Avgiftene på alkohol økes med rundt 1,3 prosent, noe som betyr at du må betale ca 27 kroner i avgift for en liter øl og 55 kroner i avgift for en vinflaske.

Bryggeri- og drikkevareforeningen er ikke glad for dagens nyheter, spesielt siden det betyr at forskjellen mellom alkoholavgiftene i Norge og Sverige øker ytterligere.

Avgiften på en liter øl i Sverige er på i overkant i to kroner, altså godt under en tjuendedel av det norske nivået, mens avgiften på en vinflaske er på i underkant av 20 kroner. Avgiftene i Sverige skal forbli uendret ut neste år.

Les også: Så mye dyrere blir alkohol, tobakk, drivstoff og strøm i 2022

- Dette er en trist avskjedsmelding fra Erna Solberg til de som arbeider med produksjon og handel i Norge. Økte avgifter vil sette ny fart i grensehandelen igjen, og landet vårt vil på ny tape verdiskaping og arbeidsplasser. Det er så jeg kan høre lyden av applaus fra de svenske shoppingsentrene rett over grensen, sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, i en pressemelding.

Les mer her: Hudfletter grensehandel-politikken: - Feigt, arrogant og kunnskapsløst

Stengte grenser under pandemien har ført til ekstreme salgstall for bransjen. Statistikk fra Bryggeri- og drikkevareforeningen viser at brussalget hittil i år har vært 32 prosent høyere enn i et normalår, mens brussalget har økt med 18 prosent.

- Regjeringen kaller dette prisjustering, men så lenge nabolandene holder sine avgifter lave så øker avgiftsforskjellen, og motivasjonen til å ta turen over grensen øker igjen, sier Fuglum, som bønnfaller den påtroppende regjeringen å endre økningen.

- Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har vært tydelige på at de ser den unaturlig høye grensehandelen som er problem som må løses. Et slikt arbeid vil ta tid og kreve en rekke virkemidler, men en god start må være å avlyse Erna Solbergs avgiftsøkning. En ny regjering må satse på norsk verdiskaping og norske arbeidsplasser og få stoppet applausen på Svinesund og Charlottenberg, avslutter Fuglum.

Også Vin- og brennevinsleverandørene reagerer på forslaget:

- Arbeidsplasser flagges ut med åpne øyne, og dette svekker norsk verdiskapning. Stortingspolitikerne må nå i fellesskap ta ansvar, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin - og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Foreningen mener at avgiftene må ned for å beholde norske arbeidsplasser, norsk produksjon og et reelt salg på polet.

Pandemien i Norge førte til mer handel i Norge. Salget på Vinmonopolet økte med hele 47,8 prosent. Det har hittil resultert i 8,4 milliarder kroner mer i skatter og avgifter til staten.

Vin- og brennevinsleverandørenes forening mener høye, norske alkoholavgifter i et normalår bidrar i stort monn til svenske arbeidsplasser og subsidiering av Systembolaget. De ber den nye regjeringen tenke seg godt om når de skal overta stafettpinnen.

- Den nye regjeringen må ta grep og redusere grensehandelen for å sikre norske arbeidsplasser og norsk verdiskapning nå når reiserestriksjoner er opphørt. Det betyr at alkoholavgiftene må ned, og en Ap/Sp-regjering må sørge for en plan for gjennomgang av særavgifter som påvirker grensehandelen, sier Jordheim.

- Norske regjeringer snikinnfører dessverre økte avgifter hvert år gjennom å kalle det prisjustering. Denne praksisen er uvanlig i våre naboland, og konsekvensen er høy grensehandel, sier generalsekretæren i VBF.