Regjeringen skal betale 10-20 milliarder kroner i kontanter i måneden til bedrifter med tapt omsetning som følge av koronaviruset.

– Det er nesten som en form for kontantstøtte, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) under pressekonferansen fredag. Se den øverst i videovinduet.

– Det er tusenvis av norske bedrifter som nå opplever at inntektene faller brått, men som likevel har husleie, forsikringer og andre utgifter som ikke forsvinner selv om de reduserer driften og permitterer ansatte.

Les også: Ekspertenes tips: Slik får du bankenes super-rente (+)

– Når staten dekker deler av disse kostnadene, øker vi sjansen for at bedriftene holder seg flytende og raskere kan bidra til å skape verdier og arbeidsplasser når krisen er over, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Ifølge Finansdepartementet er det beregnet at kostnadene ved en slik ordning vil være mellom 10-20 milliarder kroner.

Det er bedriftene selv som er nødt til å søke om støtteordningen. Detaljene er meislet ut. Ifølge Sanner skal detaljene legges frem neste fredag.

– Målet er at ordningen skal være operativ så raskt som mulig, sier Sanner.

Les mer: Milliardæren skapte ondt blod i lokalsamfunnet: Nå tar han over oljefondet

– Godt samarbeid

Finansministeren benyttet anledning til å takke Finans Norge og øvrige næringslivsorganisasjoner for hjelp med å utarbeide ordningen.

– Jeg vil takke NHO, Virke, LO og Finans Norge for godt samarbeid. Dette vil bety mye for de bedriftene som nå kjemper mot sviktende inntekter og kostnader som løper.

– Vi vil prioritere å få raskt på plass en enkel og effektiv løsning i stedet for å bruke tid på sikre en ordning med millimeterpresisjon. Så kan vi heller justere på den underveis hvis det viser seg å være behov for det, sier finansministeren.

Les også: Nå knaker det i norsk økonomi: Kjetting-Jan kommer med giftig stikk til klimabevegelsen

Fakta om ordningen

På pressekonferansen kom det frem at de første pengene skal komme på konto i løpet av tre uker.

  • Pengene blir betalt ut som kontantstøtte.

  • Ordningen skal gå til bedrifter med vesentlig omsetningsfall.

  • Ordningen er midlertidig. Foreløpig skal den gjelde for to måneder, men kan forlenges.

  • Ordningen skal kunne etterleves og kontrolleres. Den enkelte bedrift må selv søke om støtte, og vil stå ansvarlig for om opplysningene er korrekte - og for å ikke misbruke ordningen. Det må også være mulig å kontrollere at midlene er brukt i samsvar i ordningen.

Det skal opprettes en digital portal gjennom Finans Norge. Søknadene skal i stor grad være automatisert og basert på data fra bedrifter som ligger i offentlige register.

Yrkesforbud

Bakgrunnen for forslaget for regjeringen er at en rekke bransjer har i praksis fått yrkesforbud siden de strenge koronatiltakene ble innført 12 mars. Det dreier seg blant annet om frisører, fysio- og manuellterapeuter, hudpleiere og optikere. Tiltakene er forlenget til over påske.

Samtidig er en rekke bransjer og næringer indirekte rammet. Hoteller, skianlegg, restauranter og barer tilknyttet reiselivsnæringen sliter tungt. Årets mest innbringende uker går tapt, siden nordmenn må tilbringe påskeferien i hjemkommunen.

– Det er naturlig å forvente at staten har et særskilt kompensasjonsansvar for bedrifter som har måttet stenge ned som et direkte resultat av myndighetenes vedtak, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til NTB.

Les mer: Raymond Johansen krever egen krisepakke for Oslo

– I tillegg må staten bidra til å holde liv i bedrifter som ellers har en sunn økonomi, men som har opplevd stor omsetningssvik på grunn av koronapandemien.

Frp mener bedrifter med yrkesforbud bør få opp mot 100 prosent av sine faste utgifter dekket.

Fem milliarder i pakke

Denne ordningen kommer i tillegg til en ny krisepakke som skal legges frem av statsminister Erna Solberg (H) klokken 12.00 fredag.

Hovedgrepet er nær fem milliarder kroner i en tiltakspakke for næringslivet, fortalte DN torsdag. Halvparten av pengene skal gå til vekstbedrifter og gründere. Samtidig økes støtten til det offentlige virkemiddelapparatet.

Torsdag ble det klart at norske studener får økt sin låneramme og forskuttert utbetaling av lån og stipend for mai og juni. Forslaget har fått hard kritikk.

Alt sist fredag fremholdt Sanner at de økonomiske tiltakene samlet koster 280 milliarder kroner, hvis utsatt skatt og avgift og lånegarantier inkluderes. Nye tiltak kommer på toppen av dette.

Les også: Svensk WHO-rådgiver slakter Norge og resten av verdens håndtering av koronakrisen

Helseforetak får penger

Samtidig vil det komme et bredt spekter av satsinger på alt fra samferdsel, kunnskap og helse, til næring, arbeids- og sosial og bistand. Helseforetakene får 6 milliarder ekstra for å dekke økte utgifter, ifølge TV 2.

Norge går inn med 2,2 milliarder kroner ekstra til Cepi, som har fått i oppdrag å utvikle en vaksine mot koronaviruset.

Regjeringen vil fredag kvittere ut flere bestillinger fra Stortinget, som billigere riksveiferjer, men også lansere en rekke nye tiltak. Stortingets finanskomité skal forhandle om pakken i helgen, før vedtak etter planen fattes tirsdag.

Om momskutt skal gis tilbakevirkende kraft eller forlenges i varighet, selskapers mulighet til å ta ut utbytte og om krisestøtte skal kunne gå til gårdeierne, er punkter det har vært politisk strid om.

Les også: Bedriftsleder med bønn til regjeringen: – Jeg har ikke noe annet valg enn å sende dem på NAV