*Nettavisen* Økonomi.

Regjeringen fjerner koronakrav på fly

LEMPER PÅ REGLENE: Kravet om at midtsetet i fly skulle være blokkert, ble innført 28. april. Nå oppheves regelen.

LEMPER PÅ REGLENE: Kravet om at midtsetet i fly skulle være blokkert, ble innført 28. april. Nå oppheves regelen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Samferdselsminister Knut Arild Hareide varsler at regelen om tomme midtseter på flyene oppheves.

11.06.20 15:24

- Vi får nå føringer som gjør at vi kan løse opp. Det tror jeg er klokt for det er mange som vil feriere i eget land, og om man følger reglene så er det trygt, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide ifølge VG.

Saken oppdateres.

Klikk på bildet for å forstørre. Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) går inn for at flyselskapene skal få slutte med tomme midtseter.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) går inn for at flyselskapene skal få slutte med tomme midtseter. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

På slutten av april kom det klare krav fra norske helsemyndigheter om at det skulle være minst et ledig sete mellom hver passasjer. SAS og Norwegian har derfor latt midtsetene stå tomme, noe som de har tapt mye penger på.

Les også: Flyselskapene må fly med tomme midtseter

Det var Dagens Næringsliv som først meldte at kravet bortfaller. På grunn av dagens smittesituasjon har helsemyndighetene sendt nye innspill til regjeringen som de har valgt å lytte til, ifølge avisen.

Les også: Siv Jensen raser mot regjeringen: - Uakseptabelt

Samtidig innføres det krav om munnbind for alle passasjerer, skriver NRK. Dette bringer Norge på linje med regelverket til EU. Ifølge NRK vil Hareide komme med en oppdatert smittevernveileder torsdag

- Har ikke noe alternativ

For flyselskapene har dette vært en viktig og prioritert sak, fordi de hevder at det ikke er mulig å drive kommersielle ruter med lønnsomhet. Regionleder for NHO i Nordland, Daniel Bjarmann Simonsen, håper nå at kravet kan fjernes så fort som mulig.

Les her: Siste nytt om koronapandemien

- Det er en sak vi har jobbet mye og lenge med, nettopp fordi luftfart er en viktig del av kollektivtransport i Nord-Norge, og mange har ikke noe alternativ. Vi har de siste månedene gått fra å ha et flytilbud som kobler landsdelen og landet sammen, til noe som er altfor dårlig, sier Simonsen til Dagens Næringsliv.

Normalisering

Widerøe ser også svært positivt på en eventuell endring. De mener dette vil bidra til en normalisering av flytilbudet, noe som er gunstig like før sommerferien. Widerøe-sjef Stein Nilsen forteller til Dagens Næringsliv at med endringen, kan de selge dobbelt så mange flybilletter.

Les også: Nordmenn trosser UDs reiseråd: Flere utsolgte fly til Syden i sommer

En rekke land har allerede planer om å oppheve innreiserestriksjoner for andre Schengen-land 15. juni. De som ikke har det, oppfordres sterkt til å fullføre prosessen for å kunne gjenopprette fri bevegelse innen den datoen.

Neste steg er å åpne for innreise fra land utenfor unionen.

– Tiden er inne for konkrete forberedelser til å fjerne restriksjoner for land med tilsvarende helsesituasjon som EU, sier EU-kommissær Ylva Johansson. Hun minner samtidig om at alle fortsatt må være forsiktige.

Flytrafikken åpnes også mer til reiser ut av Norge. Finland har besluttet å åpne grensen for innreise fra resten av Norden og de baltiske landene, så fra og med 15. juni kan nordmenn reise til Finland. Endringen gjelder imidlertid ikke for svenskene, som fortsatt må holde seg unna på grunn av smittesituasjonen i landet.

Schengen-landene

På torsdag kom det også nye anbefalinger fra EU. EU-kommisjonen anbefaler Schengen-landene å oppheve reiserestriksjoner seg imellom fra 15. juni, og ønsker en gradvis åpning for tredjeland etter 30. juni.

En rekke land har allerede planer om å oppheve innreiserestriksjoner for andre Schengen-land 15. juni. De som ikke har det, oppfordres sterkt til å fullføre prosessen for å kunne gjenopprette fri bevegelse innen den datoen.

Les også: Andreas (27) tjener penger på å gå turer. Dette er stedene han mener du bør reise til i år (+)

Neste steg er å åpne for innreise fra land utenfor unionen.

- Tiden er inne for konkrete forberedelser til å fjerne restriksjoner for land med tilsvarende helsesituasjon som EU, sier EU-kommissær Ylva Johansson. Hun minner samtidig om at alle fortsatt må være forsiktige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag