– Det startet med «marineringen» av det norske folk før første februar, da vi ble fortalt at prisene skulle opp med ti prosent, sier professor ved Norges Handelshøyskole, Tor Wallin Andreassen. til Nettavisen.
Han mener kjedene har skapt en fortelling om at prisene holdes i ro, men at denne fortellingen står i grell kontrast til den faktiske prisutviklingen, mener Andreassen.
Fortellingen om første februar
Ifølge Andreassen begynte det hele med forventningene til første februar. Det har vært et såkalt prisvindu i dagligvaremarkedet der kjedene justerer prisene etter at de har forhandlet med sine leverandører.
I år var det ventet prisøkninger på rundt 10 prosent på grunn av Ukraina-krigen og økte energi og transportutgifter.
– Kiwi holdt prisene i ro og de andre kjedene snudde i lufta. Så gjentok dette seg 1. mai. Kiwi og Rema holdt tilsynelatende prisene i ro, mens Extra snudde i lufta.
– Kobler vi disse hendelsene med det generelle reklamebudskapet om at prisene presses ned, er det allmenne inntrykket blant konsumentene at prisene har stått stille i dagligvarebransjen, mener Andreassen.
Les også: Norgesgruppen svarer Reitan Retail: Vil du at politikerne skal gjøre maten dyrere?
Kraftig prisøkning på mat
Denne uken kom tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viste en sterk prisøkning på mat fra mars til april, den nest kraftigste økningen som er målt noen gang.
– Jeg mener det er kritikkverdig at dagligvarekjedene har skrudd prisene kraftig opp under et røykteppe av at «vi presser prisene» og at «vi låser prisene». I skjul av dette røykteppe har det altså skjedd en sjelden kraftig prisøkning.
Les lengre ned: Kiwi avviser kritikken
– Jeg synes dette er en uærlig form for markedsføring, jeg liker det ikke i det hele tatt.
Han mener kjedene skaper et uriktig bilde.
– Skaper forvirring
– Resultatet blir en prisforvirring hos publikum som vi gjerne kunne vært foruten og som ikke tjener andre enn aktørene
Han mener det er god grunn til at dagligvarebransjen følges tett av både media og politikere.
– Dette er ikke samfunnet tjent med. Kundene vet ikke lenger hva noe koster, det er ingen forutsigbarhet, noe bransjen vet å utnytte. Det er ikke uten grunn at bransjen har et sjeldent stort politikeroppmerksomhet rettet mot seg.
Les også: Matprisene skal opp: Disse tallene gir dyster spådom
Kiwi avviser kritikken
Det er Kiwi som har budskapet «vi presser prisene på dagligvarer». Det er også de som har prislåsen på utvalgte varer.
Kiwi avviser at de forvirrer kunder eller står for en uærlig markedsføring.
– Forvirringen mener vi det er Andreassen og hans ekspertkolleger som bidrar til med sine udokumenterte påstander og synsinger om fremtidige priser, sier kommunikasjonsrådgiver Nora Helgesen til Nettavisen.
Hun sier Kiwi passer på å ikke kommentere framtidige priser, og at de alltid er tydelige på hvor lenge prislås- og prispress-kampanjer varer.
– Hvorfor fortsetter dere å si at dere presser og kutter priser når inflasjonstallene viser at dere setter opp prisene?
– Det er fordi vi hele tiden presser prisene. At Kiwi er prispresseren i markedet har blitt bevist gang på gang, sier Helgesen i Kiwi.
– Hvordan kan dere påstå det når SSBs statistikk viser at prisene har økt.?
– Kiwi var den eneste kjeden som valgte å holde igjen prisøkningene fra leverandørene første februar, og alle prisene ble holdt i over ti uker, sier hun.
Rema 1000 og Extra økte prisene første februar, men satt de ned igjen dagen etter. Kiwi hevder prisgrepet de gjorde første februar er det dyreste de noen gang har gjort.
– Det presset også resten av markedet ned. Sjeføkonomen i Nordea Markets gikk så langt som å si at Kiwi tok presset av Norges Bank, sier Helgesen.
– Hvordan forsvarer dere den kraftige prisøkningen?
– Noen priser har blitt justert etter de kraftige prisøkningene fra leverandørene våre første februar. Men prisene i butikk har økt mindre enn det prisene har økt inn til oss, sier hun.
Hun viser også til at prisveksten på mat i Norge har vært omlag halvparten av det den har vært i Sverige, og at prisene gikk ned fra februar til mars.
– Prisene hadde vært mye høyere i dag, om det ikke hadde vært for Kiwis prispress, sier Helgesen.