Rammer de eldre hardest

Foto: Ingvill Eriksen/TV 2 Nettavisen

Transportarbeiderne tror streiken vil vare til ut i juni. Eldre og pleietrengende har størst vansker i jakten på nødvendige matvarer i tomme butikkhyller.

23.05.04 17:51

- Vi har kontroll over situasjonen ved helseinstitusjoner. Det vi ikke kan være sikre på, er forholdene for eldre og pleietrengende som bor hjemme, og som ikke har et så godt apparat rundt seg, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH).

1700 søknader
Norsk Transportarbeiderforbund vil sikre at streiken kan vare lenge. 2. nestleder Lars Johnsen ber eldre og pleietrengende ta kontakt dersom de har problemer med å skaffe seg mat.

- Da vil vi kjøre ut mat til dem, eller kjøre dem dit de kan få kjøpt varer, sier Johnsen til NTB.

HSH har til nå mottatt om lag 1700 søknader om dispensasjon fra streiken. Vel 900 av disse søknadene kommer fra helse- og behandlingsinstitusjoner. Men det blir ingen storstilt innvilgning av dispensasjonssøknader.

- Flere søknader er under kontinuerlig vurdering, men vi har god kontakt med helsemyndighetene både lokalt og sentralt, og har deres ord på at det ikke er noen fare for liv og helse, sier Hammerstad.

- Partenes ansvar
Helsedirektør Lars Hanssen er imidlertid lite fornøyd med at partene i konflikten «skyver helsemyndighetene foran seg».

- Vi synes de lener seg vel mye på tilsynsmyndighetene. Det er partenes ansvar å sørge for at konflikten ikke fører til fare for liv og helse. Partene må foreta selvstendige vurderinger av dette, sier helsedirektøren til NTB.

Hjemmesykepleiere og hjemmehjelper må melde fra om eventuelle vanskeligheter, slik at kommunen iverksetter beredskapsplaner.

Hanssen påpeker at helsemyndighetene vurderer faren for liv og helse i forhold til svært strenge krav i en FN-konvensjon.

Hygieneartikler, bleier og en rekke tørrvarer er nå vanskelig å oppdrive mange steder i landet. Helsetilsynet får daglige rapporter fra fylkene og søndag var det ikke registrert fare for liv og helse.

Matmangel ville utløse slik fare, som igjen ville ha ført til at kommunalminister Erna Solberg måtte ha grepet inn med tvungen lønnsnemnd.

Fastlåst
Onsdag 19. mai møttes partene til tvungen mekling etter at konflikten hadde vart i fire uker. Og nå virker frontene hardere enn noensinne.

- Jeg tror vi er i streik til ut i juni, sier 2. nestleder Lars Johnsen i Norsk Transportarbeiderforbund til NTB.

De står fast på sitt krav om et eget tillegg til fagorganiserte på 1,4 prosent, mens arbeidsgiverne er like klare på at de ikke vil betale « ulik lønn for likt arbeid». Og begge parter mener at ballen ligger hos motparten.

- Vi er innstilt på å holde på til HSH gir seg, sier Johnsen.

Transportstreiken har nå vart i fire uker og fire dager. Vel 800 transportarbeidere er tatt ut i streik. Ytterligere 1.100 ansatte er utestengt gjennom lockout ved grossistlagrene til blant annet Norges-Gruppen, Ica og BAMA.

Streiken koster Norsk Transportarbeiderforbund 3 millioner kroner daglig. Etter 6. streikedag begynte LO å betale forbundet streikestøtte på 53 kroner per streikende per dag, i henhold til LOs vedtekter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.