Jan Vindenes, daglig leder og medeier i familiebedriften Sotra Anchor & Chain, ble for alvor et kjent fjes da han i 2017 dumpet 25 tonn med kjetting hos kemneren som formueskatt. Videoen ble sett over én million ganger.

Nå er «Kjetting-Jan», som han også er kjent som, igjen på krigsstien: Denne gangen er det Equinor som får passet påskrevet. I et brev til oljegiganten skriver Vindenes: «Det er naturligvis hyggelig at Equinor tenker på oss, men vi kan ikke lenger bruke våre ressurser som ubetalte rådgivere».

Sotra Anchor & Chain har sett seg lei av at Equinor tar kontakt for hjelp til prissammenlikninger, tilsynelatende uten å ha en bestilling hos kjettingbedriften i bakhodet. Det er mange år siden sist Vindenes sist mottok betalte oppdrag fra oljegiganten.

Da Equinor sist tok kontakt med bedriften for hjelp til prissammenlikning på kjetting, avslo Vindenes forespørselen og tilbød seg i stedet for å hjelpe oljeselskapet for 1 krone.

- Dette aksepterte ikke Equinor, noe vi oppfatter som at de ikke har til hensikt å foreta bestillinger fra oss. Henvendelsene fra Equinor handler utelukkende om å bruke prisene våre som sammenlikninger ute i markedet, sier «Kjetting-Jan» til Nettavisen.Økonomi.

Beskylder Equinor for å skvise leverandørene

Sotra Anchor & Chain-sjefen sier han ikke finner seg i å bli skvist eller bidra til å skvise Equinors underleverandører. Equinor leverte et overskudd på rundt 161,5 milliarder kroner for 2018 - et resultat oljegiganten ikke hadde fått dersom underleverandørene ikke hadde blitt presset til å strekke seg langt, ifølge Vindenes.

I brevet skriver kjettingsjefen: «Det er mulig Equinor forventer å styrke sitt overskudd ved å anmode underleverandører til å levere varer og tjenester til priser som ikke er bærekraftig. Vi tror dette fort kan resultere i at skogen av underleverandører dør ut. Vi vil i denne forbindelse melde at vi ikke i framtiden kan bli betraktet som en gratis ressurs».

Nylig rykket Morten Larsen, leder i Fellesforbundet i Rogaland, ut i Stavanger Aftenblad og ba Equinor ta ansvar som premissleverandør for oljeindustrien. Han viste til flere eksempler der Equinor presset underleverandørene, og kalte Equinors politikk et «strukturelt bransjeproblem».

- Jeg mener at leverandørene har blitt skvist og presset i mange år. De som har levd av Equinor har slitt, gått med tap og hatt det tungt. Det gjelder fortsatt, selv om oljekrisen er over, sier Jan Vindenes og legger til:

- En av grunnene til at vi har gjort det så bra, er at vi ikke har satset på Equinor og ikke har brydd oss om dem.

- Er det et bevisst valg, eller har det bare blitt sånn?

- Det er bevisst. Vi har ikke vært komfortable med måten de driver innkjøp på. De har derfor ikke vært en del av vårt satsingsområde, og har i stedet blitt en kunde vi har hatt innimellom, sier Vindenes.

Sotra Anchor & Chain-lederen avslutter brevet til Equinor med å skrive at bedriften kun vil være villige til å bistå med rådgivning, teknisk kompetanse eller prissammenlikninger dersom de får betalt.

Equinor: - Vi beklager

Pressekontakt Morten Eek i Equinor bekrefter at oljegiganten aldri hadde planer om å bestille kjetting fra Sotra Anchor & Chain, og at selskapet gjorde dette klart i korrespondansen.

- Vi trengte å vite kiloprisen på kjetting i forbindelse med en prissammenlikning, og spurte om Vindenes kunne bidra med informasjon. I oppfølgingen gjorde vi det klart at dette ikke var å betrakte som en anbudsforespørsel. Det var aldri vår intensjon å bli en ulempe for bedriften, og vi beklager hvis de har opplevd det slik, sier Eek.

- Vindenes tilbyr dere 1 krone og ber dere symbolsk om betaling for merarbeidet dere skaper uten å ha en bestilling inne. Bør ikke Equinor betale leverandørene når de utfører arbeid for dere?

- Som sagt så var ikke dette en henvendelse for å bestille varer. Dette var mer en rask fagforespørsel om kiloprisen på et av deres produkter. Vi respekterer at medarbeid selvfølgelig bør være etter avtale, og vi beklager dersom forespørselen ble oppfattet som noe mer enn det, sier Eek.

- Vindenes sier leverandørene har blitt skvist og presset i mange år, og at han konsekvent ikke handler med dere fordi han ikke er komfortabel med måten dere driver innkjøp på. Skviser dere leverandørene deres?

- Vi opplever ikke at vi ikke gir leverandørene våre gode vilkår. Vi ønsker å være åpne, og sender transparente forespørsler som leverandørene konkurrerer om. Equinor ønsker god dialog med leverandører om handel som både vi og leverandørene kan komme godt ut av. Men vi ønsker selvfølgelig tilbakemeldinger på hvordan leverandørene oppfatter oss, sier Eek.