*Nettavisen* Økonomi.

Radikale øyne på finanskrisen

Fafo-sjef Jon M. Hippe skal lede finanskriseutvalget som regjeringen nå utnevner for å granske krisen. Flere radikale røster er med i utvalget.

19.06.09 08:47

Regjeringen oppnevner fredag et eget utvalg som skal se på ulike sider av finanskrisen. Etter det Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) forstår skal utvalget se på om Norge har et godt nok lov- og regelverk på området.

Poenget er å stå godt nok rustet til å møte nye rystelser i finanssektoren. I tillegg vil utvalget foreta en mer overordnet og ideologisk gjennomgang.

Stor bredde
Derfor blir det et bredt sammensatt utvalg på 16 medlemmer, men politikere i både SV og Senterpartiet er godt fornøyd med at radikale røster og kontroversielle røster har kommet med i utvalget.

Det pekes spesielt på økonomen Erik S. Reinert, som har en høy stjerne i Fagforbundet og Senterpartiet. På sentralt Ap-hold er det derimot stor skepsis til Reinert, men her skal statsminister Jens Stoltenberg til slutt ha gitt etter for press fra venstresiden i regjeringen.

På den annen side består utvalget også av konservative økonomer som professor Karen Helene Ulltveit-Moe.

Arbeidslivets parter
Arbeiderpartiet har vært spesielt opptatt av å få representanter fra arbeidslivets parter med i utvalget. LO-økonom Stein Reegård er med mens NHO er representert med juristen Ingebjørg Harto.

Forbrukerrådets Randi Flesland og tidligere sjef i Folketrygdfondet, Tore Lindholt, er også blant medlemmene. Det samme er Finansforbundets leder, Jorunn Berland.

Allerede i fjor høst snakket finansminister Kristin Halvorsen varmt om å få en uavhengig gjennomgang av finanskrisen, men det er først nå regjeringen setter ned det aktuelle utvalget. Frp foreslo et slikt utvalg, men de rødgrønne avviste ideen med henvisning til at regjeringen allerede arbeidet med noe tilsvarende. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.