Forbrukerrådet ga i fjor dagligvarekjedene strengt beskjed om at de vil ha slutt på 3-for-2-kampanjer. Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket fokuserte på hvor viktig det er at alle bidrar til å nå målene om redusert matsvinn, da det kastes spiselig mat tilsvarende 42 kilo per person i året.
Et halvt år senere er det tydelig at kjedene ikke har latt seg affisere av beskjeden.
Kiwi har ikke hatt 3-for-2-kampanjer på mange år, mens Rema og Coop har det med jevne mellomrom. Spesielt nå i vår- og sommersesongen er det mange slike kampanjer på grillmat. Det ser vi også denne uken. Meny, som i likhet med Kiwi er eid av Norgesgruppen, Norges største dagligvarekonsern, har også jevnlig flere faste 3 for 2-kampanjer og liknende tilbud.
- Hvis Rema og Coop sliter med å forstå hvorfor Kiwi drar fra dem i konkurransen om kundene, bør de se på hva de gjør. La være å presse kundene til å kjøpe mer enn de trenger for at de skal få en god pris, sier Blyverket til Nettavisen.
Forbrukerrådet mener kjedene bør gi lik pris per vare uavhengig om man kjøper én eller tre pakker med pølser eller burgere, slik det er hos Kiwi.
Les også: Snart er denne pakken historie i mange butikkhyller
Vil ha lavere priser
Blyverket sier Forbrukerrådet mener kjedene bør konkurrere om å gi så lave priser som mulig, uten at man må kjøpe mer enn man trenger.
- Vi er opptatt av å kjempe for lavere matvarepriser og at forbrukerne kan ta gode miljøvalg. Når man tvinger forbrukerne til å kjøpe tre pakker pølser for å få en god pris, bidrar det til det motsatte, sier Blyverket.
Det fører ikke bare til mer matsvinn, noe Forbrukerrådet er opptatt av å få ned. Men det er ikke alle som har behov for å kjøpe så mye mat.
- Med en økende andel singelhusholdninger i Norge, gjør det at mange ikke får ta del i lavprisene, påpeker hun.
Les også: Nå blir det prissjokk i dagligvarehyllene: – Mye kraftigere enn vi har sett før
Signerte avtale om matsvinn-kutt
Selv om mange av varene kan fryses ned eller har lang holdbarhetsdato, er ikke det godt nok.
- Slike kampanjer skaper et falskt behov hos forbrukeren. Det fremstår som om kjedene kun vil tjene penger, for dette gir økt volum for dem, sier hun.
- Alle må bidra for å redusere matsvinnet, og 3 for 2 bidrar til det motsatte, mener hun.
Les også: Ekspert advarer: Lett å bli lurt av dette bildetrikset
Blyverket viser til at regjeringen og den norske matbransjen i 2017 signerte en avtale om 50 prosent kutt i matsvinnet innen 2030, og som ledd i dette mener Forbrukerrådet at «3 for 2»-tilbudene må bort.
- Vinn-vinn for kundene
Presseansvarlig Torkel Nohr Fjørtoft i Rema 1000 forklarer hvorfor de har 3-for-2-tilbud.
- Det skal gi lave priser på varer med god holdbarhet, som mange kunder kjøper mye av uansett. Vi prøver altså å styre unna tilbud som øker matsvinnet, sier han til Nettavisen.
Fjørtoft sier at de har innført tiltak som blant annet «ofte god etter»-merking, og sier at de siden 2015 har redusert eget matsvinn med 23%. Det skal opp i 80 prosent innen 2030.
- Det stemmer at det er volum som gjør at vi kan ha så lave priser på disse varene, men mange av kundene våre trenger ganske mye mat i løpet av en uke. De er også opptatte av å spare penger, sier han.
- For kundene er dette vinn-vinn. Tilbudspakker som 3-for-2 lar deg også som regel velge flere forskjellige varer, påpeker Fjørtoft.
Velger bort varer som lett blir dårlig
Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge er overrasket over kritikken fra Forbrukkerådet, og forklarer hvorfor de har denne typen kampanjer.
- For Coop er dette veldig enkelt. Når vi kjøper inn varer i stort kvanta til disse kampanjene, får vi rabatter hos leverandørene. Denne rabatten er det du som kunde får når du benytter tilbudene. Det synes vi er riktig, sier han.
Les også: Coop endrer systemet: Ola fikk brokkoliblanding uten brokkoli
Kristiansen påpeker dessuten at de har «3 for 2» i all hovedsak på grillserien «Grill Perfekt», hvor man kan mikse flere produkter - og ikke trenger å kjøpe tre av samme vare.
- Med kvantumsrabattene ønsker vi at du skal planlegge hva du skal ha i butikken, gjerne for flere dager, slik at du ikke trenger å gå så ofte i butikken. Dette er spesielt viktig under pandemien, påpeker han.
Samtidig sier Kristiansen at de unngår denne typen kampanjer på lett bedervelige varer, slik at de unngår varer som kan bidra til økt matsvinn. De har fokus på at varene skal ha lang holdbarhet eller kunne fryses.
Kristiansen mener dessuten det er spesielt at Forbrukerrådet trekker fram Kiwi som et godt eksempel, og viser til at de får bedre innkjøpsbetingelser enn Coop fra flere leverandører.
- Når konkurrentene våre ikke gir kvantumsrabatter, må man gå oftere i butikken, og da kjøper du gjerne mer enn du hadde tenkt og mer enn du trenger, sier han.