Det er ikke bare statuer som lever farlig for tiden. Det gjør også tradisjonstunge sanger. Den årlige festen «The Proms» kulminerer på siste kveld med «Last Night at the Proms». Der synges folkekjære klassikere som «Rule Britannia» og «Land of Hope and Glory».

Men i år blir det annerledes. Ifølge avisen The Times har kringkasteren BBC, som produserer sendingen, bestemt seg for å kutte ut den populære sangen. Kildene avisen har snakket med viser til Black Lives Matter som grunn.

Dirigenten for forestillingen, finske Dalia Stasevska, skal ifølge kilder i BBC være ute etter å modernisere forestillingen.

– Dalia støtter Black Lives Matter, og mener at en forestilling uten publikum er et perfekt øyeblikk for å gjøre endringer, sier en BBC-kilde til The Times.

Kommentar: Debattredaktør sier opp etter å ha blitt kalt for nazist og rasist av aviskolleger

– Helt utrolig

For sangen tolkes som å støtte kolonialisme, og for å hedre en tid hvor britene la store deler av verden under seg.

Beslutningen har ikke gått upåaktet hen, og statsminister Boris Johnson fyrte selv av en salve da han møtte pressen under et bedriftsbesøk.

– Jeg synes det er på tide at vi slutter med denne flauheten over vår historie, våre tradisjoner og vår kultur, sa Johnson ifølge den britiske avisen The Telegraph.

Johnson mener det er «helt utrolig» at denne sangen kan være et problem.

Les mer: Sjokkert etter universitet legger seg langflat for «tysker-spøk»: – Hører ikke hjemme noe sted

– Krenkende

Etter kritikken som har haglet de siste dagene, har BBC forklart at de vil spille sangen, men uten kor og tekst. Kringkasteren sier også det er koronaviruset som er grunnen til at sangen blir kuttet ut.

– For å fjerne enhver tvil: Disse sangene vil bli sunget neste år. Vi deler skuffelsen over at The Proms vil bli annerledes i år, men tror på at dette er den beste løsningen gitt omstendighetene, sier en talsperson for BBC.

Les mer: Statue av norsk krigshelt og slaveri-motstander revet ned av aktivister i USA

Det er riktig at forestillingen vil bli annerledes i år. Vanligvis er det nærmest euforisk stemning, og et folkehav som synger med på de mest kjente sangene. Men i år er det strenge restriksjoner på hvor mange som kan være samlet.

Den konservative parlamentarikeren Michael Fabricant uttalte på et radioprogram at det hadde vært uproblematisk å ha én sanger som tok sangen solo.

Organisasjonen «Chineke!» som jobber for minoriteters rettigheter, mener på sin side at sangen er krenkende.

– Vi synes det er krenkende. Enhver bevisst svart person, som kjenner historien, imperiet og kolonialismen, vil slite med de patriotiske strofene i disse sangene, sa Chi-chi Nwanoko, som er sjef i organisasjonen, til BBC.