*Nettavisen* Økonomi.

Rått Hydro-resultat

Norsk Hydro presenterer tirsdag morgen sitt beste resultat noensinne.

25.10.05 08:48

Bunnlinjen viser et overskudd på hele 4,2 milliarder kroner i tredje kvartal. Det tilsvarer et resultat per aksje på 16,60 kroner. I samme periode i fjor endte nettoresultatet på 2,5 milliarder kroner.

Konsernsjef Eivind Reiten & co. kan vise til et resultat før skatt på 13,4 milliarder kroner. Det er litt sterkere enn aksjeanalytikerne forventet på forhånd. I aksjemarkedet var det ifølge TDN Finans ventet et resultat før skatt på 13,3 milliarder kroner.

Men analytikerne var for optimistiske når det gjelder Norsk Hydros driftsresultat. Mens finansmiljøet så for seg et driftsresultat på 13,1 milliarder kroner, ble fasit klokket inn til 12,97 milliarder kroner.

Hydros omsetning endte på 44,6 milliarder kroner.

Det beste noensinne
I kvartalsrapporten for tredje kvartal trekker Eivind Reiten frem at den høye oljeprisen har bidratt til å gjøre dette kvartalet til det beste noensinne fra Hydro.

- Hydros resultat i tredje kvartal er det beste kvartalsresultatet noen gang. Den vedvarende høye oljeprisen er den viktigste årsaken til fremgangen. Gjennom kvartalet har vi tatt viktige skritt for å styrke fundamentet for fremtidig produksjon av olje og gass gjennom vellykkede letebrønner i Norge og internasjonalt, og gjennom avtalen om å overta det amerikanske selskapet Spinnaker Exploration. Oppkjøpet, som vi forventer å gjennomføre i fjerde kvartal, vil styrke Hydros posisjon i Mexicogolfen betydelig, sier Hydros generaldirektør Eivind Reiten i kvartalsrapporten.

Nedjusterer oljeproduksjon
I tredje kvartal produserte Norsk Hydro 541.000 fat oljeekvivalenter per dag i tredje kvartal. Det er litt mer enn de 538.000 fat finansmarkedet regnet med på forhånd.

Gjennomsnittsprisen selskapet oppnådde på olje var 60,4 dollar fatet, mot 41,7 dollar fatet i samme periode i fjor.

For fjerde kvartal er Hydro mer usikker på produksjonstempoet, og senker derfor produksjonsmålet med 10.000 fat oljeekvivalenter per dag. Dersom Hydros anslag slår til vil selskapet produsere olje og gass tilsvarende 565.000 oljeekvivalenter per dag frem til nyttår.

Hydro venter fortsatt en høy oljepris i månedene som kommer.

Møter seg selv i døra
Den høye oljeprisen gir seg et svært positivt utslag i Hydros olje- og gassvirksomhet, men er med på å skape problemer for aluminiumsvirksomheten.

- Mens høye olje- og gasspriser ventes å bidra positivt til Hydros resultater, vil effekten av kraftprisene representere en økende utfordring for Hydros aluminiumsaktiviteter, spesielt i kontinental-Europa, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.