Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Råstilig arbeidsjern

Foto: (Qtek)
Sist oppdatert:
Qteks S100 er en hel liten pc på størrelse med en vanlig mobil. Lekkert designet er den også, men holder S100 det den lover?

Vi har gledet oss lenge til å få testet Qteks S100. Med denne håndholdte pc-en, eller PDA-en om du vil, har Qtek klart å presse massevis av funksjonalitet inn i en liten pakke på størrelse med en mobiltelefon.

Riktignok ikke den minste mobiltelefon, S100 er på størrelse med Nokias 7610, men betraktelig mindre enn andre PDA-er på markedet.

I tillegg er designet på Qteks lille smarttelefon riktig så lekkert. En stor skjerm er ligger i en innfatning i børstet stål-look, og antall knapper er holdt til et minimum.

I bruk
I esken finner du et oppsett som enkelt forklarer hvordan du setter opp internett og mms for telenor- og netcomabonnement.

Veiledningen er laget av distributøren Dangaard, og er skrevet på norsk. Du blir tatt gjennom oppsettet steg for steg, og framgangsmåten er illustrert med både bilder og tekst slik at den skal være enkel å skjønne.

Windows operativsystem
Når du skrur på telefonen ser du første bevis på at Qtek skiller seg fra Nokia, Siemens og Sony Ericsson.

S100 er nemlig bygd på Microsofts nyeste operativsystem for mobiltelefoner, og menysystemet minner mer om det du finner på pc-en din enn på tradisjonelle mobiltelefoner.

Litt uvant, men ganske så intuitivt etter hvert som du venner deg til menyene.

Det som kan være mer uvant å venne seg til er at S100 ikke har noen form for tastatur, for å slå nummer eller skrive sms og e-post må du bruke den medfølgende pennen og et virtuelt tastatur som dukker opp på skjermen.

S100 har også meget god håndskriftsgjenkjenning, og med litt trening og opplæring av telefonen gikk det som en drøm å skrive på S100 også uten det virtuelle tastaturet.

Jobb og fritid
Det er to ulike måter å bruke Qtek S100 på. Enten som en vanlig profftelefon, eller som en del av et større jobbmiljø.

Programvaren som følger med synkroniserer telefonen enkelt og greit med alle avtaler, kontakter og e-post mot Outlook på pc-en din.

Dersom du jobber i et miljø som bruker Exchange Server 2003, kan du omtrent se en ny jobbhverdag i møte.

Koblet mot en Exchange-server foregår nemlig synkroniseringen trådløst hvert 5. til 60. minutt (du bestemmer selv), slik at nye avtaler og e-poster ramler inn på mobilen din helt av seg selv.

På den måten har du alltid alle kontakter, avtaler og e-post både på pc-en og telefonen uten at du må koble de to sammen for å synkronisere.

Svakheter
Dessverre er det et par alvorlige svakheter med S100, i alle fall om du ikke har tilgang til lader og strøm konstant.

Den store skjermen suger nemlig mye strøm, så du må være forberedt på å lade ofte. Og glemmer du igjen laderen på jobb over helgen, har du et stort problem.

S100 har nemlig ikke holdbart minne. Blir den liggende uten strøm forsvinner innstillinger, kontakter, avtaler og synkronisering og du må sette opp telefonen helt på nytt.

Det innebygde kameraet skuffer også. Med 1,3 megapiksler hadde vi ventet god kvalitet på bildene, men dessverre er programvaren ikke bra nok.

Bildene blir fulle av støy, og kameraet med 0,3 piksler vi testet med Treo 650 var betraktelig bedre.

Vi savner også støtte for høyhastighets mobilnett i form av Edge eller 3g - når du sitter med et så kraftig verktøy i fingrene blir det frusterende å vite mobilen kunne vært enda kjappere.

Konklusjon

Alle S100s fortrinn til tross, vi endte opp med en litt skuffet følelse etter å ha testet telefonen. Dette kunne blitt den første håndholdte pc-en med en fornuftig størrelse, og ikke minst lekker design.

Men strømproblemene førte til mye plunder og problemer, kameraet skuffet oss og vi savnet Edge og 3g.

Derfor blir det bare en firer på S100, og vi venter i spenning på neste versjon av smarttelefonen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!