Gå til sidens hovedinnhold

Rått pengetips fra finanshai

Kyle Bass har tjent seg styrtrik på finanskrisen og Hellas. Nå skal han tjene milliarder på et annet lands misére. Se hvilket.

Kyle Bass er en av finansverdenens raskest voksende stjerner. Etter å ha tjent milliarder på å forutse finanskrisen, tjente han nye milliarder på å forutse krisen i Hellas. Nå venter Bass på at Frankrike og Japan skal ende i samme gate. Bass ble intervjuet av BBC Hardtalk tirsdag 15. november. (se hele intervjuet nederst i saken).

Den tidligere obligasjonsmegleren, nå hedge-fond eier, mener det bare er spørsmål om tid før EU, med Tyskland i spissen, vil innse at eneste løsning på eurosonens krise er for kreditorene å foreta en massiv avskriving av gjeld til Portugal, Irland, Italia, Hellas og Spania. Han har i tillegg en illevarslende melding til norske politikere som vil la oljefondet delta i den pågående, men nytteløse redningsakjsonen.

I praksis konkurs
- Hellas og PIGS-landene er i praksis konkurs, og dersom EU og Tyskland går inn med nye lån vil långiverne tape mellom 70 og 80 prosent av pengene sine, sa Bass til Hardtalks programleder Sarah Montague.

Meldingen bør være en vekker for norske politikere som ivrer for at oljefondet skal kjøpe opp, eller garantere for europeisk gjeld.

Ved utgangen av tredje kvartal hadde oljefondet plassert 398 milliarder kroner i statsobligasjoner fra Hellas, Portugal, USA, Tyskland, Italia og Japan. Dette utgjør i underkant av 15 prosent av fondet. Drøyt halvparten av denne summen er i amerikanske statsobligasjoner.

Norsk ekspert enig
- Det som faktisk skjer er at gjeldsbyrden til de svakere landene flyttes over til de sterkere landene, slik at disse også blir svakere. Jeg mener at det er en reell fare for at både Japan, USA, Frankrike og til og med Tyskland kan velge å misligholde sine forpliktelser i løpet av en 20 års periode, sier analysesjef Lars H. Mikelsen i investeringsrådgivningsselskapet NORCAP.

Mikelsen mener det er en reell fare for at oljefondet vil tape 40 prosent av investeringer i europeiske statsobligasjoner.

Fantasiodds på Hellas
Bass tjente i størrelsesorden 700 ganger innsatsen på veddemål om at Hellas ikke ville klare å betjene gjelden sin.

Veddemålene besto i å kjøpe forsikringer mot mislighold av den greske statsgjelden, såkalte Credit Default Swaps (CDS). I 2008 betalte han 1.100 dollar for å konkursforsikre én million dollar av den greske gjelden. Bass forsikret for mye mer. Da han solgte CDSene kunne han inkassere 700.000 dollar for hver 1000 dollar han hadde gått inn med.

Fantastisk assymetrisk hedge
Årsaken til den svimlende fortjenesten var at i 2008, før Europas gjeldsproblem kom i offentlig søkelys, kunne tradere forsikre gresk gjeld til omtrent samme pris som tysk gjeld.

- I begynnelsen av 2008 var differansen på CDS-spreaden mellom Tyskland og Hellas minimal. Du kunne kjøpe tysk statsgjeld og satse på kollaps i gresk statsgjeld og kun betale mellom 11 til 15 basispunkter på transaksjonen. Dette var fantastiske assymetriske hedger (lav pris for enormt gode odds), sa Bass.

I dag er ikke assymetrien til stede og Bass har for lengst solgt CDSene mot gresk gjeld til fantasifortjeneste.

Avskriving av gjeld eneste løsning
En av grunnene til suksessen var at Bass foretok en grundig analyse av gjeldsstørrelsen i ulike land. Han sammenlignet så gjeldsnivået med det enkelte lands inntekter og tok også med i beregningen størrelsen på landenes banksektor.

På spørsmål om det finnes noen løsning for EUs gjeldsproblemer er Bass klar på at den eneste løsning er for kreditorene å avskrive gjeld.

Han peker på at verdens samlede gjeld har vokst de ni siste årene fra 80 billioner dollar (cirka 480 billioner kroner - dagens oljefond er på 3,2 billioner kroner) til 210 billioner dollar (cirka 1200 billioner kroner - eller cirka 375 oljefond) . I prosent har gjelden vokst med 12 prosent i året i ni år, mens klodens samlede BNP kun har vokst med fire prosent årlig.

- Det er en utvikling som rett og slett er nødt til å ende med krise, sier Bass og drar en kraftig parallell til årene før eiendomsmarkedet i USA falt sammen.

- Sammehengen mellom boligprisutviklingen og lønnsutviklingen i USA var dønn parallell i nesten 50 år. Så begynte noe å skje. Boligprisene løp løpsk uten at lønnsutviklingen var i nærheten av holde tritt. Dette var en av hovedgrunnene til at jeg satset penger på at boligmarkedet ville kollapse, sa Bass.

Usannsynlig utvei
På spørsmål om det ikke finnes noen utveier for Europa svarer Bass at én løsning kan være at EUs sentralbank får all makt. Noe som betyr at nasjonale sentralbanker legges ned og at EU blir ett skatteområde. Bass tror en slik løsning er svært usannsynlig.

På slutten av intervjuet avviste Bass kritikk om at børshaier som ham selv, folk som driver massiv shorting av gjeld, er en av hovedårsakene til at kriser oppstår.

- På et tidspunkt i europakrisen gikk europeiske ledere ut med beinhard kritikk mot folk som meg. Den kritikken stilnet fort da de oppdaget av det var landets egne erværdige banker og finansinstitusjoner som eide mesteparten av CDSene. I tillegg er det viktig å huske på at CDSer fungerer som et barometer, eller speil, på markedets og gjeldssituasjonens relative helsetilstand. Det er ingen grunn til å hate speilet fordi du er stygg, sa Bass.

Mulig å tjene 100 ganger innsatsen på Japan
Etter å ha tjent nærmere 30 milliarder kroner på boligsprekken i USA og Hellas, vender nå Bass fokuset på Japan. Han mener assymetrien mellom pris, risiko og odds bør gi investorer 100 ganger innsatsen tilbake.

- Japan bruker i dag 50 prosent av statsinntektene på å betjene gjeld. Dersom renten på japansk gjeld øker med to prosentpoeng vil gjeldskostnadene overgå landets inntekter, sa Bass.

Han peker på at Japan også sliter med verdens verste demografiske utvikling.

- Om 40 år vil det være 27 millioner færre innbyggere enn i dag i Japan. Landets gjeld har for første gang i historien vokst seg høyere enn beholdningen av privat sparing - som er på 13,2 billioner dollar, sa Bass.

Forskjellen på gjelden til Japan og de fleste andre land er imidlertid at nesten alle kreditorene holder til i landet hvor gjelden er skrevet ut.

Bass startet sin karriere på Wall Street der han la seg opp 10 millioner dollar etter noen år som obligasjonsmegler. Da han var i slutten av tredveårene sa han opp jobben i 2005 og startet sitt eget hedgefond Hayman Capital Management fra hjemstedet Dallas i Texas.

Se hele BBC-intervjuet med Bass her:

HTML EMBED

Utvalgt sitater Kyle Bass, BBC Hardtalk 15.11.11:
"Styrende myndigheter i flere europeiske i land, spesielt Hellas, karakteriseres best som utsvevende idioter"

"Det eneste USAs legendariske sentralbanksjef Alan Greenspan oppnådde var å bytte ut dot.com-boblen med en boligboble før han sa opp"

"Japan er det mest fremmedfiendtlige landet i verden"

"For seks måneder siden var Italias økonomi ukrenkelig - en pilar i europeisk økonomi. Så steg renten på statsobligasjoner ett prosentpoeng. Mer skulle ikke til for å kaste landet ut i krise"

"USAs sentralbank og ECB har tilsammen trykket penger, penger ut av tynn luft, tilsvarende seks billioner dollar (36.000 milliarder kroner - 12 norske oljefond) på kort tid. Hvorfor i all verden skal man eie papirpenger?" Bass med sarkastisk svar på hvorfor han har kjøpt så mye gull.

"Som vi sier i Texas, Hellas og Tyskland er inne i en Mexikansk stand-off. Grekerne har tyskerne i et balletak og det finnes ingen vinnere. Tysklands løsning er å si nei til å redde Hellas."

"Kjøp gull og våpen" - Bass´s svar på spørsmål fra sin egen mor på hvor hun bør investere pengene sine.

“Å kjøpe gull nå, som jeg gjør, er det samme som å shorte politikernes idiotiske behandling av gjeldskrisen i Europa”

“Kapitalisme uten konkurser er det samme som kristendom uten helvete”

"Du vet Europa er i krise når paven er tysk og sentralbanksjefen italiensk"MinSpot.no: Få strømmen til innkjøpspris

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff

Kommentarer til denne saken