Ryktene svirret natt til onsdag norsk tid om det kom til å bli en statlig redningsaksjon eller ikke, for den amerikanske forsikringsgiganten American International Group (AIG).

Ved 3-tiden kom omsider bekreftelsen fra den amerikanske sentralbanken om at de går inn i verdens største forsikringsselskap.

Selskapet unngår konkurs etter at amerikanske myndigheter har bestemt seg for å bidra med et lån på opptil 85 milliarder dollar. Samtidig overtar de knappe 80 prosent av selskapet.

Les også: Her er rentedommen
Les også:- Kan påvirke Oslo Børs

En talsmann ved Det hvite hus sier president George W. Bush har gitt klarsignal for redningspakken, ifølge Reuters.

- Måtte gå inn
Dermed unngås det som ville vært den mest dramatiske konsekvensen av finanskrisen så langt. På bakgrunn av krisen som har oppstått i dagene etter Lehman Brothers-kollapsen, hadde de ikke noe annet valg skal vi tro sentralbanksystemets styre.

Les også: - For stor til å dø

En AIG-konkurs ville ytterligere svekket finansmarkedet, ført til vesentlig høyere lånekostnader og dermed gått utover vanlige husholdninger, heter det i meldingen fra New York.

Oppgang i Asia
Samtidig åpnet Tokyo-børsen opp onsdag, i skarp kontrast til tirsdagens kartastrofeåpning. Også i USA endte børsene opp tirsdag, etter en berg- og dalbanedag på grunn av rykteflom.

Børskommentar fra NA24: Rykterekyl på bajas-børs

I løpet av det første kvarteret av onsdagens handel steg den japanske Nikkei-indeksen med 207,20 poeng, eller 1,78 prosent.

På det tidspunktet var ennå ikke AIG-avgjørelsen offentlig bekreftet. Pilene fortsatte oppover etterpå, og blant annet oljeprisen steg med over tre dollar fatet. Også andre børser i Asia viste positive tegn onsdag.

Snuoperasjon
En kilde med kjennskap som forhandlingene omkring AIG fortalte allerede tidligere på natten til CNBC at sentralbanken kom til å gå inn i det kriserammede selskapet.

Mer om bakgrunnen hos NA24: Høydramatisk i AIG

Det betyr at sentralbanken har snudd i løpet av et knapt døgn. AIG har kjempet mot klokka for å unngå konkurs, og senest mandag ble det sagt at det var uaktuelt å spytte inn penger i selskapet.

USAs finansminister Henry Paulson nektet å bruke skattebetalernes penger til å redde skinnet til Lehman Brothers, som gikk konkurs mandag. Derimot støttet han Sentralbankens beslutning om å redde AIG og sa det var til det beste for skattebetalerne.

- Dette er krevende tider for våre finansmarkeder, sa Paulson.

En kollaps av AIG, som har forsikringstakere i mer enn 100 land, ville hatt en mye større innvirkning på det globale markedet enn det kollapsen til Lehman Brothers hadde, ifølge BBC-korrespondenter.

Guvernøren i New York, David Paterson, sier at AIG har så mange forretningsinteresser at det er umulig å forutse omfanget av en eventuell kollaps.

- Dens tentakler strekker seg langt inn i en rekke foretningsområder, som blant annet lån, kreditt, hedge fund, som på utallige måter kan ramme forbrukere, billister, boligeiere, og passasjerer, sier Paterson.


Ny tjeneste fra Nettavisen:
Sjekk om du kan spare minst 5000 årlig på boliglånet (gratis)