Gå til sidens hovedinnhold

Reagerer på oppussing av gammelt hus: - Denne boligen burde vært fredet

Kjetil Rolness «gråter» av fortvilelse over moderniseringsprosess.

Sammen med to slektninger har Øyvind Rafto, kjent fra Raske Menn, startet selskapet NOVUM AS. I fjor kjøpte de en 70-talls villa i Bergen for å dele den inn i tre separate boliger på rundt 200 kvadratmeter hver. Det vekker reaksjoner.

- Hvor i huleste, heiteste er byantikvaren, riksantikvaren, kulturministeren eller statsministeren når vi trenger henne? Se på dette interiøret. Inntil nylig fullstendig bevart. En unik tidskapsel fra midten av 70-tallet, i form av en 700 kvm(!) rørleggerbolig(!) i Bergen, skriver samfunnsdebattant Kjetil Rolness i et Facebook-innlegg tirsdag kveld.

Eneboligen i Ekornvegen 38 i Rådal i Bergen kommune ble bygd i 1975, og har et bruttoareal på hele 715 kvadratmeter, ifølge boligannonsen.

Les også

Gimle terrasse er Oslos dyreste adresse

- Burde vært fredet

Når boligen nå skal pusses opp, for å gi de tre nye boligene en moderne stil, skal likevel eksteriøret bevares mest mulig slik arkitekt Erik Dogger tegnet det, ifølge Bergens Tidende (kun for abonnenter).

– Vi endrer ikke boligens fotavtrykk, og vi river ikke huset og bygger et nytt leilighetsbygg – selv om det hadde blitt billigere. Nå får vi liv i bygget igjen, noe som er fint for nabolaget. Tanken vår er å bevare så mye som vi kan og ikke forstyrre eksisterende nabolag. Det tror vi er lurt – naboklager kan være tidkrevende, sier Rafto til Bergens Tidende.

Rolness mener imidlertid det er interiøret som er fantastisk, og synes lite om at Rafto og co skal pusse opp boligen.

- Dette er ikke oppussing, men nedpussing. Boligen burde selvsagt vært fredet og blitt brukt som museum, selskapslokale og (voksen) filmkulisse, skriver han videre i innlegget.

Hvem bestemte at vi ikke skal ha det slik?

Også høsten 2017, da boligen ble lagt ut for salgs, kommenterte Rolness denne villaen i Rådal.

- Hva var det egentlig som skjedde med hjemmene våre? Når var det noen fant ut at bad med mørkerødt badekar og rosamønstret tapet IKKE var helt fantastisk?, var noe av det Rolness skrev 1. oktober 2017.

I boligannonsen beskrives den flotte bergenske villaen som en sjeldenhet - og en bolig som står slik den alltid har vært.

«Innvendig er boligen en opplevelse av de sjeldne. I det du trår over dørterskelen er det som å bli tatt tilbake til 1975, i en luksuriøs verden der ingen detaljer er overlatt til tilfeldighetene. Under byggingen ble materialene plukket fra øverste hylle med utstrakt bruk av mønstrede tapeter, tykke gulvtepper, rustikke bygningselementer og prangende detaljer. Alt i skjønn harmoni og særdeles godt ivaretatt», står det.

Se innlegget til Rolness fra 2017 nedenfor.

I gang med oppussingen

Nå er imidlertid oppussingen i gang. For moderne - det skal det bli. De fargerike innerveggene er allerede fjernet, og erstattet av nye, halvferdige vegger som viser hvor skillet mellom de tre boligene skal være.

Bergens Tidende har snakket med én av naboene til den gamle villaen, Bengt Eliassen, som vokste opp i det store huset. Til BT sier han at han mener oppussingen gjøres på en fin måte, hvor den utvendige fasaden blir respektert.

Han sier videre at han tror alternativet ville vært at boligen ble revet, og det hadde hatt en større negativ innvirkning på nærmiljøet.

Nettavisen har vært i kontakt med Øyvind Rafto, men han ønsker ikke å kommentere saken.

Les også

Landets dyreste bolig på det åpne markedet til salgs

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken