Torsdag var Nordstad på Kiwi for å kjøpe kjøttdeig, men det var ikke noe norsk kjøttdeig å oppdrive. Heller ikke på nærmeste Meny-butikk, hvor han tenkte det var bedre utvalg, fant han norskprodusert kjøttdeig.
- Norgesgruppen og andre dagligvareaktører presser det norske jordbruket for alt det er verdt! De presser prisene ved å true med import, og på sikt gjør det at lønnsomheten for norske kjøttprodusenter blir dårligere, sier han til Nettavisen.
Norgesgruppen benekter dette. Se tilsvar lenger ned i saken.
Les også: Sterke reaksjoner på ny teknologi: - Da er det slutt med å handle på Coop
- Ødelegger store verdier
«I økonomisk forstand driver de med verdiskapning, men i virkeligheten - som tross alt er viktigere - er de med på å ødelegge store verdier. For oss andre. Bare for å tjene en ekstra slant. Bare det at de kaller seg Norgesgruppen er en frekkhet i seg selv!»
Det skriver Nordstad i et Facebook-innlegg på sin egen side, hvor han engasjerer seg veldig for norsk mat, bønder og jordbruk. Det var også på denne siden han kom med en utblåsning om dårlig kjøttdeig-tilgang.
«Både på Kiwi og Meny hadde de kjøttdeig fra Tyskland, og jeg kjøper ikke kjøtt fra Tyskland. Jeg har jobbet der selv, i tysk landbruk, så jeg vet hvordan de lager den. Og særlig den de eksporterer. Den er ikke bra! Det er dumpingvare. Av simpleste sort», skriver han i innlegget.
«Eier de ikke skam i livet? I Karenslyst Allé. Hos Norgesgruppen, altså. Hvis det er dette de synes at jeg er verdt som forbruker, kan det være det samme!» fortsetter han.
Les også: Coop trapper opp: Åpner nye ubemannede butikker
Kan gi problemer under kriser
Selv om han har forståelse for at det kan være noen kortvarige forklaringer, som for eksempel koronapandemien, mener han at dette er et generelt problem.
- Det ender med at de minste gårdsbrukene forsvinner, og det medfører fraflytting og at Norge gror igjen. Det er bekymringsfullt og trist, sier han.
- Skal vi ha et lønnsomt og bærekraftig jordbruk må vi drive med det der jorda er. Sentralisering av norsk jordbruk er ikke mulig, fordi den lille matjorda vi har ligger der den ligger, fortsetter Nordstad.
Han påpeker at det er på de små, avsidesliggende plassene de utnytter det norske ressursgrunnlaget. Samtidig trekker han fram et viktig aspekt ved problemet med import av kjøtt.
- Vi har jo sett det under koronakrisen at det kan bli problemer med tilgangen på det som må importeres. Må vi importere kjøtt og alt vi trenger for å lage mat, kan det få store følger for oss om det kommer flere kriser i verden, sier han.
Les også: Prisforskjell på samme vare hos samme kjede: - Dette blir for dumt
Må samarbeide
Nordstad mener Norge bør produsere maten vi faktisk kan produsere selv.
- Kjøtt og melk er de viktigste jordbruksproduktene våre. Oppfordringen min til Norgesgruppen er å ta signalene fra norske forbrukere som ønsker norsk mat. Da må de også betale en pris som gjør det lønnsomt å drive norsk jordbruk, sier han.
Les også: Senterpartiet vil ha dyrere importkjøtt
Han påpeker imidlertid at ikke Norgesgruppen alene kan stå for ansvaret selv.
- Både dagligvarebransjen generelt, forbrukere, politikere og bøndene selv må alle bidra for at vi skal få et lønnsomt og bærekraftig jordbruk, sier han.
Han trekker også fram at det må bli tydeliggjort for forbrukerne hvilke matvarer som er produsert i Norge og hvilke som er importerte.
- Produktene må merkes bedre, slik at forbrukerne forstår hva de kjøper, påpeker han.
Anders Nordstad er for øvrig fast NA-kommentator.
- For lite storfekjøtt
Bård Gultvedt, direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt i Norgesgruppen, sier at de ønsker å selge mer norske landbruksprodukter.
- Ikke minst fordi vi vet at våre kunder i mange tilfeller foretrekker norske råvarer. Vi har aldri solgt så mye norske varer som i år. Men vi kunne solgt enda mer. Det har dessverre vært for lite storfekjøtt i en årrekke, sier han til Nettavisen.
Han avviser imidlertid Nordstads påstand om at Norgesgruppen presser prisene ved å true med import.
- Det er feil. Våre kjøpmenn gjør det de kan for å selge det norske bønder produserer. For kjøpmennene er norske råvarer svært viktig, sier Gultvedt.
Les også: Mattilsynet: Ingen grunn til å frykte koronasmitte fra mat
Han påpeker dessuten at norsk landbrukspolitikk regulerer importen av landbruksprodukter.
- Dagligvareaktørene kan ikke uten videre importere kjøtt eller andre landbruksprodukter. Vi har som sagt et ønske om å selge mer norskproduserte varer, sier han.
