Jens Stoltenberg ble fredag utnevnt som sentralbanksjef, og skal dermed lede Norges Banks hovedstyre i seks år . Ida Wolden Bache blir midlertidig sentralbanksjef fra 1. mars 2022 og til Stoltenberg tiltrer.
– Det er ingen stor overraskelse at Stoltenberg fikk jobben. Alt har pekt i den retningen de siste ukene. Hvis han ikke hadde fått tilbudet og takket ja, kunne han ha trukket søknaden sin og begrunnet det med forhold i Nato. Men det har han ikke gjort, og derfor var jeg sikker på at det ville bli han, sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom.
Les mer: Jens Stoltenberg ansettes etter uryddig prosess, mot stortingsflertallets vilje
Ut mot politikernes anklager
Opposisjonspolitikerne kom raskt på banen etter ansettelsen, og flere mener at Stoltenbergs bindinger til Arbeiderpartiet og statsminister Jonas Gahr Støre er kritikkverdig:
– Det er ingen tvil om at han er kvalifisert, men de tette bindingene til statsministeren, partiet og regjeringen for øvrig gjør at det kan stilles spørsmål ved ansettelsen, sier partileder Sylvi Listhaug (Frp), som tar initiativ til å granske prosessen som førte til ansettelsen.
Høyres nestleder og finanspolitiske talsperson Tina Bru peker på at Stoltenberg-ansettelsen vil kunne skape usikkerhet rundt sentralbankens tillit og opplevde uavhengighet blant folk, politikere og markedene.
Se video av Gunnar Stavrums første reaksjon etter utnevnelsen av sentralbanksjefen:
Les flere reaksjoner her: Raser mot Stoltenberg-ansettelse
Sjeføkonom Due-Andresen mener disse bekymringene ikke blir et problem i praksis.
– Dersom Stoltenberg skulle hatt en egen agenda i utøvelsen av pengepolitikken, vil dette raskt blitt avdekket. Da måtte han i så fall ha overtalt hele komiteen til å gjøre som han sier, og det er bare helt urealistisk. Norges Bank tar konsensusbaserte beslutninger, så argumentet om tillit og uavhengighet er jeg ikke med på i det hele tatt, sier Due-Andresen og legger til:
– Noe sånt ville fort blitt avslørt og ødelagt hele hans ettermæle.
Les mer: Råsterk trio på søkerlisten: Én ble aldri innkalt
– Totalt usannsynlig
Heller ikke sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets er med på at Stoltenbergs politiske bakgrunn vil bli et problem.
– Det er opp til ham å vise at han er noe annet enn en Ap-mann og tidligere statsminister. Og det klarer han helt utmerket. At han har venner og kjente fra partiet kan han gjøre lite med - det vil ikke prege hans rolle som sentralbanksjef noe mer enn det har preget hans jobb som Nato-sjef.
– Det har vært mye diskusjon rundt hans bakgrunn og posisjon inn i en uavhengig rolle som sentralbanksjef?
– At han skal ta partitaktiske hensyn er nærmest utelukket. Det er et utall folk og møter som forbereder rente-avgjørelser i Norges Bank, og det er totalt usannsynlig at han skal kunne påvirke beslutninger i forkant. Det er en helt meningsløs problemstilling, sier Andreassen.
– Får han arbeidsro?
– Ja, dette roer seg fort ned. Kampen er tapt. De kommer ikke til å finne noen feil i ansettelsesprosessen. Det er nå en gang regjeringens ansvar å utnevne sentralbanksjefen.
– Hadde dette sett annerledes ut om det var en Solberg-ledet regjering som hadde utnevnt ham?
– Ja, da tror jeg vi hadde sluppet mye rabalder. Erna Solberg var jo faktisk positiv da det først ble kjent at han var en kandidat, sier Andreassen.
Som sentralbanksjef blir Stoltenberg også styreleder for Oljefondet.
– Det kan sikkert lages scenarioer hvor det blir gjort selskapsinvesteringer som kan bli oppfattes som politiske. Men i sin natur er dette beslutninger som Norge tar. At dette skulle bli verre fordi han blir leder, har jeg ingen tro på. Han har en bedre forståelse enn de aller fleste her i landet om internasjonale forhold. Det kan ikke være negativt.
Kan måtte ta upopulære beslutninger
Norges Bank har signalisert at det kommer en ny renteheving i mars, og flere økonomer tror at det kommer opptil fire rentehevinger i 2022. Økte renter kan bli et viktig verktøy for å stabilisere inflasjonen fremover, understreker Due-Andresen.
– Stoltenberg kan måtte ta noen upopulære valg når det gjelder rentesetting. Han kan komme i en situasjon der rentene må opp på grunn av inflasjonen, samtidig som Norges Bank bidrar til å bremse aktiviteten i økonomien og øke utgiftene til forbrukerne, sier Due-Andresen.
Fondsforvalter Jan Petter Sissener sier til Nettavisen at han ikke ønsker å kommentere avgjørelsen før det er gitt en begrunnelse for utnevnelsen.
– Dette er såpass politisk komplisert at jeg synes både Stortinget og vi som er publikum fortjener en begrunnelse. Jeg synes det lukter litt, og det er viktig at vi får en solid begrunnelse, sier Sissener.
– Hva hadde du tenkt dersom det var en Solberg-regjering som utnevnte Stoltenberg?
– Da hadde jeg vært tryggere på begrunnelsen, sier Sissener.