Gå til sidens hovedinnhold

Raseri og jubel over USAs tilbaketog

Amerikanske stålarbeidere er rasende over at president George Bush ga etter for presset og droppet ekstratollen på importert stål. Hos ståleksportørene står jubelen i staket.

Bush kunngjorde dagen før at beskyttelsestiltakene for amerikansk stålindustri blir opphevet, halvannet år etter at de ble innført. EU hadde truet med straffetiltak som ville være jevngode med handelskrig dersom tollmuren var blitt stående.

Den amerikanske beslutningen kommer ikke bare norske og andre europeiske stålprodusenter til gode, den hjelper også produsenter i fattigere land. Regjeringen og næringslivet i Brasil er svært tilfreds med at Bush dropper ståltollen, som Verdens Handelsorganisasjon WTO har erklært ugyldig.

Adgang

- Dette er selvsagt en god løsning for oss, fordi den letter muligheten for adgang til det nordamerikanske markedet, mener det brasilianske eksportrådets talsmann Mario Mugnaini.

–Vi håper dette betyr et konkret framskritt i arbeidet med å skape en nyordning av verdenshandelen, sier det mektige brasilianske industriforbundets Armando Monteiro Neto.

Japan er ikke noe fattig land men har heller ikke en problemfri økonomi, og den japanske regjering er svært lettet over at amerikanerne ga etter i stålstriden.

- Vi ønsker opphevelsen velkommen, og vi setter svært stor pris på at USAs regjering nå tok dette skrittet, sier en tjenestemann i Tokyo.

I Australia steg kursen på aksjer i selskaper som produserer stål fredag, da det ble kjent at Bush varsler riving av tollmuren.

- Men ærlig talt er dette ingen hovedsak, når stålprisen holder seg høy skyldes det først og fremst sterk etterspørsel fra Kina, sa den australske analytikeren John Colnan.

Raseri

Mange kommentatorer har påpekt at Bush risikerer voldsomme reaksjoner og et politisk tilbakeslag i de viktige stålproduserende delstatene, når han fjerner beskyttelsen av amerikansk stål mindre enn ett år før han stiller til gjenvalg som president. Reaksjonene i USAs stålindustri og i Kongressen tyder på at kommentatorene kan få rett.

- Presidenten lot seg bløffe og ba ikke europeerne vise kortene i dette pokerspillet, tordnet det amerikanske stålarbeiderforbundets leder Leo Gerard.

- Vi har en president som kapitulerte for trusler fra Europa, sa kongressmannen Ted Strickland fra Ohio torsdag.

Den demokratiske presidentkandidaten Howard Dean beskyldte Bush for "å drive politisk hasardspill med sine medborgeres tilværelse som innsats". Hans partifelle Dennis Kuchinich sa at USA etter dette bør melde seg ut av WTO .

(NTB-AFP-DPA)

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller