*Nettavisen* Økonomi.

Reagerer etter Ari Behns dødsfall: – Kunne vi ikke hørt noe av denne rosen mens han var i live?

Siden det tragiske dødsfallet har det haglet med rosende ord og varme tanker. Selv var Behn spesielt opptatt av kritikk, hets og hatet rettet mot ham.

31.12.19 16:21

Etter det tragiske dødsfallet 1. juledag har det vært en storm av rosende ord om Ari Behn (47). Det har blitt tent lys, kondolanseprotokoller er skrevet og til og med fakkeltog med avholdt i hjembyen, Moss.

Det har også vært en enorm etterspørsel etter både hans kunstverk, og for folk å finne ut hva som egentlig hendte - og hvorfor.

Ifølge Google Trends var det mest populære søket kvelden 1. juledag «Ari Behn». Det var over en halv million nordmenn som søkte for å finne ut av hva som hadde skjedd, ifølge Google.

Da Ari Behn hadde en kunstutstilling for noen år siden, var en av de sentrale elementene i utstillingen nemlig hetsen og kritikken han opplevde gjennom mange år.

Les mer: Per Heimly deler minneord om Ari Behn: - Vi var som rockestjerner, med livet som scene

Topper listene

Klikk på bildet for å forstørre. Ari Behns bøk «Inferno».

ETTERSPØRSEL: Det er sterk etterspørsel etter Ari Behns siste bok: «Inferno».  Foto: Juritzen Forlag

Den nå avdøde Ari Behn (47) etterlater seg en betydelig kunstarv. Han har skrevet en rekke bøker og har de senere årene gjort seg bemerket som billedkunstner. I løpet av fjoråret hadde han solgt malerier for over 5,7 millioner kroner ifølge Nettavisens opplysninger.

Flere av bøkene var store hits. Hans debutbok, novellesamlingen «Trist som faen» fikk sekser i en anmeldelse hos VG og solgte over 100.000 eksemplarer.

Nettavisen tok kontakt med flere bokhandlere som holder mange av Ari Behns totalt fem boktitler.

Les også: Ari Behns kjæreste: «Jeg er alltid hos deg, elskede Ari min»

Haugenbok.no, som er en av Norges største bokhandlere, forteller at Behn har toppet bestselgerlistene deres gjennom romjulen.

– Romjulen har tradisjonelt sett lite trøkk omsetningsmessig av mange naturlige årsaker. Men Ari Behns fem titler topper statistikken over mest solgte bøker hos oss. Ikke uventet når noe så trist skjer, sier avdelingsleder Tore Andresen hos Haugenbok i en e-post til Nettavisen.

Nettavisen har også fått bekreftet fra andre bokhandlere at salget av Behns bøker har vært veldig sterkt.

Samtlige opplyser om at det er boktittelen «Inferno», Behns siste bok, som selger best.

Hang selv opp plakat med «Hater Ari Behn»

Ole Dørje er en norsk musiker, sanger og låtskriver. Han organiserte en stor utstilling sammen med Ari Behn på det anerkjente Soli Brug. Han beskriver det som et «utrolig eventyr» å jobbe med Behn.

Klikk på bildet for å forstørre. UTSTILLING: Ole Dørje minnes Ari Behn som et eventyr å jobbe med. Han har troen på sterk etterspørsel etter Behns kunst.

UTSTILLING: Ole Dørje (innfelt) minnes Ari Behn som et eventyr å jobbe med. Han har troen på sterk etterspørsel etter Behns kunst. Foto: Paul Weaver/Privat

– Det blir en litt opphauset stemning etter en slik tragedie. Men det er flere store kunstnere som har beholdt etterspørselen, eller opplevd at den stiger veldig etter kunstneres død, sier Dørje til Nettavisen.

Under utstillingen på det anerkjente og populære Soli Brug, hvor Dørje jobber, hadde Behn gjort noe veldig spesielt.

– Det var en todelt utstilling. Én var mer tradisjonell hvor det hang bilder. Mens Behn tok over det som egentlig var et soverom, forklarer han og legger til:

– Han laget en egen Ari-verden, og flyttet nærmest inn med sine personlige ting. Det var en skrivestue der, med personlige notater, oppslag og så videre, sier Dørje.

Spesielt var Behn opptatt av hetsen og kritikken han mottok. Enten på grunn av tilknytningen til kongefamilien, det han hadde sagt - eller hans kunst.

– Det var en tydelig beskrivelse av hvordan det er å være Ari Behn. Det ble en veldig sterk utstilling. Han hang et stort banner på utsiden av huset hvor det sto: «Hater Ari Behn», sier Dørje.

Soli Brug ligger som et meget idyllisk sted hvor det er ofte store kunstnere som har utstillinger. Pushwagner er en av dem som har hatt flere store utstillinger på stedet.

– Hvordan var det å jobbe med han?

– Det var et eventyr. Det var også veldig annerledes å møte ham, sammenlignet med det man får inntrykk av i pressen, sier Dørje.

Les også: Konspirasjonsteoriene hagler etter internasjonale oppslag om Ari Behns død: – Det har klikka fullstendig for dem

– Litt rart

Han synes det er merkverdig hvor mye ros Behn har fått etter dødsfallet.

– Kunne vi ikke hørt noe av denne rosen mens han levde? spør Dørje.

Han har troen på at kunsten til Ari Behn vil fortsatt være i sterk etterspørsel.

– All denne viraken kan være med på å øke etterspørselen, sier Dørje.

Han forklarer om andre kustnere som har opplevd sterk etterspørsel etter kunstverkene etter deres bortgang.

– Vi hadde en helt vanvittig utstilling med Pushwagner et år etter han var død. Det er overveldende hvor mye som skrives og føles rundt Ari sin død. Det har nærmest blitt en folkebevegelse, sier Dørje.

Kunstneren mener det er mange som kjenner seg igjen i Behns livshistorie.

– Det handler om vakre minner, det å være seg selv, det å være annerledes. Livet hans er det mange som har en mening om, og et forhold til - også plutselig skjer denne voldsomme tragedien, som et sjokk, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag