Regjeringen går inn for full elektrifisering av Equinors gassanlegg på Melkøya i Finnmark. Det bekrefter statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Anlegget er Norges tredje største utslippspunkt, og klargjør naturgass fra Snøhvit-feltet for eksport via skip (LNG).

- Dette utløser det største, enkeltstående klimatiltaket besluttet av en norsk regjering, sier Støre.

Les også

Ofrer strømkunder og samiske rettigheter for å pynte på utslipp

Elektrifiseringen betyr at en skal slutte bruke gassturbiner. I stedet skal strømmen hentes fra land land med en effekt på 360 MW.

Årlig forbruk anslås til omtrent 3,1 TWh. Til sammenligning produserer Fosen Vind rundt 2,6 TWh i året.

Ifølge Regjeringen vil dette sørge for at 90 prosent av anleggets utslipp kuttes fra det norske klimaregnskapet, rundt 850.000 tonn CO2. Årsaken er at en vil slutte å brenne gass i Norge. I stedet vil gassen eksporteres til utlandet.

Prosjektet vil også forlenge anleggets levetid.

Ifølge regjeringen utløse investeringer på 13,2 milliarder kroner. Olje- og energiminister Terje Aasland det vil kunne medføre 5400 årsverk.

Oppstarten er derimot lagt til 2030, ikke 2028 som opprinnelig planlagt.

Krever større investeringer flere steder

- Prosjektet vil ikke være en prisdriver på kraft i Norge, mener Støre, fordi det samtidig skal bygges mer kraftproduksjon.

Elektrifiseringen vil kreve betydelig utbygging av både ny strømproduksjon og strømnett. Nettet i Finnmark er spinkelt.

Det skal derfor bygges blant annet en 420 kV kraftlinje fra Skaidi-Hammerfest og 132 kV-ledning fra Hyggevatn til Melkøya.

Det skal også bygges ut mer strømnett østover i fylket.

Regjeringen mener det er «gitt, søkt eller meldt om nye vindkraftprosjekter» på omtrent 3000 MW. Av dette kan kanskje 670 MW bli realisert innen 2030.

- Dette er veldig gode nyheter. Elektrifisering av Melkøya vil være viktig for å sikre eksisterende og nye arbeidsplasser i Hammerfest og Finnmark, for å nå Norges klimamål og sikre energi til Europa frem mot 2050, sier administrerende direktør i Offshore Norge, Hildegunn T. Blindheim, i en melding.

Sterke reaksjoner

Ifølge NRK er det svært sterke reaksjoner innad i Senterpartiet, men også andre partier som følge av denne saken.

- Dette er dyr symbolpolitikk, og elektrifisering vil tappe hele Norge-Norge for kraft. Det er usannsynlig at de planene regjeringen skal legge frem for kraftutbygging vil la seg gjennomføre, og elektrifisering kan heller ikke forsvares i et miljøperspektiv da vi først og fremst flytter utslipp ut av landet, sier leder i Senterungdommen, Andrine Hanssen-Seppola.

Ifølge førstekandidat Odd Erling Mikalsen i Finnmark Frp, bør man nå ha et folkeopprør i Finnmark:

- Jeg tenker vi må gå i bresjen for et folkeopprør i Finnmark både mot regjeringen og planene deres for elektrifisering av Melkøya. Både politiske parti, faglag, naturvern og alle som har Finnmar kjær bør stå sammen og si at vi ikke godtar dette, sier han.

Listhaug: - Må ha mistet fullstendig kontakten med virkeligheten

Frp-leder Sylvi Listhaug er ikke nådig:

- Senterpartiets regjeringspolitikere i Oslo må ha mistet fullstendig kontakten med virkeligheten ute i distriktene. Vedtaket er ikke bare et gigantisk løftebrudd, men et klarsignal fra Vedum om nedbygging av Nord-Norge. Konsekvensene vil bli enorme for hele regionen med høye strømpriser og massiv utbygging av vindkraft mot lokaldemokratiets vilje. På denne pressekonferansen markerte Senterpartiet startskuddet for enda større fraflytting sørover, sier Listhaug til Nettavisen.

- Mange bedrifter i Nord-Norge står allerede i kø for å sikre seg tilstrekkelig kraft. Det er uforståelig at regjeringen overkjører disse, og deretter er frekke nok til å forsøke og lure innbyggere og bedrifter i nord om at kraften skal erstattes på så kort tid. Denne kraftplanen er kort og greit fullstendig urealistisk, og vil svekke Nord-Norge som region.

LO: Helt avgjørende for å nå klimamålene

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar på at dette prosjektet har vært helt avgjørende for å Norges egne klimamål:

- Det finnes ingen andre steder i Norge hvor potensialet for å kutte norske klimagassutslipp er større. Å elektrifisere anlegget på Melkøya kutter enorme utslipp og bidrar massivt til at vi når klimamålene våre.

- Sier vi nei til elektrifisering av norsk sokkel, sier vi samtidig nei til at Norge skal nå klimamålene innen 2030. Dermed settes titalls tusen norske arbeidsplasser i fare. For det finnes ingen andre realistiske veier til 2030-målet, sier hun.

- For LO handler dette om to ting: Kutte utslipp og skape jobber. Det sørger regjeringen for nå, og det skal den ha ros for.