Gå til sidens hovedinnhold

Reagerer på fortsatt nedstengte butikker: - Virker helt formålsløst

Norli har i perioder halvert omsetningene siden bokkjeden måtte stenge ned 65 butikker på det meste. Nå mener administrerende direktør John Thomasgaard at nok er nok.

Fredag reagerte Nille-sjef Kjersti Hobøl kraftig på det hun mener framstår som et «veldig merkelig totalbilde» i debatten om stengte butikker.

Mens både blomsterbutikker, dagligvarebutikker, helsekostbutikker, kiosker, frisører, apotek og vinmonopol kan holde åpent, må fortsatt flere butikker - som Nille og Norli - holde stengt i både Oslo og enkelte kommuner i Viken.

Mange steder er det også bare disse to butikkene som er stengt, mens det ofte er køer utenfor Vinmonopolet.

Thomasgaard i Norli slutter seg til Hobøls uttalelser om at det ikke henger på greip. De hadde sist uke fortsatt 40 butikker nedstengt, som er mer enn en tredel av de kjedeeide butikkene målt i omsetning.

Les også: Nille-sjefen reagerer kraftig: – Hva har dette med smittevern å gjøre?

- Betyr minimalt

- Det er sentre hvor det praktisk talt bare er vi og noen få andre som er nedstengt, og det virker som Oslo spesielt bare har bitt seg fast i at dette er løsningen uten en konsekvensvurdering, sier han til Nettavisen.

Norli-sjefen forteller at det tidvis har vært nokså stor trafikk på «klikk-og-hent»-løsningene i de stengte butikkene, men beskriver løsningen som tungvint - med stadig nye «restriksjoner» på hva som er lov og ikke.

- Spesielt i Oslo, hvor det er så store variasjoner i smitteforholdene, er det nedstengte områder hvor det er veldig lav smitte. Når det er så mange andre butikker som har åpent på kjøpesentrene, betyr vi minimalt for trafikkforflytningen, sier Thomasgaard.

Samtidig som butikkene i hovedstadsområdet må slite for å holde hjulene i gang, har Norli-butikker i randsonen de siste dagene sett to- og tredoblinger i omsetningen.

- På Mysen har vi for eksempel hatt en tredobling av omsetningen den siste uka. Så folk reiser naturligvis der det er åpne butikker. I Nittedal har vi også hatt en to-tredobling, forteller han.

Se videoen som får Nille-sjefen til å reagere:

Tapt 20 mill

Han understreker at han ikke har grunnlag for å uttale seg om de nedstengte butikkene virker mot sin hensikt, men holder fast ved at det ikke er noen grunn til å holde stengt lenger.

- At man valgte å holde dem stengt fram til påske, forstod jeg, for å få en viss oversikt. Men når man ser denne stabiliseringen i smittetallene nå, og ikke kan påvise at butikker og kjøpesentre er smittespredere, så virker det helt unødvendig, sier Thomasgaard.

Han anslår at Norli har tapt omtrent 20 millioner kroner i årets første fire måneder, sammenlignet med samme periode i 2019.

- Vi kommer ikke under statens kontantstøtte, så husleie med mer må vi i all hovedsak betale fullt ut selv. Tapene må også bæres fullt ut av oss, sier den administrerende direktøren.

Norli-sjefen legger til at de heldigvis ser ut til å klare seg med driften enn så lenge.

- Det haster ikke for vår del, men det er klart det er betydelige tap vi snakker om. Heldigvis har vi litt å gå på, så det er ikke akutt sånn sett, sier Thomasgaard, som legger til at han ikke har noe tro på gjenåpning med det aller første.

- Jeg har trodd det skal åpne igjen nå så mange ganger, så jeg tør ikke ha store forventninger lenger.

Les også: Kunder med Apple Pay går glipp av bonus hos Kiwi og Meny: – Vi ser selsagt på det

Ført til lavere smittetall

Senior kommunikasjonsrådgiver i Helse- og omsorgsdepartementet, Elisabeth Johansen, skriver på mail til Nettavisen at de viser til uttalelsene sine i Nille-saken.

Der sa statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) at tiltakene de har gjort har vært for å redusere den totale mobiliteten i samfunnet i så stor grad som mulig.

- Påbudet om å stenge butikker gjelder derfor også butikker der det i seg selv er en lav risiko for smitte. Det er gjort unntak for enkelte butikker fordi befolkningen skal ha tilgang til nødvendige varer som matvarer, apotekvarer og landbruksvarer. En innføring av nye unntak eller utvidelse av eksisterende unntak krever en særlig begrunnelse fordi det vil kunne svekke det samlede tiltaksnivået, sa han.

– Har stengte butikker hos kjeder som Nille, Europris, Norli osv. faktisk har bidratt til lavere smitte?

– Alle tiltakene for å redusere kontakt mellom mennesker har samlet sett ført til at smittetallene er på vei ned. De nye virusmutantene er svært smittsomme, og vi har ikke full oversikt over hvor folk blir smittet.

Helsedirektoratet har ikke besvart Nettavisens henvendelser, men helsedirektør Bjørn Guldvog støttet opp om Korkuncs uttalelse på fredag:

– Det er gjort vurderinger fra landets beste smitteverneksperter på at et slikt system er det som best klarer å holde kontroll på smitten. Det er også det som har bidratt til at smitten er på vei ned, sa han til Nettavisen.

Les også: Ekspertene har undersøkt tre myter om aksjemarkedet. De stemte ikke

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag