Flere danske butikker innførte nylig rasjonering på solsikkeolje, blant annet danske Rema 1000.

– Ukraina er en av de største produsentene av solsikkeolje. Krigen har gjort at vi får færre leveranser, og selv om vi ikke er utsolgt, så stiger etterspørselen i hele verden og til andre oljeprodukter,« sier Jonas Schrøder, kommunikasjonssjef i Rema 1000 i Danmark til den danske avisen Finans.

Ukraina står for halvparten av verdens solsikkefrø

Ukraina står for nær 50 prosent av verdens solsikkeproduksjon og Russland nær 30 prosent. Krigen får derfor stor innvirkning på verdens tilgang til vegetabilske oljer. I starten av krigen ble det meldt om at arbeiderne ved Kernel hadde forlatt fabrikkene for å melde seg til krig.

Kernel er verdens ledende og Ukrainas største produsent og eksportør av solsikkeolje. Selskapet en stor leverandør av landbruksprodukter fra Svartehavsregionen til internasjonale markeder. Kernel eksporterer produktene sine til mer enn 80 land i verden.

Les også: Dagligvarekjemper sliter med råvaretilgang: – Helt tomt til oktober

Rasjonering av solsikkeolje i flere europeiske land

Supermarkeder i Storbritannia har iverksatt rasjonering på matolje. Det melder flere britiske aviser. Britiske husholdninger får kjøpe maks to eller tre flasker.

Russlands invasjon i Ukraina skaper forsyningsproblemer for blant annet solsikkeolje. Levgen Osypov CEO i Kernel, sa i et direktesendt intervju med Bloomberg at kun fem prosent av normalt volum går ut av landet.

Storbritannia følger nå etter flere andre europeiske land. For mer enn tre uker siden innførte flere tyske dagligvarekjeder tilsvarende rasjonering på solsikke- og rapsolje.

I midten av mars meldte OVID - Verband der ölsaatenverarbeitenden Industrie in Deutschland - som er en sammenslutning av oljefrøforedlingsindustrien i Tyskland, at forsyningene med solsikkeolje fra Ukraina for lengst har stoppet.

Spania har også innført rasjonering på den ettertraktede matoljen.

I starten av mars fortalte Christopher Harlem, administerende direktør i råvarehuset, Harlemgruppen, at de ikke lenger får tilbud på verken solsikke-eller rapsolje.

Råvarehuset kunne fortelle at prisen hadde doblet seg etter krigsutbruddet i Ukraina.

Nettavisen har sendt forespørsel til de norske dagligvareaktørene om rasjonering på solsikkeolje. Samtlige bekrefter at det foreløpig ikke er aktuelt.