*Nettavisen* Økonomi.

Pumper inn milliarder

Verdens viktigste sentralbanker vil redde verdensøkonomien.

18.09.08 10:59

Gjennom koordinerte tiltak mellom EU, Japan, USA, England, Canada og Sveits forsøker de respektive lands sentralbanker å pumpe 180 milliarder dollar inn i finanssektoren gjennom gjensidige valutabytteavtaler for å hindre at verdensøkonomien bryter helt sammen.

Dette skal være første av en rekke tiltak sentralbankene bruker for å motvirke finanskrisen.

Ifølge en pressemelding fra den europeiske sentralbanken skal pengene først og fremst brukes til å lette presset på den amerikanske dollaren.

Ikke over
Ifølge aksjestrateg Terje Nyborg i Landsbanki er disse opplysningene en av årsakene til den vinglete åpningen på Oslo Børs. Det er imidlertid ingen grunn til å tro at krisen er over.

- I store deler av gårsdagen var det full stopp i valuta- og rentemarkedet, og mye av krisen har dreid seg om at det er en likviditetsmangel for amerikanske finansinstitusjoner. Dette er en nødpakke som tilfører likviditet, og de sier det er første ledd av flere tiltak, sier Nyborg til Nettavisen.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Hokus pokus
Han er imidlertid skeptisk til om dette løser krisen.

- Tiltaket snudde stemningen på Oslo Børs, men vi ser fortsatt at investorene er avventende. Det er ingen foreløpig som tror at dette er hokus pokuset som redder den finansielle verden, men man må gå inn for å unngå et systemsammenbrudd.

Aksjeanalytikeren fra Landsbanki mener det kan bli tungt for flere meglerhus på Oslo Børs dersom krisen vedvarer.

- Inntjeningen tørker bort i alle meglerhusene, og det er ikke gitt at alle overlever en slik situasjon i lengre tid, sier Nyborg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.