Gå til sidens hovedinnhold

Raser mot ny skatt for bussjåførene: - Spiser opp lønnstillegget

Ny fordelssskatt kan spise opp alt som ble oppnådd i streik og megling, hevder fagforening.

For to år siden foreslo regjeringen å innføre skatt på fordel av frikort og reiser for ansatte i persontransportselskaper. Innføringen av denne skatteleggingen har vært utsatt flere ganger, men fra 1. januar 2021 blir den nye skatten gjeldende.

Nå hevder bussjåførene at denne skatteøkningen vil spise opp lønnstillegget som ble meglet fram etter busstreiken tidligere i høst.

Generalsekretær i Yrkestrafikkforbundet Trond Jensrud mener Finansdepartementets jobb med skatteleggingen vil slå skjevt ut:

- Problemet har hele tiden vært at departementet ikke har utredet saken godt nok og ikke kommet med tiltak som gjør skattleggingen rettferdig. Det er nemlig slik at prisen på årskort i fylkene varierer enormt fra fylke til fylke. I tillegg er det slik at det er de fylkene med dårligst kollektivtilbud som har de høyeste prisene. Dermed rammer denne skattleggingen svært skjevt, uttaler Jensrud i en pressemelding.

Les også: Kanontall for XXL

30.000 ekstra i skattegrunnlag

Yrkestrafikkforbundet har kommet med flere forslag til endringer av denne nye skatten, i samarbeid med Fellesforbundet og NHO Transport.

- Vi har blant annet foreslått at det innføres en sjablongverdi for frikort på 5000 kroner. Når noen fylkeskommuner estimerer skatteverdi til omkring 30.000 kr og andre til 4.800 kr sier det seg selv at dette ikke oppfattes som likebehandling av de ansatte. Det er på grensen til useriøst, fortsetter Jensrud.

Les også: Virke: – Byrådet har stengt utelivet i Oslo

Yrkestrafikkforbundet oppfordrer til at Stortinget i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2021 enten skroter hele skattleggingsvedtaket eller pålegger skattemyndighetene å innføre en sjablongordning.

- Vi håper også Stortinget tar med i sin vurdering at bussjåførene gjennom mange år har blitt hengende etter lønnsmessig og at det derfor vil oppleves svært uheldig at man nå rett etter lønnsoppgjøret får innført en ny skatt som spiser opp det meste av lønnsøkningen, sier Jensrud i pressemeldingen.

Les også: Bjørn Dæhlie blir skatteflyktning i Vesterålen

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken