*Nettavisen* Økonomi.

Raser mot Skatteetaten og Altinn

Selvangivelsen mars 2012 Foto: Stig Martin Solberg

Norske skattebetalere møter stengt dør og er ikke fornøyd. Her er lesernes reaksjoner.

20.03.12 21:32

Natt til tirsdag åpnet Skatteetaten og Altinn de elektroniske dørene til selvangivelsen.

Som i tidligere år opplever svært mange at systemet feiler.

Flere av NA24s journalister har i morgentimene sjekket egne selvangivelser. Fra 07-tiden til 08-tiden tirsdag gikk det greit å logge seg inn både via Altinn og via Skatteetaten.no. I tiden etter 08 virker det som om det er full stopp i systemet.

Skattebetalere landet over møter stengte dører og får et vell av ulike feilmeldinger.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Her er noen av reaksjonene NA24 har mottatt mellom klokken 07 og 10 tirsdag morgen:

Eivind:
"...Har nå prøvd i hele dag uten å komme inn og få sjekket skatten. Det er jo ikke et køsystem når man ikke havner i en kø, men bare blir møtt av en plakat med ”prøv igjen senere”. De må jo tro at folk er idioter som går på denne tåpelige bortforklaringen. Intet har blitt bedre siden i fjor, de bare prøver å selge inn den samme dritten på en annen måte. Dette er steinalderopplegg fra folk som ikke har peiling på hva de driver med, som så mange andre steder i det offentlige. Dette burde noen i regjeringen måtte stå til ansvar for til syvende og sist..."

Knut Erik:
"...Jeg kan ikke forstå at det ALDRI er mulig å sjekke skatteoppgjøret når det endelig er sluppet. Den serveren de bruker kan umulig ha større kapasitet enn en Commandore 64. Heavy traffic? Hvordan gjør google, facebook eller andre sider det da? Etter skattenivået her i Norge å bedømme skulle man pokker meg tro de hadde midler nok til å holde ei side som dette oppe – i hvertfall på dager som dette..."

Kenneth:
"...Forbanna amatører. Har prøvd å logge meg inn en time nå. Enten får jeg beskjed om å prøve senere eller får jeg opp tre ulike feilmeldinger. Helt fantastisk at verdens rikeste land ikke engang klarer å ha datasystemene i orden..."

Mandor:
"...Har prøvd i to timer - kommer ikke inn. Samme beskjed: Stor trafikk. Dette er dårlig, samme som ifjor - selv om skattedirektøren lovet bot og bedring. Svenskene får det til..."

Monica (regnskapsfører):
"...Det funker ikke. Ikke greit for oss som bruker det hele tiden i jobben..."

Roar:
"...Hei. Har nå prøvd å komme inn på Altinn flere ganger, men får bare beskjed om at det er stor trafikk. Ser de går ut med i media og sier at de har dimensjonert godt nok. Stemmer ikke..."

Marit:
"Skatteetatens innlogging er nede. Og i år lovet de at de hadde nok kapasitet. NOT..."

Per:
"...Det varte ikke lenge før de fikk problemer, jeg har prøvd siden 07.45 og det er "stor" trafikk allerede..."

Grethe:
"...Imponerende i 2012..."

Problemer hvert år
Som NA24 har omtalt tidligere var det store problemer i 2011 og 2010 - både med fremleggelsen av selvangivelsen i mars og ved utleggelse av skatteoppgjøret i juni.

I mars 2011 uttalte Altinns eier Nærings- og handelsdepartementet overfor NA24 at departementet ved statsråd Trond Giske var sterkt misfornøyd med at Altinn ikke får løst utfordringene og krevde oppvask. Les mer i saken: Giske varsler oppvask etter skattekaos.

Den gang gikk det bare noen måneder før akkurat dem samme situasjonen oppsto ved utleggelsen av skatteoppgjøret i juni 2011. Les mer i artikkelen: Statlig skatterot igjen.

Veritas med sjokkrapport om Altinn
Nå avslører Teknisk Ukeblad at en rapport fra Det Norske Veritas formelig slakter kvaliteten på jobben til statens IT-byråkrater.

Rapporten, som departementet frem til nå har unntatt for offentligheten, stiller store spørsmålstegn ved kompetansen til de personene som forvalter systemet. Les mer i saken: Altinn avsløres i hemmelig rapport.

- Fungerer utmerket
Kommunikasjonsdirektør Astrid Mjærum i Skatteetaten ønsker ikke å kommentere rapporten fra Veritas.

- Den må nesten Brønnøysundregistrene eller departementet kommentere. Vi er hverken bestiller eller mottaker av rapporten, sier Mjærum til NA24.

Når det gjelder pålogginsproblemer har Mjærum denne kommentaren.

-. Som vi har uttalt flere ganger tidligere, senest til NA24 mandag, vil det alltid være noen som må vente med å sjekke. Det har sin naturlige forklaring i at vi kan ikke dimensjonere systemet for 4,4 millioner simultane pålogginger. Det blir som å bygge en 18-felts motorvei til Galdhøpiggen. Jeg vil tro de fleste skjønner at det ikke er samfunnsøkonomisk lurt.

- Hva vil du si til de som møter stengt dør?

- Jeg vil be dem ha litt tålmodighet. Systemet fungerer bedre enn noensinne. Allerede klokka 10 i dag hadde langt over 200.000 nordmenn logget seg inn og sjekket årets selvangivelse. Det er tidenes rekord og det vil derfor ikke ta mange timene før hele befolkningen får sjekket, sier Mjærum.

260 000 har sjekket skatten kl. 11
260 000 skatteytere har sjekket foreløpig skatteberegning i Altinn kl. 11 i formiddag. Tusenvis er inne i løsningen til enhver tid, skriver Altinn i en melding tirsdag.

I 2010 var det 450 000 som sjekket selvangivelsen på dagen for tilgjengeliggjøringen. I år kan tallet bli mye høyere, ifølge Altinn.

– Vi må dirigere trafikken litt når det er på det travleste. Køplakaten er der for å sikre at alle som ønsker å sjekke tallene i selvangivelsen skal få gjort det innen rimelig tid, sier Altinn-sjef Kjersti Lauritzen.

To journalister i NA24 prøvde klokka 11.45 å logge seg inn - begge uten suksess.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.