- Nå til dags, når vi skal tenke på en gründer, så tenker vi kanskje på Steve Jobs, Elon Musk og Mark Zuckerberg. Det florerer av mannlige gründere. Det finnes jo flere kvinnelige gründere som for eksempel Kari Traa og Sophie Wiik, som er gode forbilder for jenter som vurderer å starte for seg selv,, sier Sigrun Syverud til Nettavisen.

Syverud er daglig leder i klesdelingstjenesten FJONG og vant årets gründerkvinne i 2019.

I 2021 var det kun fem prosent av norske kvinner i alderen 18-64 år som ønsket å starte sine egne bedrifter. Det gjør at Norge var den fjerde lavest blant de 38 landene i organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), ifølge en rapport fra Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

Temaet ble først tatt opp i podkasten “Oppgradert”. Der snakket de om de forskjellige faktorer som kan spille inn, basert på GEM-rapporten.

Les også: - Vi får ikke likestilling før det er like mange udugelige kvinner i toppen

- Paradoks

Google Norge-sjef Tine Austvoll Jensen mener Norge trenger nye løsninger for å kunne løse problemet.

- Det er jo et paradoks at Norge er et av de mest likestilte land, og på samme tid så ser vi at kun fem prosent av norske kvinner velger å gå gründer-veien, sier Jensen i podkasten.

Google Norge har lansert et nytt konsept for Google veksthus, som heter WeStart. Dette initiativet skal prøve å snu denne trenden og engasjere kvinner til å tørre og satse på deres ideer.

- Dette er selvfølgelig en liten del av løsningen, men forhåpentligvis et steg i riktig retning, sier Sondre Ronander, kommunikasjonssjef i Google Norge, til Nettavisen.

Ubevisste fordommer

En utfordring som bidrar til statistikken er økonomisk usikkerhet. En undersøkelse gjort av Google viser at kvinner i større grad blir holdt tilbake av hvordan den økonomiske reisen kommer til å se ut i etableringsfasen.

- Forskning viser at jenter ofte læres opp for å være mer forsiktige og ta mer ansvar for ting som kan gå galt. Oppdragelsen av gutter forsterker på sin side en adferd hvor man kan tenke at ting løser seg underveis og man kan dermed tørre å ta mer risiko, sier Syverud til Nettavisen.

Hun viser til forskning som har funnet at samfunnet har ubevisste fordommer som kan påvirke menn og kvinners tankegang. Spesielt når det er snakk om entreprenørskap og gründere.

- Det kan også tenkes at vår kulturell forståelse av hva en gründer "skal være" også må utfordres. Samtidig ligger det et ansvar hos kvinner selv. De må i større grad våge å stole på seg selv - at de også kan gjøre det, sier kommunikasjonssjefen til Nettavisen.

Les også: Dette er kuttene som du ikke vil høre Vedum skryte av

Fjong-lederen selv har opplevd å ikke ha fått de mest relevante spørsmål når hun snakker med investorer.

- Forskning viser at når menn og kvinner velger å bli gründere så får de forskjellige spørsmål fra investorer. Menn får ofte spørsmål som er mer fremtidsrettet. Kvinner derimot blir ofte spurt om hvordan de skal håndtere krise og konkurs. For å kunne lykkes som gründer, kan vi ikke tenke på nedsiden. Vi må alltid tenke på alle mulighetene, sier Syverud.

Rollemodeller

- Vi har mange gode kvinnelige rollemodeller, men de må synliggjøres bedre og vi må få enda flere av de, sier oppfordrer Jensen i podkasten.

Syverud forklarer at en av grunnene det ikke er nok kvinnelige rollemodeller er på grunn av at kvinner kom senere inn i arbeidslivet.

- Føler du at du har blitt en rollemodell for andre kvinnelige gründere?

- Ja, kanskje. Jeg tenker at det er mulig å være en rollemodell for andre når du har startet din egen bedrift og kan være et eksempel, svarer hun til Nettavisen.

Les også: Strammer kraftig til for taxi-bransjen: - Vi lanserer en totrinns-rakett