*Nettavisen* Økonomi.

Redningspakke for SAS er klar

Illustrasjonsbilde.

PENGER INN: Sverige og Danmark støtter flyselskapet med milliardbeløp.  Foto: NTB Scanpix

SAS sikres en redningspakke på 14,25 milliarder svenske kroner etter at blant annet Sverige og Danmark har stilt seg bak selskapets finansieringsplan.

30.06.20 09:57

De to nordiske landene eier 29 prosent av SAS. Finansieringsplanen støttes også av Knut og Alice Wallenbergs stiftelse, skriver flyselskapet i en pressemelding tirsdag morgen. Danmark og Sverige greide ikke å få med seg Norge på eiersiden, men Norge bidrar med 500 millioner kroner til å holde nettverkskapasitet oppe. SAS' egenkapital skal tilbakestilles til 14,25 milliarder svenske kroner i egenkapital.

Les også: Hun har ventet i snart tre måneder på å få tilbake 40.000 kroner fra SAS: - Det er helt håpløst

Les også: SAS og Norwegian skylder kundene rundt 10 milliarder

SAS-regnskapet som ble lagt fram i slutten av mai viste at egenkapitalen var tapt, og arbeidet startet for å hente inn ny kapital. Tidligere i juni ble det anslått at selskapet trenger over 12 milliarder svenske kroner.

Redningspakken som er klar nå viser at Danmark og Sverige øker sitt eierskap. Norge solgte seg ut av selskapet i 2018, og har ikke ønsket å kjøpe seg inn igjen nå.

Skal kutte fire milliarder

Ifølge en børsmelding skal de 12 milliardene hentes inn i form av rettede og fortrinnsrettede emisjoner på til sammen seks milliarder kroner samt en rettet emisjon av hybridobligasjoner på seks milliarder svenske kroner mot hovedeierne. I tillegg skal 2,25 mrd. svenske kroner i ikke-sikrede obligasjoner konverteres til stamaksjer, og 1,5 mrd. kroner konverteres fra hybridobligasjoner til stamaksjer.

Les også: Klimaaktivist limte seg fast til SAS-fly

Om lag 11 milliarder svenske kroner i egenkapital og hybridobligasjoner kommer fra Sverige og Danmark. Den største private eieren, Wallenberg-stiftelsene, garanterer for 259 millioner kroner i fortrinnsrett-emisjonen. Flyselskapet skal spare fire milliarder svenske kroner gjennom kutt av inntil 5000 stillinger, som annonsert i vår, og andre effektiviseringskutt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag