*Nettavisen* Økonomi.

Raser over ny postavtale

De ansatte i Posten raser over den nye avtalen for Postbanken. Avtalen kan koste 3.000 ansatte jobben, mener Postkom.

30.06.05 14:21

Onsdag ble Posten og DnB NOR enige om en ny avtale for Postbanken frem til 2012. Postbanken eies av DnB NOR, men bankens tjenester selges i dag gjennom postkontorene.

Massenedleggelse
Den nye avtalen beskrives av Posten som en videreføring av dagens avtale, men Norsk Post- og Kommunikasjonsforbud (Postkom) slår likevel alarm.

- Denne avtalen vil sammen med regjeringens krav om forretningsmessig drift føre til massenedleggelser av postontorer og tap av inntil 3.000 arbeidsplasser, sier Postkoms forbundsleder Odd Christian Øverland.

- Men Posten mener dette er en videreføring av dagens avtale. Hvordan kan det få så store konsekvenser?

- Det at vi trekker disse konklusjonene er ikke ment som en kritkk av Posten eller DnB NOR, men vi summere opp konsekvensene av avtalen og eiernes krav til å drive posten som et selskap, sier Øverland til TV 2 Nettavisen.

Avhengig av konsesjonskravene
Informasjonsdirektør Elisabeth H. Gjølme i Posten sier hun er ukjent med tallene som Postkom bruker, men at avtalen åpner for endringer i postkontorstrukturen.

- Avtalen gir oss rom for å gjøre endringer, men det er ingen konkrete forslag på bordet i dag. Det vil være avhengig av den nye konsesjonen fra 1. januar 2007, sier Gjølme til TV 2 Nettavisen.

Hun vil ikke kommentere detaljer i avtalen, men opplyser at oppgjøret fra DnB NOR er avhengig av transaksjonsvolumet i Postbanken.

- Betyr det at postkontor med få transaksjoner vil stå i faren for nedleggelse?

- Det vil vi ikke spekulere i, svarer Gjølme.

Opposisjonen reager
Både nestleder Øystein Djupedal i SV og nestleder i samferdselskomiteen på Stortinget, Jorunn Ringstad (Sp) reager på avtalen.

- En slik nedbygging av Posten er ikke politisk akseptabelt SV vil ikke ha noen ny runde med nedbygging av postkontorer, skriver Djupedal i en pressemelding.

- Vi kan ikke lever med massenedlegging av postkontor, utarming av landposttjenesten og bortfall av flere tusen arbeidsplasser. Posten er en av de viktigste brikkene i det nettet av tjenester som hele landet skal nyte godt av, til samme pris og med likeverdig tjenestetilbud, skriver Ringstad i sin pressemelding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.