Gå til sidens hovedinnhold

Professor: - Schibsted bør ut av TV 2

Schibsted bør selge sin eierandel i TV 2 nå for å komme seg unna belastningene med nye bestemmelser om krysseierskap i mediene, mener medieprofessor Rolf Høyer.

Han viser til at Schibsted som den sterke part har dyrket fram TV 2 .

- Selg nå

- Nå er det på tide å selge seg ut og innkassere gevinsten. Det ville være et veldig attraktivt alternativ for Schibsteds aksjonærer at selskapet selger seg ut nå. Dermed kan selskapet også komme seg unna belastningene som en eventuell ny krysseierskapslov vil innebære, sier Høyer til NTB.

Høyer, som er professor ved Senter for medieøkonomi ved Handelshøyskolen BI, mener regjeringens forslag om regulering av krysseierskap i mediene er fornuftig.

- Det gjelder også om reguleringene skulle føre til sterkere utenlandsk eierskap i norske medier, poengterer han.

Han er dermed uenig med tidligere kringkastingssjef Einar Førde og sjefredaktør Helge Simmones i Vårt Land som torsdag støtter Schibsteds protester mot regjeringens forslag til ny eierskapslov. Førde og Simmones sier de frykter at regjeringens forslag kan komme til å svekke det nasjonale eierskap på mediemarkedet.

- To onder

Simmones mener politikerne har valget mellom to onder: Enten et veldig sterkt nasjonalt eierskap, eller at internasjonale aktører skal få innpass i Norge. Han viser til politikernes omsorg for det nasjonale eierskap på finansmarkedet (DNB-Nor fusjonen), og stiller seg undrende til at politikerne ikke tenker det samme når det gjelder mediene.

- Jeg skulle tro det var viktigere å sikre norsk kultur på norske hender enn å sikre finansnæringen på norske hender, sier Simmones til Dagens Næringsliv.

Tidligere kringkastingssjef Einar Førde frykter at presset fra utlandet mot norske medier vil øke så snart tidene blir bedre.

- Da vil vi være helt avhengige av at vi har norske eiere som får lov å vokse og utvikle seg, sier Førde til Dagens Næringsliv.

- Veldig fornuftig

Forslaget til nye eierskapslov har foreløpig bare status som høringsnotat. Med forslaget tar regjeringen blant annet sikte på å hindre at den store avis- og TV-eieren Schibsted også skal bli stor innen radio via TV 2s eierskap i Kanal 24. Hvis Schibsted tar kontroll med mellom 30 og 40 prosent av avisopplaget, vil konsernet måtte holde seg under 20 prosent i TV-markedet og i praksis holde seg borte fra radio.

- Regjeringen foreslår å innføre det systemet som Frankrike har hatt i alle år, nemlig kvoter for eierskap i ulike mediegrupperinger. Det lyder veldig fornuftig, sier Høyer til NTB.

Han avviser at utenlandsk eierskap i norske medier representer noen trussel. Også på medieområdet mener Høyer utviklingen vil tvinge fram sterkere internasjonalisering.

- Vi beveger oss mot en europeisk og nordisk kultur hvor det ikke spiller noen nevneverdig rolle at man har nordiske og europeiske seriøse medeiere. Hva er galt med at Schibsted eier de ledende avisene i Sverige og Bonnier eier viktige ting i Norge? Det er ingen grunn til å bli hysterisk for det. Trusselen er svært overdrevet, sier professor Rolf Høyer.

(NTB)

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus