I god tro leverte bileier Knut Ole Dalseth sin lyseblå MG ZS EV på Adserø Bil AS i Trondheim, tirsdag kveld i forrige uke. Nøklene la han i den låste nøkkelkassen på verkstedet.

– Det var egentlig bare en lite bagatell som gjorde at jeg leverte den inn på verkstedet, forteller Dalseth til Nettavisen.

Bilen skulle sjekkes for fukt. Men det som skjedde videre skulle bli ganske dramatisk. Han visste lite om at den nyinnkjøpte elektriske SUV-en, kjøpt desember 2020, snart skulle ut på en siste reise.

Les også: Biltyveri i Oslo av to unge menn - kom ikke langt

– Splitter ny i desember

Dagen etter at han hadde levert den elektriske SUV-en på verksted, fikk Dalseth melding fra bilverkstedet om at bilen måtte leveres.

– Jeg trodde det var en automatisert melding, men ringte for sikkerhets skyld, forteller han.

Bilverkstedet opplyste at de hadde vært utsatt for innbrudd, og at nøkkelkassen var knust.

Dalseth forstod nå at tekstmeldingen fra verkstedet ikke var en datafeil. Det gikk opp for ham at bilen hans trolig var stjålet.

– Jeg hadde bare hatt bilen i ni måneder, den var splitter ny i desember. Den var kun håndvasket, sier den uheldige bileieren.

Han forteller at det var første i gang i hans 53 år gamle liv at han hadde kjøpt en ny bil.

– Hvordan reagerte du da du forstod at bilen var stjålet?

– Jeg var ikke forberedt på at bilen min skulle bli stjålet fra et bilverksted. Jeg ble småirritert, ikke noe utover det, men det har vært mer styr med det som måtte gjøres i ettertid, med anmeldelser og slikt, sier han.

Les også: Stor undersøkelse: Så enkelt bryter tyvene seg inn i nye biler

Fulgte tyvene på nettet i flere timer

Da Dalseth meldte bilen stjålet hos politiet, viste det seg at de allerede hadde mottatt anmeldelse fra bilverkstedet. Dagen etter logget han seg inn på nettsiden til Autopass.

Fra klokken 05.41 til 08.17 om morgenen fulgte han tyvene på sin egen dataskjerm. Han fulgte biltyvenes ferd i ulike gater i Trondheim sentrum, før de til slutt kjørte østover mot Stjørdal, og her stoppet sporene, men bare foreløpig.

– Dette vakte stor irritasjon. Med tanke på tidspunktet for tjuveriet, er dette banditter som har det som levebrød, mener han.

Lørdag morgen ble han oppringt fra politiet. De hadde funnet en bil som var innblandet i en ulykke på Osloveien i Trondheim.

Før bileieren knapt hadde rukket å spørre politiet om bilens tilstand, så han bilen sin avbildet i Adresseavisen.

Den relativt nye el-bilen var forvandlet til et vrak. Bilen hadde rundveltet, og lå på taket. Politiet opplyste at en person hadde krabbet ut med arm- og brystsmerter, og var sendt til St. Olavs Hospital til sjekk og rustest. Det viste seg at føreren ikke hadde førerkort.

– Det blir litt fjernt, det er ikke normalt å oppleve dette. Det skal jo være vanskelig å stjele en bil uten nøkkel. Tjuvene har jo brutt seg inn på verkstedet og knust nøkkelboksen, slikt er ikke hverdagskost, sier han, og understreker at bilverkstedet ikke har gjort noe feil:

– De har oppbevart nøklene etter forskriften. Det kunne skjedd et hvilket som helst verksted.

Da Dalseth ankom inntauingstomta til Viking, stod en etterforsker og tok fingeravtrykk av bilen. I bilen fant etterforskerne både innbruddsutstyr og tjuvgods.

– Bilen var fullstendig herpa, jeg begynte først bare å flire. Det var ingen ting jeg kunne gjøre noe med, sier Dalseth, som er glad for at ingen ble hardt skadet.