Se det som skal være angrepet på Azovstal-stålverket:


Russland er blant verdens største produsenter av olje og gass. Oljenæringen forventes å bidra med skatteinntekter til Vladimir Putins Russland verdt 180 milliarder dollar i 2022.

Inntektene er litt større enn hele det norske statsbudsjettet, og rundt 45 prosent større enn i fjor.

De ekstremt høye gassprisene i bidrar til 80 milliarder dollar i skatteinntekter til Russland i år.

Massive inntekter fra olje og gass bidrar sterkt til å finansiere den russiske invasjonen av Ukraina.

Mange forventer imidlertid at EU vil ta brodden av krigsmaskineriets viktigste finansieringskilde:

Forholdet mellom EU og Russland er på frysepunktet, og det er ventet at EU-kommisjonen vil ta til orde for å fase ut all russisk olje fra kontinentet.

Spår massivt inntektstap for Putin

Allerede denne uken kan EU-kommisjonen komme til å foreslå at EU-land slutter å importere olje fra Russland ved årsskiftet. 

En plan om å gradvis fase ut den russiske oljen gjennom året vil sørge for at Tyskland sier ja – og vil stoppe kaotiske tilstander på det internasjonale oljemarkedet, ifølge Politico

– I denne tidlige fasen av sanksjoner og embargoer, vil Russland tjene på at høyere priser betyr skatteinntekter som er betydelig mye høyere enn de siste årene, sier senioranalytiker Daria Melnik i Rystad Energy i en melding.

Samtidig mener eksperten at Russland har en stor jobb foran seg:

– Å dreie eksporten til Asia vil ta tid og massive investeringer i infrastruktur som på mellomlang sikt vil gjøre at Russlands produksjon og inntekter vil stupe, sier Melnik.

Les også: Varsler sjokkpriser på strøm hvis russisk gass stopper opp

Derfor vil Russland slite

Ifølge Rystad Energy er Russlands muligheter til å raskt lytte oljefatene som EU ikke vil ha, svært begrenset:

Dersom Europa går inn for en oljeboikott, vil Russland bli tvunget til å kutte ytterligere i oljeproduksjonen. Russerne mangler kapasitet til å lagre mye mer olje enn de allerede gjør.

Oljeproduksjonen i Russland har allerede blitt redusert som følge av lavere etterspørsel og at oljeraffineriene prosesserer mindre olje. 

Det vil ta tid før Russland finner aktører som vil kjøpe oljen deres utenfor Europa og USA.

Og det vil ta tid før den russiske økonomien klarer å riste av seg sanksjonene og skape høyere etterspørsel etter olje innad i Russland. 

Mange brønner som er midlertidig plugget vil kanskje ikke komme tilbake i produksjon, som betyr at Russlands reservekapasitet kan være ødelagt. 

Angrepet på Ukraina har gjort Russland uspiselig for mange utenlandske investorer. I tillegg vil manglende utenlandsk teknologi føre til lavere olje- og gassaktivitet.

Som et resultat vil ikke Russlands oljeproduksjon komme tilbake til 2021-nivå før tidligst i 2026, ifølge Rystad Energy.

Teknologi fra utlandet som kan øke olje- og gassutvinningen vil ikke nå fram til Russland. Russisk oljeproduksjon i modne områder vil falle enda brattere enn det som var forventet før krigens utbrudd. 

Ser til Kina

Nå retter Russland blikket mot Kina for å dempe fallet som kommer når Europa bestemmer seg for å kvitte seg med russisk olje og gass. Gasprom vil bygge en rørledning med kapasitet til 50 milliarder kubikkmeter med gass per år.

Med andre ord: Fem ganger så stor kapasitet som rørledningen fra Norge til Danmark og Polen som starter opp i oktober.

Rørledningen strekker seg fra Yamal i Vest-Sibir til Nord-Kina, gjennom Mongolia. På denne måten kan Russland øke flyten av gass til Asia når Europa-markedet faller bort. I tillegg vil Russland øke eksporten av flytende naturgass (LNG) til Kina.

Les mer: Russland unnslapp teknisk konkurs - men ekspert mener det kun er et tidsspørsmål