*Nettavisen* Økonomi.

Regjeringen åpner nye områder for havvind: – Kjempenyhet for norsk leverandørindustri

ÅPNER: Regjeringen åpner havområdet Utsira Nord for havvind, et område som kun egner seg for flytende vindkraft. Her fra Equinors pilotpark Hywind Buchan utenfor Skottland.

ÅPNER: Regjeringen åpner havområdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II for havvind. Her fra Equinors pilotpark Hywind Buchan utenfor Skottland.  Foto: Øyvinf Gravås / Equinor (NTB scanpix)

Satser på mer utvikling av havvind i Nordsjøen. Direktør håper på tusenvis av jobber.

12.06.20 12:23

STAVANGER (Nettavisen Økonomi:) Fredag melder olje- og energiminister Tina Bru (H) at områdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II skal åpnes for fullskala utbygging av havvind med til sammen 4 GW.

Det er er nesten et år siden daværende olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) sendte forslaget på høring, og nå følger etterfølgeren Bru (H) opp.

– Nå skriver vi et nytt kapittel i norsk energihistorie. For første gang vil det bli mulig å søke om konsesjon for større prosjekt for vindkraft til havs på norsk sokkel. Vindkraft til havs byr på store muligheter for norske virksomheter. Vi trenger flere bein å stå på i det grønne skiftet, og dette er enda et stort steg for havvindnæringen i Norge, sier Bru i en melding.

Utsira Nord er et område som egner seg til flytende vindkraft, mens Sørlige Nordsjø II egner seg til både flytende og bunnfaste turbiner. Områdene er åpne for konsesjonsbehandling fra 1. januar 2021.

Klikk på bildet for å forstørre. Olje- og energiminister Tina Bru vil legge fram en stortingsmelding om vindkraft.

STORE NYHETER: Olje- og energiminister Tina Bru (H) melder om åpning av Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II fredag. – Samlet legger områdene til rette for 4.500 MW med vindkraft, noe som gir rike muligheter for utvikling.  Foto: (NTB scanpix)

Les mer: Norsk oljekjempe snapper toppsjef fra rival og satser på havvind

Bransjen jubler

Bransjetopp og havvind-entusiast Frank Emil Moen, direktør for Energy Innovation, mener dette er en merkedag.

– Dette er en kjempenyhet for norsk leverandørindustri. Med åpningen for utbygging av havvind i et norsk hjemmemarked, kan vi nå utnytte det komparative fortrinnet vi allerede har, særlig innen flytende havvind. Her er vi i førersetet. Nå kan vi befeste denne posisjonen, sier Moen.

Direktøren peker på at norsk leverandører allerede har god erfaring, men at nyheten fredag gjør at Norge kan bli verdensledende innen havvind. I 2019 var nærmere 40 prosent av ordrereservene til Aibel innen havvind, og norske leverandører stod for 30 prosent av leveransene til verdens første flytende vindpark, Hywind Skottland.

– Men det er først nå og fremover vi definerer hvor sterke vi kan bli, og hvor mange arbeidsplasser som kan skapes, sier Energy Innovation-toppen.

Les mer: Svenskene med kjempeavtale basert på «norsk» teknologi: Gir norske politikere det glatte lag

Klikk på bildet for å forstørre. STORE FORVENTNIGNER: – Nå gjelder det å realisere utbyggingene, sier havvind-entusiast og direktør Frank Emil Moen, som derfor har store forventninger til høstens statsbudsjett.

STORE FORVENTNIGNER: – Nå gjelder det å realisere utbyggingene, sier havvind-entusiast og direktør Frank Emil Moen, som derfor har store forventninger til høstens statsbudsjett.  Foto: Magnus Ekeli Mullis/Stockphoto

Moen mener nyheten skaper store forventninger til høstens statsbudsjett.

– Nå gjelder det å realisere utbyggingene. Det må etableres finansieringsmekanismer som gjør at det blir tatt beslutninger om oppstart raskest mulig, slik at vi ikke taper unødvendig tid i det globale industrikappløpet. For den stolte og dyktige offshore leverandørindustrien på Sør- og Vestlandet er dette svært viktig, sier Moen.

