– Sylvi Listhaug mener at Kinas utslippsvekst er en unnskyldning til å droppe klimakutt i Norge. Dette er rett og slett barnslig. Verden består av nasjoner, og klimakrisa kan selvsagt bare løses hvis alle nasjoner gjør sin del av jobben, sier MDG-topp Rasmus Hansson til Nettavisen.

Nettavisen omtalte denne uken tall som viser at Kina nå har oversteget Norge i CO2-utslipp per innbygger (se faktaboks). Samtidig øker utslippene i Kina kraftig og bare i første halvår 2021 har Kina godkjent bygging av nye stål- og kullkraftverk som vil stå for utslipp som er mange ganger høyere enn Norges samlede utslipp.

Les mer her: Kina har over 300 ganger så høye CO2-utslipp som Norge: Nå skal de slippe ut mye mer

Konsekvenser

Listhaug mente tallene bør få konsekvenser for norsk politikk.

– Det er helt gal vei å piske og plage vår befolkning med særavgifter, når Kina, som har 1,4 milliarder innbyggere, har høyere utslipp per innbygger. Det bare fører til at arbeidsplassene forsvinner ut av Norge, og ender kanskje i Kina i stedet. Det betyr høyere utslipp i verden, ikke lavere, uttalte Frp-lederen til Nettavisen.

Rasmus Hansson reagerer kraftig på dette.

Les også: MDG har sendt valg-SMS til mer enn 100.000 nordmenn: - Kan skjønne at det er forstyrrende

– Selv ikke Kina kan stoppe klimaendringene hvis alle de små landene nekter å gjøre noe. Hvis alle land bare peker på hverandre kan selv Listhaug regne ut at ingenting vil skje, sier MDG-toppen, som er lei av at partiet som Frp og Senterpartiet trekker «Kina-kortet» i norsk klimadebatt.

– Listhaug og Vedum bør snarest finne seg en kineser, stirre vedkommende i øya og si: «Du og jeg slipper ut omtrent like mye, men du må kutte, for jeg vil ikke». Og så høre etter hva kineseren svarer. Ledende norske politikere går altså på ramme alvor rundt å sier «jeg vil ikke - men du skal», skriver han i en kommentar til Nettavisen.

Les også: MDG-Lan besøkte oljemuseet: – Jeg har lært masse

Problem

Han vedgår at Kinas utslippsvekst er et stort problem, men sier at mye av Kinas utslippsvekst skyldes jo at de produserer varene Norge og resten av Vesten kjøper.

– Det er vårt forbruk som skaper Kinas utslipp. Men Frp, Sp. H og andre later altså som om Kinas utslipp bare er Kinas skyld og problem, sier han.

Forskjellige varer som produseres i Kina til salg i for eksempel Norge er som regel inkludert i Kinas utslipp. Samtidig regnes ikke oljen og gassen som produseres i Norge vanligvis til Norges CO2-regnskap, siden den forbrukes i utlandet. Det synes Hansson er «ironisk».

Les også: Sylvi Listhaug er oppgitt over beskyldningene: - Jeg synes de er helt forferdelige

– Hadde Norge måttet ta ansvaret for CO2-utslipp fra oljen og gassen vi selger og er blitt rike på, ville utslippet per person blitt tidoblet til minst 100 tonn per nordmann i per år, sier han.

Ikke imponert

Sylvi Listhaug (Frp) lar seg ikke imponere av Hanssons argumenter.

- Frp er det eneste partiet som garanterer null samarbeid med MDG. Det er alltid like skremmende å lese MDGs tankeeksperimenter, men dette topper mye av galskapen vi nærmest daglig hører fra Rasmus Hansson og hans forbudsivrige partifeller. At et selverklært miljøparti ikke ser på det som en stor utfordring at 1,4 milliarder kinesere nå har høyere CO2-utslipp per innbygger enn skarve 5,3 millioner nordmenn, fremstår som en vits, eller i beste fall et resultat av idemyldring mellom Hansson selv og «Kina-ekspert» Erik Solheim, skriver Listhaug i en kommentar.

– Hvis det er slik at MDG nå ønsker å endre spillereglene fullstendig i den internasjonale klimapolitikken, får de heller foreslå det enn å angripe Frp som kun peker på realitetene når det gjelder den kullfyrte utslippsfesten vi ser blant de mest folkerike landene i verden.

– Frp har aldri vært redde for å peke på elefanten i rommet, og vi vil heller ikke gjøre det i klima- og miljøspørsmål, selv om det sikkert hadde vært mer behagelig for MDG å kunne prakke ned nye forbud, påbud og avgifter på folk flest samtidig som de lukker øynene for de virkelige utslippsgigantene i verden, sier hun.

Listhaug understreker at hun aldri har sagt at vi i Norge ikke skal kutte utslipp.

– Men for å kutte utslipp på en smart og billig måte som ikke plager folk i hverdagen eller som svekker konkurranseevnen til næringslivet vårt, er vi nødt til å følge med på hva landene rundt oss gjør. Forurensning kjenner ikke landegrenser og Norge har ikke en egen atmosfære, selv om Rasmus Hansson ser ut til å tro det. Da kan vi ikke føre MDGs klimapolitikk i Norge, som kun vil flytte norske utslipp, arbeidsplasser og velferd over til land som Kina, Russland og bandittstater i Midtøsten, kommenterer hun.

Vil ha klimatoll

Hansson understreker på sin side at han ønsker at også Kina får kuttet utslippene.

– Miljøpartiet de Grønne har lenge foreslått en klimatoll på varer fra blant annet Kina. Det vil gi produsentlandet press for å redusere utslipp fra produksjonen, og lavutslippsprodukter vil få konkurransefordeler. EU arbeider med dette, etter påtrykk fra De Grønne i EU. En slik klimatoll vil aktualisere spørsmålet om en olje- og gasseksportør kan fortsette å sette utslippene på kjøperens regnskap, skriver Hansson.

– Selvsagt er det helt fullstendig legitim å stille Kina til ansvar, så da håper jeg at de som stadig vekk trekker «Kina-kortet» i norsk klimadebatt nå støtter fullt opp om vårt forslag om en klima-toll på varer fra blant annet Kina i stedet for å bruke det som et slags argument mot tiltak i Norge.