Gå til sidens hovedinnhold

Rec-aksjen stuper på Oslo Børs

Rec-aksjen stuper på nyheten om at Kina viderefører straffetoll for silisum. Kjell Inge Røkke taper stort, i hvert fall på papiret.

Solcelleselskapet opplyser i en børsmelding mandag morgen at kinesiske handelsmyndigheter vil videreføre tollsatsene på silisium produsert i USA og Sør-Korea i ytterligere fem år. Tollsatsene skal gjelde fra i dag og er ifølge nyhetsbyrået Bloomberg på hele 57 prosent.

Det er dårlig nytt for Rec Silicon, og aksjen stuper mandag morgen fra start med over 20 prosent. Etter å ha vært handlet til over 5 kroner torsdag, er aksjen kl. 09.02 nede på under 3,50 kroner. Ved 10-tiden var børsfallet dempet marginalt til drøyt 19 prosent og 3,60 kroner.

Det kraftige fallet kommer etter at Rec-aksjen torsdag bykset med over 60 prosent etter at fase 1 av handelsavtalen mellom USA og Kina var i boks. Rec-aksjen har den seneste måneden hatt voldsomme svingninger (se grafen under).

Rec skriver i børsmeldingen at videreføringen var som forventet. Selskapet regner med at videreføringen ikke endrer eller påvirker Kinas forpliktelser etter fase 1 av den nye handelsavtalen.

Les også: Rec Solar permitterer 100 ansatte

Takk, Trump!

Solcelleselskapet takker den amerikanske handelsorganisasjonen og president Donald Trump spesielt for å prioriterer interessene til den amerikanske silisiumsindustrien i den viktige handelsavtalen.

Solcellemarkedet er i stor grad styrt av Kina, og mye av verdensmarkedet er forsvunnet som følge av den pågående handelskonflikten. Rec har slitt i USA som følge av konflikten og har måttet stenge fabrikker i Norge.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet sier til Nettavisen Økonomi at hittil i år har deres kunder omsatt Rec-aksjer for 520 millioner kroner og faktisk nettosolgt aksjer for 14 millioner kroner. Han tror det blir enda større salg som følge av denne nyheten.

Emisjon

- Etter at Kina opprettholder importtollen på 57 prosent på polysilisium, ser det svært tungt ut for RCec. Jeg tror det fort kan komme en emisjon om det ikke skjer noe helt spesielt i det Kinesiske markedet, sier Johannesen.

Med andre ord kan Rec bli nødt til å trykke flere aksjer og hente inn mer kapital fra nåværende og fremtidige eiere for å klare seg. Slike aksjeutvidelser er alltid negativt for aksjekursen.

Silisium-markedet i USA utgjør totalt over 10 milliarder dollar i investeringer. Kina stengte i realiteten markedet i USA allerede i 2014 ved å legge på høye tollsatser.

Les også: Milliardsmell for Ulltveit-Moe

På billigsalg

Kjell Inge Røkke kjøpte for en drøy måned siden over 22 prosent av Rec Silicon fra Jens Ulltveit-Moe. Kjøpet skjedde tilsynelatende til en dumpingkurs, Røkke betalte drøyt 1,2 kroner per aksje.

Aksjen spratt i været med 26 prosent da kjøpet ble kjent og ble torsdag i forrige uke notert til 5,1 kroner. Rec-aksjen måtte imidlertid tåle et stort kursfall fredag, og aksjen er altså ytterligere ned mandag morgen.

Hovedindeksen ved Oslo Børs er imidlertid svakt opp til nye rekordnivåer, etter at den gamle rekorden fra september 2018 så vidt ble passert fredag.

Kommentarer til denne saken