Se grillingen av byrådsleder Raymond Johansen i bystyret:

Som Nettavisen skrev tirsdag, har kostnadssprekkene vært mange i Oslo kommune de siste årene, og milliardene renner ut av kommunekassa.

- Dette byrådet har satt norgesrekord i budsjettsprekker, raste Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke, til Nettavisen.

Onsdag ble Nettavisens sak tatt opp i den muntlige spørretimen i Oslo bystyre, der byrådsleder Raymond Johansen (Ap) måtte svare for de mange budsjettsprekkene.

- Det at Oslo-folk har tillitt til at kommunen evner å forvalte fellesskapets midler på en god måte er helt grunnleggende. Det er en tillit både vi i bystyret og byrådet må jobbe knallhardt for å fortjene, sa bystyrerepresentant Lars Petter Solås (Frp), og påpekte:

- Men jeg kan ikke annet enn å stille spørsmål ved om byrådet føler det samme ansvaret for den jobben, når man kan lese overskrifter i media som at «Oslos byggeprosjekter går på smell etter smell. Milliardene bare renner ut».

Her kan du lese Nettavisens sak om alle kostnadssprekkene: Oslos byggeprosjekter går på smell etter smell: - Milliardene bare renner ut

- Ikke en unnskyldning

Solås viste til at eksemplene på kostnadsoverskridelser er mange, og viste til de mange eksemplene i saken. Nylig ble det også kjent at byggingen av gigantprosjektet Fornebubanen, har sprukket med ytterligere tre milliarder kroner.

Frp-politikeren mente dette nå river ned tilliten politikerne har hos Oslo-folk. Men byrådslederen slo kraftig tilbake mot kritikken.

- De aller fleste byggeprosjekter Oslo kommune har, blir levert på riktig pris ut fra det man hadde kostnadsberegnet. Men Oslo er ikke en øy. Vi er avhengig av eksterne faktorer, på råvarer vi kjøper, arbeidskraft vi har - og pris- og lønnsutvikling er relevant på de gigantiske milliardprosjektene, sa Johansen, og la til:

- Det er ikke en unnskyldning, men en forklaring.

Les også: Gigantprosjektet tar fem år og påvirker tusenvis i Oslo - sjekk om du blir berørt

Johansen mente kostnadsøkninger vil bli et enda større problem.

- Da jeg la fram Oslos reviderte budsjett for 2022 i september, sa jeg at prisen på byggevarer og råvarer slår inn både på kommunale, statlige og private byggeplasser. Det meste tyder også på at økte kostnader kommer til å bli en kjempeutfordring for alle som bygger i årene framover, sa han.

- Stemmer rett og slett ikke

Byrådslederen viste videre til at også prisen på transport og strøm øker, og at konkurransen om arbeidskraft «hardner til».

- Det vil prege Oslo, og det vil prege verden rundt oss. Vi er inne i en periode med ekstraordinær lønns- og prisvekst. Det påvirker veldig mange byggeprosjekter uavhengig av om det er stat, privat eller kommune som styrer, sa Johansen.

Han understrekte at også statlige byggeprosjekter sprekker med milliardbeløp, som byggingen av regjeringskvartalet.

- Det å gi inntrykk av at det bare er Oslo som opplever økte utfordringer med økte kostnader i stor skala, stemmer rett og slett ikke, sa Johansen.

Les også: Skal bore tunnel under Oslo i to år: - Slik vil folk merke det omfattende arbeidet

Han mente byrådet snarere har god kontroll på økonomien.

- I mange prosjekter har vi på et tidlig stadium sett at kostnadene vil øke, og vi har gjennom det justert beregningene og tatt grep for å forsøke å ta ned kostnadselementene og redusere risiko. Det viser at vi har god kontroll og økonomistyring, og ikke det motsatte, sa han.

- Prøver å snakke ned Oslo

Seks bystyrerepresentanter fulgte opp med spørsmål om budsjettsprekkene i bystyrets møte. Johansen mente de snakket Oslo ned, og det fikk Venstres bystyrerepresentant Marit Kristine Vea til å reagere:

- Jeg registrerer at byrådslederen mener opposisjonen snakker Oslo ned, men det er ikke Oslo vi snakker ned, men byrådets økonomistyring, sa hun, før byrådslederen gjentok:

- Det er god økonomistyring i Oslo kommune, og det er derfor jeg hevder opposisjonen snakker økonomistyring og Oslo ned.

Les også: Vanngebyret i Oslo kan bli skyhøyt etter vannskandalen: - Helt uakseptabelt

Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Anne Haabeth Rygg, stilte også spørsmål ved byrådets mange budsjettsprekker.

- Fornebubanen skulle vel koste 4,5 milliarder i 2013, og nå er vi snart oppe i 20 milliarder. Manglerudbadet skulle koste 135 millioner - og kostnaden ble femdoblet. Jeg gikk tilbake her om dagen og så på hvilke overskridelser vi måtte gå på den gangen, herregud hvilken fjert det egentlig var, sa hun.

Høyre styrte Oslo fram til dagens rødgrønne byrådet overtok for seks år siden.