Se videointervju med Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn over.

STORTINGET (Nettavisen): I statsråd fredag ble Jens Stoltenberg utnevnt til ny sentralbanksjef, og reaksjonene på Stortinget lar ikke vente på seg.

- Dette er en uklok beslutning av regjeringen, sier Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn til Nettavisen, og legger ikke skjul på at han nå er bekymret:

- Sentralbanksjefen skal være uavhengig, og den uavhengigheten blir dessverre svekket i dag når man velger å utnevne en partipolitiker til tross for at et flertall på Stortinget tydelig har uttrykt at dette er en dårlig idé.

Les også: Reagerer på politikernes påstander om Jens Stoltenberg: – Helt urealistisk

Det er finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) som har tatt den endelige beslutningen i den omstridte ansettelsen av ny sentralbanksjef.

- Det er dårlig politisk gangsyn fra Trygve Slagsvold Vedum, slår Rotevatn fast.

Gunnar Stavrum: Jens Stoltenberg ansettes etter uryddig prosess, mot stortingsflertallets vilje

Se video av Gunnar Stavrums første reaksjon etter utnevnelsen av sentralbanksjefen:

- Frykter for uavhengigheten

Kampen om å bli sentralbanksjef har stått mellom tidligere Ap-leder og nåværende Nato-sjef Jens Stoltenberg (62) og visesentralbanksjef Ida Wolden Bache (48).

Debatten har imidlertid kokt når det gjelder Stoltenbergs kandidatur, og flere har ment at det er uheldig at den tidligere statsministeren blir ny sentralbanksjef.

- Er du overrasket over at Stoltenberg får jobben?

- På en måte er jeg ikke overrasket, for regjeringen har jo oppfordret ham til å søke. Når det er sagt hadde jeg trodd at den debatten vi nå har hatt ville gjort litt inntrykk på regjeringen, sier Rotevatn.

- Hva frykter du vil skje nå som Stoltenberg blir sentralbanksjef?

- Jeg frykter at dette vil svekke uavhengigheten til Norges Bank, og det er ikke en liten sak. Norges Bank tar veldig viktige beslutninger. Så vi får bare håpe at Stoltenberg klarer å være så ryddig og profesjonell som han bare klarer i tida framover, sier han.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har meldt seg inhabil i saken på grunn av sitt nære vennskap med Stoltenberg.

Les også: Solvik-Olsen: - Jens er uegnet som sentralbanksjef

SV: - Ville aldri gjort det

Regjeringenes samarbeidsparti SV er heller ikke nådig mot avgjørelsen om å ansette den tidligere statsministeren.

- Vi mener jo at det er en uklok avgjørelse av regjeringen. Vi har vært kritisk til Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef hele veien, og mener det går på tvers av den særlige uavhengigheten som sentralbanken har fått i det den nye sentralbankloven, sier SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, til Nettavisen.

Les også: Bekreftet: Jens Stoltenberg blir ny sentralbanksjef

Se videointervju med Kaski:

Kaski sier hun også er redd for at det vil bli bråk rundt ansettelsen, og at det vil bli stilt spørsmål rundt uavhengigheten til sentralbanken.

- Hva er du mest bekymret for?

- Jeg er jo urolig for om nettopp dette vil komme i veien for sentralbanksjefens oppgaver, både å fornye pengepolitikken og å forstå og håndtere kompleksiteten i finansmarkedene - og klimarisikoen som kommer til å bli stadig viktigere, sier hun, og legger til:

- Det har vi hørt Stoltenberg si lite om, men jeg er også urolig for at det vil bli uro knyttet til uavhengighet og bråk rundt ansettelsen som vil prege den her perioden.

Les også: Nettet koker etter Stoltenberg-ansettelse

- Hva tenker du om at Ida Wolden Bache ble forbigått her?

- Det her er jo regjeringens privilegium å gjøre den ansettelsen. De har vektet andre ting enn det vi ville har gjort, sier Kaski, og understreker:

- SV ville aldri ansatt en tidligere statsminister i den stillingen. Det mener regjeringen var riktig å gjøre, og det får vi bare ta til etterretning - og så får vi ønske Stoltenberg lykke til med jobben.

Les også: Ny supermåling for Rødt – puster Sp i nakken

MDG: - En dristig ansettelse

Også MDG er kritisk til ansettelsen av Stoltenberg.

- Vi har jo vært kritisk til utnevningen av Stoltenberg som sentralbanksjef fordi sentralbanksjefen skal være uavhengig, sier MDG-leder Une Bastholm til Nettavisen like etter at ansettelsen er blitt kjent.

- Han har jo av åpenbare grunner tette bånd til Arbeiderpartiet, han har vært statsminister i Norge for Arbeiderpartiet og han har tette bånd til dagens statsminister - og det er jo ikke sunt i utgangspunktet, påpeker hun.

Se videointervju med MDG-lederen:

Bastholm mener det vil kreve en veldig god rolleforståelse fra Stoltenberg.

- Det kan jo bli en utfordring både fordi han kan bli opptatt av de grepene han gjør som sentralbanksjef, uansett om det handler om rentepolitikken eller styringa av oljefondet - at han blir redd for hvordan det slår ut for dagens regjering, sier hun, og samtidig legger til:

- Det kan også skje det motsatte, at han blir redd for å gjøre de grepene som trengs for eksempel i oljefondet.

- Vil du kalle ansettelsen for dristig?

- Ja, det er en dristig ansettelse, og vi har jo vært mange partier på Stortinget som har vært kritisk. Nå er han utnevnt, og jeg ønsker en granskning av prosessen og har også lyst til å si lykke til - og at vi har høye forventninger, sier Bastholm.

Les også: Dette skriver avisene om norsk politikk fredag 4. februar

Rødt: - Håper Stoltenberg leverer

Rødt mener Stoltenberg nå har mye å bevise i sin nye rolle.

- Det oppleves som om det er 1-0 til maktspilleren Jens Stoltenberg , sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R) til Nettavisen.

Se videointervju med Seher Aydar:

Hun sier det viktige nå blir at folk flest ikke blir de store taperne i saken.

- Jeg tror at det nå ligger prestisje i å være upolitisk, for hensynsløs styring av sentralbanken. Men renta er alt annet enn upolitisk. Det handler om boliglånet vårt og om arbeidsplassene våre. Så det håper jeg Stoltenberg kan levere på, sier Aydar.

Høyre: - Han er kvalifisert

Høyre-nestleder Tina Bru tar avgjørelsen til etterretning, men sier hun fortsatt er bekymret for Stoltenbergs partibindinger.

- Det er ingen tvil om at han er kvalifisert for stillingen med sin lange og brede erfaring fra krevende lederjobber i Norge og internasjonalt. Det er regjeringens privilegium å utnevne sentralbanksjef, og Høyre tar valget til etterretning, sier Bru i en pressemelding.

Hun påpeker alle reaksjonene og bekymringene som er tatt opp fra økonomer, kommentatorer og politikere fra alle partiene.

- Denne uroen bunner ikke i Stoltenbergs kvalifikasjoner, men i hans bindinger som tidligere statsminister og gjennom flere tiår profilert Arbeiderparti-politiker. På toppen av alt er han nær venn av landets statsminister, sier hun.

Listhaug: - Kameraderi

Fremskrittspartiet sier de vil ta initiativ til å granske ansettelsesprosessen.

- Frp er kritisk til ansettelsen av tidligere Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef. Det er ingen tvil om at han er kvalifisert, men de tette bindingene til statsministeren, partiet og regjeringen for øvrig gjør at det kan stilles spørsmål ved ansettelsen, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

Hun mener det er naturlig å granske hele prosessen, selv om det er regjeringen som tar avgjørelsen.

- Det har vært mange hendelser som har blitt kjent i løpet av prosessen med middager, kameraderi og andre forhold som gjør at det er store grunner til å stille spørsmål ved prosessen i forkant av ansettelsen, sier Listhaug.

Både Høyre, Venstre, Fremskrittspartiet og Rødt har bekreftet at de kommer til å sende inn spørsmål til kontrollkomiteen på Stortinget om ansettelsen.

Stoltenberg overtar som sentralbanksjef etter Øystein Olsen (69) når hans tid som Nato-sjef er over til høsten. Fram til da vil den andre aktuelle søkeren til stillingen, Ida Wolden Bache, lede sentralbanken.