- Norge og norsk økonomi står i en svært krevende situasjon. Vi er villige til å gjøre det som trengs og bruke pengene som trengs, sa statsminister Erna Solberg under pressekonferansen søndag kveld.

Bedriftene har nå et sterkt behov for å bedre sin likviditet. Regjeringen annonserte de etetablerer to garanti- og låneordninger på minst 100 milliarder kroner for å trygge norsk næringsliv og norske arbeidsplasser.

- Vi utsetter også fristen for innbetalingen av arbeidsgiveravgiften som skal innbetales 15. mai, sa hun.

Se video fra pressekonferansen øverst i saken.

Rammer hardt

Det gjøres flere tiltak for helsevesenet, og at vi har alle legemidlene vi trenger.

- Tiltakene rammer små og store bedrifter hardt. Nå ser vi at det er en krise som rammer alle bransjer. Mange opplever at de over natten står uten oppdrag og inntekt, og har samtidig regninger som må betales.

- Jeg forstår mange nå er redde for jobben sin, sa statsministeren.

Solberg forteller at de gjør løpende vurderinger for hvilke tiltak som skal settes i gang.

- Likviditet er det aller viktigste vi kan bidra med. Framover må vi ha flere og bredere tiltak for å opprettholde aktivitet i økonomien.

Solberg er glad for det tette samarbeidet med alle de politiske partiene og næringslivet. Hun snakker også om at flere offentlige etater vil ha begrenset kapasitet.

- Hvis vi alle strekker oss litt kan vi finne gode og praktiske løsninger.

Ny tjeneste fra Nettavisen: Få de viktigste koronanyhetene på sms!

To nye ordninger

Det kommer to nye ordninger på lån- og garantisiden, og staten oppretter krisefond på 100 milliarder kroner for norsk næringsliv.

- Det er viktig at vi samarbeider i denne krevende tiden, sa finansminister Jan Tore Sanner under pressekonferanser.

Etablere statlig lånegaranti for banklån, særlig rettet for små og mellomstore bedrifter. Garantien vil gjøre at de skaffer seg likviditeten de trenger for å komme gjennom den tøffe tiden. Staten vil garantere for en større andel av lånene.

- Vi er i tett dialog med banknæringen for kriteriene for låneordningen. Vårt mål er at ordningen skal komme på plass så snart som mulig.

Det er bankene som har kompetanse på kredittvurdering, og derfor er det bankene som skal forvalte ordningen, sa Sanner.

Fondet får en ramme på inntil 50 milliarder kroner.

Den andre ordningen er rettet mot de største bedriftene i Norge, som i større grad låner gjennom obligasjoner.

– Vi vil derfor gjenopprette Statens obligasjonsfond. Dette vil bidra til økt likviditet, slik at bedriftene fortsatt får lån, og det vil bidra til å bygge tillit i kapitalmarkedet, sier Sanner.

Obligasjonsfondet vil være på inntil 50 milliarder kroner og skal forvaltes av Folketrygdfondet, sier finansministeren.

Regjeringens mål er at flest mulige bedrifter i norsk næringsliv overlever denne ekstraordinære situasjonen vi nå er i.

Få siste nytt om koronaviruset i Nettavisens nyhetsstudio

DNB: Lovende

En av tre bedrifter er kunde i DNB. Der er den første reaksjonen at de to nye tiltakene er lovende.

– Tiltakene regjeringen legger opp til vil kunne være viktige for bedrifter som nå opplever kanselleringer, stenging og manglende leveranser, sier konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB.

– Statlige garanti- og lånegarantiordninger på 100 milliarder kroner vil kunne være kraftfulle grep. Det kan gjøre at bankene kan hjelpe flere bedrifter til å komme seg gjennom en veldig krevende periode, sier Braathen.

– Hver tredje norske bedrift er kunde i DNB. Som Norges største bank ønsker vi å bidra til å holde hjulene i gang. Vi skal strekke oss langt for å hjelpe kunder som sliter, over kneika, lover hun.

Også NHO applauderer tiltakene.

– Dette bidrar til å sikre kredittilgangen for både små og store bedrifter. Det er avgjørende at bedriftene kan få den kreditten de trenger. Det er bra at regjeringen varsler større rammer hvis nødvendig, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

Virke: Stopp momsen

Virke, organisasjonen for handels- og tjenestenæringen, mener de nye tiltakene er gode, men bare en start.

– Men vi trenger tiltak som gir bedriftene sårt tiltrengte penger nå. Vi trenger hardere skyts for å holde bedriftene i live gjennom denne krisen, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen.

− Moms er en stor utgiftspost for denne næringen, derfor burde regjeringen stoppet innbetalingen av moms. Vi savner fortsatt kompensasjonsordninger for dem som er hardest rammet av nedstengning, sier Horneland Kristensen.

1.077 personer smittet av koronaviruset

I 13-tiden søndag var det meldt om totalt 1.077 bekreftede tilfeller av koronasmitte i Norge, opplyste Folkehelseinstituttet (FHI). Forrige rapport viste 907 tilfeller.

FHIs dagsrapport omfatter alle nye tilfeller meldt fram til midnatt dagen før.

Søndagens rapport viser blant annet at gjennomsnittsalderen for tilfellene er rett i underkant av 46 år (45,9). Litt under to tredeler av de smittede er menn.

Les også: Tror dere det som skjer i Italia ikke kan skje her?

287 av de 1.077 smittede har blitt smittet i Norge. 710 har blitt smittet utenlands, der flesteparten er fra Østerrike (491) og Italia (144), viser tallene fra FHI.

Det er flest koronasmittede i Oslo kommune (281), med Viken like bak (278).

Det fylket med færrest tilfeller er Nordland, som foreløpig kun har åtte tilfeller. Der er det ingen nye bekreftede tilfeller det siste døgnet.

Det er til nå bekreftet tre dødsfall i Norge som følge av viruset.

Vedtok å bortvise utlendinger

I et ekstraordinært statsråd vedtok regjeringen søndag å bortvise utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge av hensyn til folkehelsen.

Det opplyser regjeringen i en kort pressemelding søndag formiddag.

Den andre forskriften som ble vedtatt, var forbud mot opphold på fritidseiendommer i anledning koronautbruddet.

Hytteforbudet betyr at regjeringen dermed kan tvinge folk hjem fra hytta med loven i hånd om nødvendig.

Les også: Arild er smittet av korona. Nå vil han at folk skal vite hvor subtile symptomene er

Statsminister Erna Solberg (H) oppfordret allerede lørdag folk til å reise hjem fra hyttene sine. Hun advarte samtidig om at Sivilforsvaret kunne bli kalt inn for å oppsøke folk og be dem om å reise hjem.

Mens grensene vil bli stengt for utlendinger uten lovlig opphold i Norge, skal flytrafikken innenriks gå som normalt mandag, ifølge Avinor.

– Fra og med mandag 16. mars kl. 08:00 stenges grensen for utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge. All innenrikstrafikk vil gå som normalt, heter det på Avinors nettside.

Les også: Justisminister Monica Mæland: - Vi er i en nasjonal krise

Hvis folk som kommer fra utlandet, ikke lander på sitt endelige reisemål i Norge, vil det bli mulig å fly videre for å kunne gå i karantene der de bor.

Offshore helikoptertrafikk går også som normalt, og det samme gjelder alt av frakt, opplyser Justisdepartementet.