Gå til sidens hovedinnhold

Raid ved daggry

I et overraskende utfall mandag morgen har Orkla-sjef Finn Jebsen tatt kontroll over metallkonsernet Elkem, foran nesen på amerikanske Alcoa.

Orkla tar kontroll i Elkem, gjennom å kjøpe seg opp til en eierandel på 50,03 prosent, ifølge en børsmelding mandag morgen.

Orkla har sikret seg Storebrand Liv og Folketrygdfondets aksjer for 235 kroner per aksje. Fra før eide Orkla 39,44 prosent av Elkem. Aksjekursen i Elkem sluttet fredag på 220 kroner.

Orklas aksjekjøp utløser tilbudsplikt til de resterende aksjonærene i Elkem, fordi eierandelen passerer en grense på 40 prosent.

Innsidekjennskap
- Orkla har vært aksjonær i Elkem i mer enn 50 år, og vi tør vel derfor si at vi kjenner selskapet veldig godt, sier Orklas konsernsjef Finn Jebsen på en pressekonferanse som avholdes nå.

- Vi betrakter Elkem som et spennende selskap, med en bedriftskultur som minner om det vi har i Orkla, sier Jebsen videre.

- Det er tre hovedgrunner til at Orkla nå har sikret seg aksjemajoriteten i Elkem. For det første utnytter vi det vi ser som en spennende finansielt strategisk mulighet. For det andre er dette en industriell muliget. For det tredje, bidrar vi nå til å løse opp en fastlåst eiersituasjon som har preget Elkem de siste årene, sier Jebsen

Bitter strid
Orkla har lenge ligget i en stillingskrig med den amerikanske metallgiganten Alcoa om kontrollen i Elkem.

Alcoa har 46,54 prosent av Elkem, men Orkla har ved hjelp av sine norske allierte beholdt kontrollen tross en mindre eierandel enn Alcoa - frem til dagens kjøp.

Flere premisser
«Ervervet hviler på industrielle så vel som finansielle premisser. I tillegg endrer det styrkeforholdet i Elkems eiersituasjon,» skriver Orkla i en børsmelding.

«Elkem har over tid beveget seg i en mer spesialisert og mindre kapitalkrevende retning. Ervervet av aksjemajoriteten i Sapa er et sentralt element i denne strategien. Elkem fremstår i dag som et økonomisk sunt og veldrevet selskap med tyngdepunkt innen spesialmaterialer og -produkter. Denne utviklingsretningen sammenfaller med viktige deler av Orklas strategi, og har gradvis gjort det mer naturlig for Orkla å betrakte Elkem som en industriell mulighet for konsernet», heter det videre i meldingen.

Konserndirektør Svein Sundsbø i Elkem sier til TV 2 Nettavisen at selskapet foreløpig ikke har noen kommentar til kjøpet, og heller ikke har noen indikasjon på hvordan Alcoa vil forholde seg til saken.

Heller ikke Orkla har hatt kontakt med Alcoa.

- Vi har ingen signaler fra Alcoa, men jeg vil selvfølgelig ta kontakt med Alcoa i løpet av dagen, sier Jebsen.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken