En reklamefilm for Gudbrandsdal Energi er i ilden på Facebook da flere mener den bagatelliserer og lager humor ut av dårlige og giftige arbeidsmiljøer.

I reklamen, produsert av Tangrystan og regissert av Trond Fausa Aurvåg- kjent fra blant annet serien «Neste sommer», møter vi karakteren «Thorvald Johannesen» som er en såkalt «motivator» for selskapet.

Se reklamen som har skapt sterke reaksjoner her (gjengitt med tillatelse):

Karakteren er gjennom hele reklamefilmen høylytt, aggressiv og masete mot arbeiderne, mens han hele tiden motiverer dem til å jobbe hardere.

Det er flere som mener reklamen er for drøy, da de mener den prøver å lage humor av ubehagelige og uriktige arbeidsmiljøer.

Les også: Trond Giske ut mot lønningene til TV 2-eierne: – Helt vanvittig

- Siste strømselskap jeg skal handle hos

I kommentarfeltet under Facebook-videoen er det mange som melder om hva de syns er problematisk med reklamefilmen.

«Dette framstår som et særdeles giftig arbeidsmiljø[...] Hele reklamen bagatelliserer problemstillingen med dårlig arbeidsmiljø.», skriver en person under videoen.

«Skjønner at dette er "humor", men syns ikke tyning og mishandling av ansatte skal trekkes fram som et konkurransefortrinn i markedsføring. Dårlige vibber og siste strømselskap i verden jeg skal handle hos,» skriver en annen.

Daglig leder i Gudbrandsdal Energi Marius Røed Sveipe understreker at det ikke er slikt arbeidsmiljøet i selskapet er.

- Det er absolutt ikke et slikt arbeidsmiljø her på ordnetlig. Her er folk motiverte og ekstremt fornøyd viser medarbeiderundersøkelser. Lederstilen min er en helt annen enn karakteren vi ser i reklamen, sier han til Nettavisen.

Røed Sveipe forteller også at de ville skape en reklame som fanget oppmerksomheten til seeren og ikke var kjedelig.

- Den er bevisst overdrevet på en slik måte at folk skal skjønne at dette er ironi. Tanken bak reklamen er å skape fokus på at vi strekker oss langt for kundene våre.

Les også: Turid (78) tok til gatene i kraftig cruiseoppgjør: – Tusenvis blir sendt ut i arbeidsledighet

- Blir nysgjerrig

Det er ikke bare negative meninger om reklamefilmen. Flere av kommentarene hyller den.

«Synes denna var morsom jeg. Morsom nok til at jeg fikk øya opp for GE, og det er vel det som er meninga?», skriver en person i kommentarfeltet.

Det er altså stort sprik mellom brukerne - de som elsker reklamefilmen og de som hater den.

«Reklamesnutt som får oppmerksomhet fra meg til å sjekke hva jeg faktisk betaler for strøm! Ble nysgjerrig på dette selskapet ... god humor!», skriver en annen bruker.

Les også: Nesten hver sjuende arbeidstaker har vært permittert under pandemien

Mener reklamen er kjempegod

Selv om uenighetene blomstrer i kommentarfeltet, mener ekspertene at det ikke er noe negativt med reklamen fra Gudbrandsdal Energi.

Trond Blindheim, sosiolog og ekspert innen reklame og markedsføring mener reklamefilmen ikke gjør noe feil og at det er en god reklame.

- Jeg mener ikke det er noe feil med denne reklamen, tvert imot, dette er en av de beste reklamene jeg har sett på en stund, sier han til Nettavisen.

Blindheim forteller at siden reklamen spiller på humor er den bedre enn mange andre reklamer da den er lettere for forbrukerne å se flere ganger.

Han forteller at det alltid kan være noen sårbare individer som kan bli fornærmet av reklamer, og spesielt der det brukes ironi og satire. Blindheim, som også er rektor på Høyskolen Kristiania, peker også på at ingen har reagert på eldre reklamer selv om de har vært i samme gate som denne.

Les også: Trond Giske klager inn fem aviser til PFU

Viktig å forstå ironien

Blindheim sier at det er en god sjanse på at det finnes folk på sosiale medier som ikke forstår ironi og sarkasme. I kommentarfeltet under videoen er det flere brukere som har misforstått at reklamen inneholder ironi.

«Hvis dette er normal oppførsel hos Gudbrandsdal Energi tror jeg at jeg står over,» skriver en.

I en annen kommentar skriver en mann at han aldri verden hadde skiftet til et selskap som behandler sine ansatte på denne måten. Under svarer strømleverandøren at det heldigvis ikke er sånn i virkeligheten.

«Nehei? Da er det kanskje litt dumt å framstille det sånn?» svarer mannen på dette.

- Krenkekultur

Også arbeidslivekspert Trine Larsen mener det er viktig å forstå ironien, selv om det ikke alltid er lett.

- Det er viktig å lage humor på denne type ting. Denne er dratt til ytterpunktet, og bruker ironi som humor - det er alltid vanskelig, sier hun til Nettavisen.

Larsen forteller videre at hun tror reklamen prøver å gjøre narr av en ukultur som har gått ut på dato, men er usikker på om reklamen treffer.

- Dette er ikke like morsomt hvis man har erfaringer med et sånt arbeidsmiljø, men det er en reklamefilm, ikke en dokumentar.

Daglig leder i Gudbrandsdal Energi, Røed Sveipe, forteller også at de ikke tok hensyn til absolutt alle før de lagde reklamefilmen.

- Det er ikke meningen å såre noen med denne reklamen, men det må være lov å spøke litt med det. Spesielt når der så langt ifra sannheten her hos oss.

Blindheim forteller at mange har en tendens til å fort bli krenket, spesielt når ting er satt på spissen, som karakteren i denne reklamen er.

- Jeg tror grunnen til at folk blir krenka nå kan være sosiale medier og en viss krenkekultur. Vi leter etter feil vi kan plukke på, sier han.