Butikkansatte opplever det som dypt urettferdig at toppsjefene får høye lønninger og store bonuser, ifølge LO-forbundet Handel og Kontor.

Nettavisen møter forbundsleder Christopher Beckham i LO-bygget ved Youngstorget. Der har man pusset streikevåpenet blankt. Beckham er kampklar.

Streikefare

– Kan det bli streik hos Kiwi og Meny i år?

– Det er klart at hvis medlemmene ikke får reallønnsvekst kan det skje, sier Beckham.

– Er det en reell streikefare?

– Det er det. Jeg er villig til å stemme for streik hvis ikke medlemmene i HK får økt kjøpekraft, sier Beckham.

Se svaret fra Norgesgruppen lenger ned: – Vi skal ikke være lønnsledende

Bonus på 3,6 millioner

Denne uka kom tallene som viste at Norgesgruppen gikk med 2,9 milliarder i overskudd i 2022. Norgesgruppen eier blant annet Kiwi og Meny. Resultatet er det tredje beste noensinne.

Samtidig kunne Nettavisen fortelle at toppsjefen Runar Hollevik tjener seks og en halv gang så mye som statsministeren. Det inkluderer en bonus på 3,6 millioner kroner.

I tillegg har flere andre direktører i ledergruppa lønninger på mellom 3,1 og 5,4 millioner kroner, og dessuten bonuser på mer enn en million kroner hver.

Les også

Norgesgruppen-sjef tjener heldigvis mye mer enn statsminister Jonas Gahr Støre

Umusikalsk

– Det er umusikalsk at lederne bevilger seg selv så store bonuser og så høye lønninger i den tiden vi lever i, sier Beckham.

– Norgesgruppen går veldig godt, hvorfor skal ikke lederne da ha høy lønn og en god bonus?

– Hvis det går så godt så synes jeg heller de burde dele mer med de ansatte som er i butikk og som treffer kundene hver eneste dag, sier Beckham.

Beckham mener arbeidet til de butikkansatte ikke blir skikkelig verdsatt.

– Det er folkene i butikk som sier “velkommen til oss i Kiwi” eller “velkommen til oss i Spar” som skaper tilhørighet til nærbutikken. Det er de som skaper de gode kundeopplevelsene, sier Beckham.

– Jeg synes vi må stille spørsmålet: Er Norgesgruppen fornøyd med de ansatte? Store deler av de ansatte har minstelønnssatser, sier han.

Ifølge Handel og Kontor er grunnlønnen til en ansatt med minstelønn i Norgesgruppen på rundt 450 tusen kroner i året. Toppsjefen Runar Hollevik tjener 27 ganger mer om man regner inn bonusen hans.

Matprisene har økt

Beckham synes det er spesielt at de store bonusene kommer i en tid det matprisene har økt kraftig.

– Disse høye lederlønninger skaper støy. Store overskudd gir store bonuser og store lederlønninger i en tid der prisene stiger. Og da er spørsmålet forbrukeren stiller: Hvor blir pengene av? Hvorfor skal vi betale så mye for disse varene? sier Beckham.

– Det er de i kassen som har fått kjeft for høye matpriser, ikke toppsjefen i Norgesgruppen. Og nå kommer de i kassen sikkert til å få skyllebøtte for at det utbetales bonuser samtidig som det fortsatt er høye matpriser, sier han.

Han mener det store overskuddet til Norgesgruppen burde bli brukt annerledes.

– I alle fall noe av dette overskuddet kunne blitt gitt tilbake til kundene i form av lavere priser og mer lønn til de ansatte som lever på minstelønn, sier Beckham.

Avviser misunnelse

– Men hva er det store problemet for dere. Er det at sjefene får godt betalt eller er det at de ansatte får for lite lønn?

– Jeg mener at dette med bonuser er urettferdig. De som skaper bonusene er de ute i butikk. Det er hun i kjøttdisken, og det er hun som ordner fruktdisken på Kiwi som skaper verdiene. Og så er det noen på toppen som bevilger seg bonuser. Det er urettferdighet satt i system, sier Beckham.

– Mener dere disse lønningene i Norgesgruppen er høyere enn i andre store virksomheter? Hvorfor reagerer dere så kraftig?

– Prisene har gått opp. Forbrukerne har mindre å kjøpe for. Og det blir store overskudd i selskaper der de sier det er små marginer. Det er klart dette er noe folk reagerer på. Og det er jo ikke bare mine medlemmer som reagerer, det gjør jo forbrukere også, sier Beckham.

Beckham ber sjefene se saken fra de ansatte sin side.

– Mest sannsynlig er det ikke urettferdig for sjefene. Det synes de sikkert selv. De står sikkert på 24 timer i døgnet. Men mine medlemmer har lyst til å ha en lønn å leve av. De er ikke misunnelig på butikksjefens lønn eller administrerende direktør. Det er ikke det det går på. Mine medlemmer lever på minstelønnssatser, sier Beckham.

Norgesgruppen: – Vi skal ikke være lønnsledende

Nettavisen har bedt kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i Norgesgruppen kommentere utspillet fra Handel og Kontor. I en e-post til Nettavisen skriver han:

«Våre lederlønninger skal være konkurransedyktige, men vi skal ikke være lønnsledende i vår bransje. Ledernes grunnlønnsjusteringer følger tariffoppgjøret.

Enkelte sentrale lederroller har en ordning for langtidsbonus som er fastsatt av styrets lønnskomité. Den er inntil 50 prosent av grunnlønn og utbetales to år senere, under forutsetning av at konsernets avkastning på investert egenkapital (ROCE) slår en referanseindeks.

Dette sikrer langsiktighet og at selskapets investeringer over tid gir ønsket avkastning.»

Nettavisen har også stilt Norgesgruppen følgende spørsmål:

  • Hvordan ser dere på at Handel og Kontor sier det er reell streikefare?
  • Og hva vil dere si til påstanden om at det er urettferdig at en stor andel er på minstelønn?

Rømmerud svarer slik:

«Vi i Norgesgruppen har stor tro på og tillit til dialogen med de tillitsvalgte og partssamarbeidet i næringslivet. På samme måte som Beckham så håper vi på et konstruktivt samarbeid, og at forhandlingene ikke løses gjennom konflikt.

Dialogen med våre tillitsvalgte er konstruktiv og ryddig, og vi har tro på at partene oppnår enighet gjennom konstruktiv dialog.»