*Nettavisen* Økonomi.

Reddet av oljeprisen

Børsen klarte akkurat å karre seg på den postive siden etter en langt svakere start.

07.08.06 20:40

Oslo Børs klarte til slutt å snu den negative tendensen og endte til slutt opp 0,19 prosent til 383,13 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeselskapene Statoil og Norsk Hydro fikk en svak start, men toppet til slutt listen over de mest omsatte aksjene. Oljegigantene endte til slutt opp henholdsvis 1,40 prosent til 181,50 kroner og 1,45 prosent til 175 kroner. DNO fulgte opp med en oppgang på 2,48 prosent 12,40 kroner.

Oljeprisen nær rekord
Oljeprisen holder seg skyhøy og et fat nordsjøolje med levering i september omsettes for 77,50dollar. Det er gjort funn av korrosjon på en oljeledning i Alaska og det har ført til at et oljefelt er stengt. Den reduserte produksjonen i USA gjør at oljeprisen stiger igjen mandag etter å ha svekket seg noe fredag kveld.

Det er feltet Prudhoe Bay i Alaska som har måttet stenge etter at det var fare for at en oljeledning ville gå i stykker. Dermed er det er produksjonsbortfall på hele 400.000 fat olje om dagen, noe som tilsvarer 8 prosent av den daglige oljeproduksjonen i USA.

Den anspente situasjonen i Midtøsten gjør også sitt til at oljeprisen stiger. Aktiviteten på begge sider har tatt seg kraftig opp og det fører til at usikkerheten sprer seg til de andre nabolandene i regionen.

John Fredriksens tankrederi fosset frem 4 prosent til 247 kroner, mens Yara og Pan Fish endte ned.

Klikk på bildet for å forstørre.

CanArgo topper listen
Det lille oljeselskapet CanArgo tronet øverst på vinnerlisten etter en oppgang på utrolige 32,65 prosent til 5,85 kroner. Meglerhuset Orion Securities har tatt aksjen inn i sin portefølje over foretrukne aksjer. Modellporteføljen til meglerhuset består nå av fire mindre oljeselskaper, og gjennom å ta inn CanArgo øker dermed eksponeringen mot denne bransjen.

- Risikoen er skyhøy, men gjør selskapet et større oljefunn, kan aksjen mangedoble seg, skriver Orion i sin morgenrapport.

Orion tror dessuten at oljeprisen vil holde seg sterk i tiden fremover, og mener futurekontraktene indikerer at oljeprisen vil stige fremfor å falle.

Klikk på bildet for å forstørre.

Andre sterke aksjer

Eitzen Maritime Service følger etter på vinnerlisten med en oppgang på 14,04 prosent. Omsetningen i aksjen er ikke all verden og det bidrar til den spenstige oppturen.

Meglerhuset UBS Waburg var den største nettokjøperen i Kongsberg Automotive og bidro til at aksjekursen spratt 6,05 prosent til 51,75 kroner. FIRM ble sendt opp 5,96 prosent til 16 kroner. Det er meglerhuset Fondsfinans som er den største kjøperen og står bak 87,6 prosent av nettokjøpene.

Taperne
InterOil Exploration and Production ble dagens taper med en nedgang på 5,20 prosent. Det ble kun omsatt 1.000 aksjer for til sammen 31.000 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: prosafe.no


Prosafe endte ned 5,15 prosent til 340,50 kroner. Selskapet skal presentere tall for andre kvartal til onsdag og ifølge nyhetsbyrået TDN Finans aksjen i dag være rammet av høye forventninger.

- Jeg tror at noen har sett at konsensusestimatene ligger litt for høyt i Prosafe. Ellers falt jo oljeserviceselskapene i USA fredag, etter å ha åpnet opp. Det kan forklare den svake nedgangen i sektoren i dag, sier en analytiker til TDN Finans.

Det halvt statlige lakseselskapet Cermaq falt 4,62 prosent til 82,50 kroner. Selskapet la frem et sterkt resultat for andre kvartal, men ble i dag rammet av lakseprisfall.

Flyselskapet Norwegian falt 4,59 prosent til 93,50 kroner. Meglerhuset DnB NOR Markets har kastet aksjen ut av din portefølje av favorittaksjer, etter en pen gevinst. Konkurrenten SAS melder at de hadde rekordhøy kabinfaktor i juli og at selskapet opplevde en sterk passasjervekst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.