Klikk på bildet for å forstørre. Olje- og energidepartementet foreslo i fjor sommer at disse områdene, Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord, ble åpnet for vindkraft til havs.

Olje- og energidepartementet foreslo i fjor sommer at disse områdene, Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord, ble åpnet for vindkraft til havs. Foto: Skjermdump

Les mer: Den danske oljegigantens snuoperasjon: Tjener mer penger på havvind enn på olje

Droppet havvind i Nord-Norge etter motstand

Da forslaget om åpning av områder for havvind var på høring, fikk departementet flere innvendinger fra nord mot å åpne området Sandskallen-Sørøya utenfor Hammerfest.

– Jeg har merket meg den store motstanden mot å åpne Sandskallen-Sørøya Nord, blant annet fra fiskeriorganisasjonene. Fiskeri er en viktig næring med en aktiv bruk av havområdene, og jeg har lagt stor vekt på deres synspunkter, sier oljeminister Bru.

Hun varsler samtidig at departementet vil se nærmere på et område utenfor Helgeland, slik at det kan åpnes områder der i neste åpningsprosess.

– Det har vært et ønske fra flere næringslivsaktører i Nordland, sier Bru.

Klikk på bildet for å forstørre. 1 MILLION: Områdene som åpnes for havvind legger til rette for utbygginger som kan produsere kraft tilsvarende forbruket til over en million husstander. Her fra oljeminister Tina Brus tale utenfor Hywind Demo ved Karmøy.

1 MILLION: Områdene som åpnes for havvind legger til rette for utbygginger som kan produsere kraft tilsvarende forbruket til over en million husstander. Her fra oljeminister Tina Brus tale utenfor Hywind Demo ved Karmøy. Foto: OED

Kan bety mange arbeidsplasser

Som Nettavisen Økonomi tidligere har omtalt, kan en utbygging av havvindparker i Norge bety tusenvis av arbeidsplasser. Multiconsult anslo i 2012 at en utbygging av 1 gigawatt på Utsira Nord kunne generere 85.000 årsverk i vindparkens levetid.

– Hvis vi anslår at 70 prosent av årsverkene skapes i Norge, og sannsynligvis kan det bli mer, betyr det 2.380 ansatte i gjennomsnitt over en 25-årsperiode til denne ene utbyggingen. En slik utbygging vil ha store konsekvenser for regional og nasjonal leverandørindustri, ikke bare i utbyggingsfasen, men også i driftsfasen, sier Moen.

Klikk på bildet for å forstørre. FORNØYDE: Energy Innovation-direktør Frank Emil Moen og olje- og energiminister Tina Bru på båttur utenfor Karmøy i Rogaland.

FORNØYDE: Energy Innovation-direktør Frank Emil Moen og olje- og energiminister Tina Bru (H) på rundtur mellom Haugesund og Karmøy i Rogaland fredag. Foto: Privat

Les mer: – Vi vil trenge 3.000 arbeidsplasser i løpet av få år

Equinor har, ved hjelp av betydelige bidrag på 2,3 milliarder kroner fra staten, besluttet å bygge ut den flytende havvindparken Hywind Tampen. En rapport fra Menon Economics fra i fjor, samt konsekvensutredningen knyttet til Hywind Tampen, legger vekt på at et sterkt norsk hjemmemarked må til for å lykkes globalt.

– Hywind Tampen har 50 prosent norsk innhold. Med Utsira Nord kan infrastrukturen for å bygge hele flytende vindparker bli komplett, og vi vil ha en sterk posisjon til å ta en stor del av det europeiske markedet på flere tusen milliarder kroner, sier Moen.

Utsira Nord betyr om lag 20 milliarder kroner per 500 megawatt i utbygging, hvor opptil 70 prosent kan tilfalle norsk industri. Det samme kan gjelde Nordsjø sør II, ifølge Moen.

Les også: MDG sikret flertall for bomkutt i Stavanger: – Oppsiktsvekkende

Les mer: Disse gigantene kan glise etter Frp og Aps oljeseier: – Blir belønnet for å investere

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag