HØNEFOSS (Ringerikes Blad/Nettavisen): I forrige uke kunne Høyre-politiker Runar Johansen lese at kommunen uten rammeavtale har kjøpt over 500 hvitevarer hos Hølen Elektriske de seneste årene.

Johansen har flere ganger tatt til orde for bedre internkontroll i Ringerike kommune.

– Dette betrakter jeg som en ukultur som må endres. Saken er rett og slett ubehagelig, sier Høyres gruppeleder i Ringerike kommune.

Les mer: Kommunen brøt loven: Kjøpte over 500 hvitevarer for 2,6 millioner kroner uten avtale

Den erfarne politikeren nevner flere saker som har avdekket manglende kontroll det siste årene, inkludert da Ringerike kommune ved en feil krevde inn for mye kloakkavgifter og måtte betale tilbake store summer til innbyggerne.

– Det er skattebetalernes penger vi forvalter, og vi har et ansvar for at dette gjøres på en riktig måte, sier Johansen.

Ulovlige direkte anskaffelser er mest alvorlig

Ekspertene var ikke nådige etter å ha sett innkjøpene til Ringerike kommune:

  • Tilbudene som kjedene leverte til Ringerike kommune var i liten grad mulig å sammenligne - og vinneren Hølen Elektriske hadde på papiret ikke gitt et bedre tilbud enn konkurrentene.
  • Regelmessige, like kjøp skal inn i en formell rammeavtale. En slik avtale hadde ikke Ringerike kommune.

Totalt kjøpte Ringerike kommune varer verdt nær 2,6 millioner kroner i hvitevarer fra Hølen Elektriske mellom 2015 og 2019.

Ekspertene mente Ringerike kommunes direkteanskaffelser var ulovlige, altså at de brøt med lov om offentlige anskaffelser. Det mente Ringerike kommune også, og beklaget.

Ulovlige direkteanskaffelser blir ofte klaget inn til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA), hvor Anneline Vingsgård er direktør.

- Ulovlige direkte anskaffelser anses som det mest alvorlige bruddet på regelverket for offentlige anskaffelser fordi man helt unntar anskaffelsen fra konkurranse, sier Vingsgård på generelt grunnlag.

Les mer: 75 flyktningmillioner gikk i det store sluket: Kommunen vil ikke si hva de brukte pengene til

Seks fikk bøter i 2021

KOFA kan ikke uttale seg om saker som ikke er klaget inn til dem. Klageorganet har ingen tilsynsfunksjon, og kan altså bare ta stilling til saker som er klaget inn.

Vingsgård sier til Nettavisen/Ringerikes Blad at ulovlige direkteanskaffelser utgjør en stor andel av sakene som blir klaget inn til klageorganet hvert år.

- I 2021 avgjorde KOFA 47 slike saker, og seks av disse førte til ileggelse av gebyr for ulovlig direkte anskaffelse, sier Vingsgård.

Kommunikasjonssjef Siri Røhr-Staff i Power er ordknapp om saken i Ringerike kommune, men sier:

- Vi ønsker Ringerike kommune hjertelig velkommen til å kontakte oss for et godt tilbud ved neste anledning.

Elkjøps kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen sier at kjeden håndterer mange anbud i bedriftsmarkedet i løpet av et år, også blant kommunene.

- Vi opplever ikke at dette er et utbredt problem, sier Schøyen.