Gultvedt ønsker ikke å kommentere Nordstads synspunkter om tysk landbruk og kjøtt importert derifra, men forklarer hvorfor de velger importvarer.
- Når det er for lite av norsk storfekjøtt, så mener vi det er bedre å tilby importert storfekjøtt enn å ha tomme hyller, forklarer han.
Les også: Økt selvforsyning er ikke så vanskelig
Han legger til at de vurderer om de kan merke opprinnelsesland tydeligere. Alle varer skal være merket med hvilket land kjøttet kommer fra.
- Vi prioriterer norsk kjøtt
Nettavisen har også vært i kontakt med kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge, som forteller at de vet at deres kunder vil ha norske produkter.
- Vi prioriterer alltid norsk kjøtt i våre produkter. Men i noen perioder er det ikke nok tilgang til norske råvarer, og da må vi importere kjøtt som vi bruker i den billigste serien vår Xtra, forklarer han, og legger til:
- Å produsere kjøtt fra storfe tar omtrent 2,5 år, mens kjøtt fra gris tar rundt ett år. Mange av Coops lavprisbutikker i Extra har en omsetningsvekst på over 50 prosent i sommer, og det har gått mye av lavprisvarene våre. Da har det blitt et naturlig gap mellom tilgang og etterspørsel.
Les også: Tallene som viser hvor mye dyrere varer og tjenester er i Norge enn i resten av Europa
Fra og med neste uke lover imidlertid Coop at de har full dekning på norske kjøttprodukter, for nå kommer dyrene inn fra beite og det blir bedre tilgang på norske råvarer.
Kristiansen mener imidlertid at importert kjøtt holder en god kvalitet, men for Coop er det viktig å støtte opp om norske bønder, arbeidsplasser og det norske jordbruket. Samtidig har de bedre kontroll på varetilgangen og produksjonen om de bruker kjøtt fra Norge.
- Det står også klart og tydelig på pakkene, spesielt på ferskt kjøtt, om det er produsert i Norge eller i andre land, sier han.
I likhet med Coop og Norgesgruppen, mener Rema 1000 at også de prioriterer norsk kjøtt.
- Kundene våre setter pris på at vi har så mye norskprodusert mat som mulig, så vi har bare norsk kjøttdeig og karbonadedeig i våre butikker, sier Calle Hägg, PR- og kommunikasjonssjef i Rema 1000.
Les også: – Gjør du denne lille endringen kan du gå ned 26 kg på et år (+)
Derfor er det lite norsk kjøtt
Ole Nikolai Skulberg, direktør i Totalmarked i Nortura, forklarer hvorfor tilgangen på norsk storfekjøtt er litt lavere enn normalt akkurat nå.
- Det skyldes at forbruket av melkeprodukter har økt, og dermed kommer det ikke så mange dyr til slakt fra melkebrukene som normalt, forklarer han til Nettavisen.
Les også: Velger du disse varene kan du spare over 5000 kroner på ett år (+)
Videre påpeker han at forbruket av både kjøtt og melk nå er høyere som følge av at grensene mot Sverige er stengt, og at vi er flere mennesker i Norge. Det fører derfor til lavere tilgang sammenlignet med en normal situasjon.
- Vi har i år hevet prisen på norsk storfe tidligere i sesongen enn normalt, for å gjøre det attraktivt for storfekjøttprodusenten å levere slakt nå, sier han.
Likevel merkes det når de opplever at de har 20 prosent mindre slakt fra melkebesetningene som følge av økt melkebehov, og underskuddet dekkes opp av importert storfekjøtt.
- Norsk produksjon er viktig både av hensyn til verdiskaping og beredskap. Vårt mål er at vi har et balansert marked over tid, påpeker Skulberg.
Importert kjøtt på norsk sokkel
Det er ikke bare vanlige, norske forbrukere som reagerer på importert kjøtt.
Hege Haukeland Liadal (Ap) skriver på Stortinget sine nettsider at det meste av kjøttet som spises i Nordsjøen eller offshore er importert.
- Det burde være helt naturlig å spise norsk produsert kjøtt på norsk sokkel, skriver hun.
Hun ber statsråd Olaug Vervik Bollestad (Krf) om å svare på hva hun vil gjøre for å sikre at det serveres norsk kjøtt til norsk sokkel i framtiden.
- Importvernet for landbruksvarer er en bærebjelke i norsk landbrukspolitikk. For kjøttvarer bidrar importvernet til å sikre avsetningen av norske kjøttvarer på det innenlandske markedet, begynner Bollestad.
Hun forklarer videre norske boreplattformer og oljeinstallasjoner ligger i all hovedsak utenfor det norske tollområdet, og er dermed ikke omfattet av norske tollsatser.
Bollestad har imidlertid forståelse for at oljearbeiderne ønsker norskprodusert mat.
- Det bør være en målsetting at mest mulig av maten som serveres på norsk sokkel kommer fra norsk produksjon. Jeg mener således at landbruket og matindustrien nå bør sette seg sammen med oljebransjen, og finne en løsning til beste både for oljearbeiderne, norsk matproduksjon og miljøet, skriver hun i svaret.