Regjeringen endrer de nye reglene om skatt på personalgoder

TILBAKETOG: Finansminister Siv Jensen på Frps landsmøte på Gardermoen sist søndag. Fredag kveld snudde hun i spørsmålet om skatt på personalforsikringer, som har møtt massiv kritikk. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

TILBAKETOG: Finansminister Siv Jensen på Frps landsmøte på Gardermoen sist søndag. Fredag kveld snudde hun i spørsmålet om skatt på personalforsikringer, som har møtt massiv kritikk. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Finansministeren til Nettavisen: - Du skal ikke straffes med mer skatt fordi du har en arbeidsgiver som kan få bedre pris på forsikringen enn du kan selv.

11.05.19 09:04

I et innlegg publisert 8. mai tok Revisorforeningens administrerende direktør Per Hanstad et kraftig oppgjør med nye regler som berører ansattes frynsegoder.

Det viktigste ankepunktet var en ny fordelsskatt utløst av om arbeidsgiveren din har forhandlet fram lavere priser på forsikringene enn det du kunne oppnådd som privatkunde.

Skatteetaten ønsket nå at du skulle få en ekstra skatteregning for den rabatten din arbeidsgiver oppnår for å tegne forsikring for mange ansatte samtidig - dette er en svært utbredt ordning som gjelder en rekke ulike forsikringer.

Massiv kritikk

Revisorforeningens administrerende direktør Per Hanstad reagerte kraftig:

- Dette er intet mindre enn en bombe for både arbeidstakerne og arbeidsgiverne. Det gir økt skatt for de ansatte og et håpløst og fordyrende byråkrati hos arbeidsgiver. Mange av disse ordningene kan det dessuten være svært vanskelig eller umulig å verdsette.

Det kom også kraftig kritikk blant annet fra Skattebetalerforeningen og Finans Norge.

- Å finne frem prisen den enkelte ville betalt for dette individuelt, vil være tidkrevende og byråkratisk. Prisnivået vil være et helt annet og vil også variere sterkt fra person til person. Å beskatte dette kan neppe være hensikten, sa Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirektør i Finans Norge, til Aftenposten fredag.


- Forsikringer dekket av arbeidsgiver har alltid vært skattepliktig. Det er ingen nye regler som kommer med denne veilederen. Vi har gjort reglene for personalrabatter og naturalytelser romsligere, sa Jensens statssekretær Jørgen Næsje til Nettavisen fredag.

Gått en ekstra runde

Men nå tar finansministeren likevel grep. Til Nettavisen sier hun:

- Vi har mottatt innspill om at de nye reglene for naturalytelser gjør det krevende å verdsette fordelen av personalforsikringer. Jeg har derfor gått en ekstra runde og besluttet å innføre et unntak fra hovedregelen, slik at fordelen kan verdsettes basert på kostpris.

Det betyr at ting blir slik som det har vært tidligere for slike forsikringsordninger, ifølge finansministeren.

- Du skal ikke straffes med mer skatt fordi du har en arbeidsgiver som kan få bedre pris på forsikringen enn du kan selv.

Gjeldende fra 1. januar 2019 blir dermed hovedregelen at alle naturalytelser skal verdsettes til markedspris.

- Et enhetlig regelverk uten særordninger, er enkelt å forholde seg til og bidrar til likebehandling. Det er likevel gode argumenter for å legge kostpris til grunn for å beregne verdien av fordelen ved personalforsikringer. Å finne markedsverdien for tilsvarende forsikring kan innebære betydelig merarbeid for arbeidsgiver, sier Siv Jensen.

- Regjeringen reduserer skattenivået og forenkler hverdagen for folk og bedrifter, slik at de kan konsentrere seg om å skape verdier. Samtidig er det viktig for meg at vi har et ryddig arbeidsliv, der ansatte får muligheten til å tjene opp rettigheter til viktige velferdsordninger som sykepenger og arbeidsledighetstrygd.

- Tar til fornuft

Finansdepartementet tar sikte på å gjennomføre forskriftsendringen om kort tid med virkning fra og med 1. januar 2019.

– Det er positivt at regjeringen har tatt til fornuft i denne saken. De forsvarte det hardnakket i går, men innser åpenbart at dette var dumt. Det er åpenbart at ansatte skal skatte for gaver de får av sin arbeidsgiver, men det nytter ikke å innføre en millimeternøyaktighet som blir umulig å følge sier Per Hanstad til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.