Helt siden i slutten av januar har butikker i Oslo vært stengt. Først stengte alle butikker, utenom dagligvarebutikker, apotek, helsekost og Vinmonopolet. Så fikk butikker som ikke lå på kjøpesentre holde åpent, men nå er alle butikker stengt igjen.
Mandag innførte også regjeringen strengere tiltak i hele Viken fylke og Gran kommune i Innlandet, gjeldende fra midnatt tirsdag til og med 11. april. Alle butikker må holdes stengt også der, med unntak av enkelte butikker. Se liste over hvilke butikker som kan holde åpent i faktaboksen lenger ned.
De store kjedene rammes hardt av tiltakene, siden mange av de mest besøkte kjøpesentrene og butikkene ligger i nettopp Oslo og Viken.
Nille og spesielt Europris er kjeder som satser veldig tungt på sesongvarer og butikkene er nå fulle av påskerelaterte produkter. Gitt at nedstengningen varer til etter påske, blir dette med andre ord varer det blir fryktelig vanskelig å bli kvitt.
Les også: Full krise for norske klesbutikker: Ellevill jubel for tysk nettgigant
Nille må permittere tusen ansatte
Nille-direktør Kjersti Hobøl er oppgitt over de nye tiltakene, som medfører at i alt 125 butikker i de berørte områdene nå må holde stengt til 11. april. I tillegg er også butikkene i Bodø stengt.
- Det bor 2,1 millioner mennesker i det nedstengte området. Det berører nesten tusen ansatte som vil være permittert nå, i første omgang. Men etter hvert får dette ringvirkninger også for logistikk og hovedkontor.
Hobøl er sterkt kritisk til at tiltakene har nevneverdig effekt på smittespredningen:
- Butikkene i Oslo har vært stengt siden 22. januar uten at det har gitt noe lavere smittetrykk. Det er heller ikke varslet noen som helst støtteordninger for bedriftene for dette, selv med stenging på tre timers varsel. Det er ikke kommet noen signaler om støtte, så selv for de aller mest robuste blir dette tøft.
Les også: Har du lagt merke til denne endringen hos Kiwi og Meny? – Vi er veldig fornøyde
- Brenner inne med varer
Nille-sjefen mener kommunevise tiltak hadde vært mer treffsikkert.
- Jeg undres over at så strenge tiltak skal ramme et så stort geografisk område med så mange mennesker, uten at man kan verifisere at dette hindrer smittespredning.
Kjersti Hobøl påpeker at å gå glipp av påskeomsetningen svir ekstra hardt:
- Det er en høysesong omsetning. Vi brenner inne med varer. Folk kommer uansett til å kjøpe disse varene, og dette vil gi ekstra trykk i dagligvarebutikkene. Så får tiden vise hvor klokt dette er.
Les også: Krise-tall for Norges største kleskjeder i 2020
- Feil beslutning
Espen Eldal, sjef i Europris, reagerer kraftig på nedstengingen:
- Det er en kjedelig, og vi mener det er feil beslutning å stenge Europris-butikker. Vareutvalget vårt overlapper dagligvarebutikkene, så vi mener vi bør få holde åpent, sier han til Nettavisen.
Han har forståelse for at man vil få ned mobiliteten i samfunnet der de fleste benytter kollektivtransport for å komme til butikk.
- Når man går så langt ut som nå, geografisk område som egentlig strekker seg fra Geilo til Halden, så treffes det ikke like mye av det, sier han.
- Dessuten er gjennomsnittskunden i butikken cirka ni minutter, og de fleste kommer alene. Du er ikke i nærheten av å være nærkontakt, sier Eldal.
Les også: Europris vokste med over 30 prosent
Til nå er cirka 80 butikker i kjeden stengt i hele landet, flest i Oslo og Viken. Han har foreløpig ikke oversikt over hvor mange som er permitterte, men før Viken stengte var det omtrent 200 ansatte.
- Det er trasig for ansatte som går en usikker framtid i møte. Det er noe av det som kanskje opptar oss mest, sier Eldal.
Unntak fra butikkstenging i Viken fylke og Gran kommune i Innlandet fylke
Butikker og tjenester
Alle butikker og varehus skal være stengt, med disse unntakene:
- Matbutikker, inkludert kiosker, helsekost og andre som i hovedsak selger matvarer.
- Utsalgsteder som i hovedsak selger dyrefor og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr
- Apotek
- Bandasjister
- Optikere
- Vinmonopolet
- En-til-en tjenester som frisør, hudpleier, tatovører mv.
- Helsefaglige virksomheter, som fysioterapeuter, kiropraktorer, fotterapeuter mv.
- Bensinstasjoner
- Salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon
- Lager- og grossistdelen i forretninger som selger til håndverksvirksomhet og lignende
- Butikker og varehus kan holde åpent for avhenting av forhåndsbetalte bestilte varer når det er etablert smittevernfaglig forsvarlige løsninger for utlevering av varene.
Dette gjelder til og med 11. april.
Kilde: Regjeringen.no
Skal fordele varer
Europris fokuserer nå spesielt på de 186 butikkene som foreløpig holder åpent, hvor de har mulighet til å påvirke omsetningen.
- Vi gjør også det vi kan for redusere kostnadene og styrke nettsalget. Vi har mange påskevarer som må ut, som har liten verdi etter påske, og det er viktig å få solgt unna det nå, sier Eldal.
De ser blant annet på muligheter for å fordele varer fra de stengte butikkene til de som holder åpent, spesielt datovarer.
- Vi har fokus på å få solgt unna matvarer som snart går ut på dato, så vi ikke må kaste så mye, sier han.
Foruten nettsalg og omfordeling av varer til åpne butikker, vurderer de nå eventuelt partisalg, samt ser på muligheten å etablere klikk-og-hent i butikk, slik mange andre butikker allerede har. Noe av matvarene kan også bli gitt til Kirkens Bymisjon om de ikke får solgt unna det de må.
- Vi forsøker det vi kan for å unngå at varene blir kastet, sier Europris-sjefen.
Butikker som kan holde åpent i Oslo
Følgende butikker kan holde åpnet, selv om de ligger i kjøpesentre:
- matbutikker, inkludert kiosker, helsekost og andre som i hovedsak selger matvarer
- utsalgssteder for dyrefôr og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr
- apotek
- bandasjister
- optikere
- vinmonopol
- bensinstasjoner
- salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon
- lager- og grossistdelen i byggevareforretninger som selger til håndverksvirksomhet og lignende
- blomsterbutikker, så lenge de hovedsaklig selger blomster med kort holdbarhet og salgsarealet ikke overstiger 250 kvadratmeter. Hagesentre, som også fører produkter som møbler, hageutstyr og planter med lengre holdbarhet, kan ikke holde åpent.
Butikker kan holde åpent for avhenting av forhåndsbetalte bestilte varer når det er etablert smittevernfaglig forsvarlige løsninger for utlevering av varene.
Dette gjelder til 9. april.
Kilde: Oslo kommune
Elkjøp har stengt 47 butikker: - Det bekymrer meg veldig
Elkjøp er i samtaler med tillitsvalgte om forestående permitteringer, opplyser administrerende direktør Fredrik Tønnesen i en epost til Nettavisen:
- Det er for tidlig å si hvor mange av våre ansatte som blir permittert, vi kartlegger dette nå fortløpende i dialog med tillitsvalgte.
Elkjøp har nå 47 stengte butikker i Oslo og Viken. De står for en stor del av omsetningen i Norge, opplyser Tønnesen.
- Før de strenge tiltakene kom i går kveld var det allerede flere hundre permitterte i Oslo og omliggende kommuner, dessverre blir det flere etter at hele Viken og Oslo innførte full nedstenging i går kveld. Med en så massiv nedstenging er det dessverre ikke til å unngå flere permitterte, sier Tønnesen.
Mange ansatte har til nå vært sysselsatt med alternative arbeidsoppgaver, men med så mange stengte butikker blir det umulig å holde alle i arbeid, vedgår Elkjøp-sjefen.
- Jeg er utrolig stolt av mine ansatte som har lagt ned en ekstraordinær innsats gjennom hele pandemien, det gjorde kvelden i går ekstra tøff da jeg gikk ut og informerte alle 4000 ansatte om situasjonen vi nå går inn i.
Tønnesen stiller seg kritisk til nødvendigheten av tiltakene som ble innført mandag:
- Vi har siden pandemiens start vært gode på smitteverntiltak, vi har brukt millioner av kroner på blant annet plexiglass, håndsprit, munnbind og innleide smittevernvakter. Vi har strenge og tydelige rutiner for vask i våre butikker og har restriksjoner rundt antall kunder i butikk, samt hvordan våre ansatte omgås på jobb. Vi har hatt meget lav smitte hos oss, og vi har ingen registrerte tilfeller av smitte hos kunder som har vært hos oss til nå under pandemien.
Kjeden har en klikk og hent-løsning utenfor butikkene, som veier opp for noe av omsetningstapet, men langt fra nok:
- Dette går ut over mine ansatte, og det bekymrer meg kraftig at vi nå må sende arbeidstakere hjem i en tid hvor sosial nedstenging og strenge regler styrer hverdagen vår fra før, ier Fredrik Tønnesen.
Nesten halvparten av varehusene er stengt
XXL er også hardt rammet av koronatiltakene. Totalt er nå 16 av 37 varehus i Norge stengt, hvorav 14 er i Oslo og Viken, ett i Bodø og ett i Tønsberg. Onsdag stenger varehus nummer 17, når butikken i Sandefjord også stenger.
- For øyeblikket har vi til sammen cirka 310 ansatte som er permitterte og ikke på jobb i Oslo, Tønsberg og Bodø. En del av disse jobber deltid, så målt i antall årsverk er antallet lavere, sier Andreas Nyheim, kommunikasjonsdirektør i XXL.
Han sier at de nå jobber med å håndtere situasjonen i varehusene i Viken.
- Vi ser også her på en rekke initiativer for å sysselsette folk på andre måter, sier han.
Det er likevel ikke jobb til alle når de må holde butikkene stengt, selv om de klarer å holde noen sysselsatt under nedstengingen.
- Vi gjør vårt ytterste for å sysselsette folk på andre måter, blant annet ved å fremskynde prosjekter som har til hensikt å oppgradere og revitalisere varehusene våre. Mye av dette skulle vært gjort senere i år, men blir i stedet gjort mens varehus er stengt, sier Nyheim.
Mester Grønn permitterer 350 ansatte
Nedstengingen av Viken fylke og Gran kommune gjør at Mester Grønn må stenge 41 butikker. 350 ansatte blir permittert, skriver NTB.
I de aktuelle kommunene har Mester Grønn produksjonskontakter for cirka 100 millioner kroner i utsalgsverdi.
– Dette rammer så mange arbeidsplasser og implisitt så store verdier at det er særdeles utfordrende for hele blomsterbransjen. Som bransje ble vi først rammet av nedstengning i de mest folkerike områdene i Norge til morsdag og valentinsdagen, nå går også påsken! sier administrerende direktør Erling J. Ølstad i en pressemelding.
De har allerede stengte butikker i Bodø og Tønsberg.