Se videoen under for å høre hvorfor Hadia Tajik mener det er viktig med en handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren:
Nettavisen har det siste året skrevet flere saker om at Postnord- og Bring-sjåfører fortviler over lønningene og arbeidsvilkårene. Veldig mange sjåfører jobber langt flere timer i måneden enn nordmenn flest, og mange sitter likevel igjen med kun rundt 15.000-20.000 kroner i måneden.
– Jeg har per dags dato ikke mulighet til å spare til pensjon, sa en sjåfør Nettavisen snakket med i fjor sommer.
I desember omtalte Nettavisen saken om Johan Nyström, som måtte legge ned sitt eget transportforetak på grunn av for lave lønninger fra Postnord. Fordelt på det han anslår er 278 arbeidstimer, betyr det en timelønn på 54 kroner i snitt per måned
Les også: PostNord-bil kjørte med åpen bakluke: - Uhørt
Noe av problemet er at mange av sjåførene er selvstendig næringsdrivende, og ikke ansatt direkte hos transportfirmaer. Det gjør det lettere for store selskap å lure seg unna ansvaret de ville hatt som arbeidsgivere.
Nå vil regjeringen ta grep, og fredag lanserte de arbeidet med en handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren. Det har aldri vært laget en slik plan, ifølge statsrådene for arbeid og samferdsel.
Systematiske lovbrudd
Fredag møtte Nettavisen to av Støres statsråder for å snakke om planen.
– Hvis en sjåfør er underbetalt, overarbeidet og har mangel på søvn og hvile, så er det en ganske farlig sjåfør for alle, advarer arbeids- og sosialminister Hadia Tajik (Ap).
Hun er ikke nådig i sin dom over bransjen.
– Våre kontrolletater er veldig tydelige på at arbeidslivskriminalitet og sosial dumping har stor utbredelse i denne bransjen. Det er en alvorlig tilbakemelding å få. Akrim-samarbeidet forteller at det er systematisk arbeidslivskriminalitet i deler av transportbransjen, sier hun.
Les også: Raser over Postnord-lønninger: - Skjønner ikke hvordan de klarer å sove om natta
Akrim-samarbeidet er en felles innsats mot arbeidslivskriminalitet fra Arbeidstilsynet, NAV, politiet og Skatteetaten.
– En del av aktørene ser ut til å prøve å organisere seg vekk fra arbeidsgiveransvaret sitt, ved å ilegge sjåførene sine at de skal være selvstendig næringsdrivende i stedet for arbeidstakere. Så her er det mange kreative forsøk på å omgå regelverket.
Tajik sier videre at sjåfører blir «feilaktig» bedt om å oppføre seg selvstendig næringsdrivende.
Les også: Bring og PostNord-sjåfører fortviler: – Vi jobber på slavekontrakt
– Kan dere stoppe dem fra å tvinge sjåførene til å være selvstendig næringsdrivende?
– Fra vår side jobber vi med å tydeliggjøre definisjon på en arbeidstaker i arbeidsmiljøloven, slik at det ikke skal være mulig å organisere seg vekk fra arbeidsgiveransvaret. Det er den type tydeliggjøringer av regelverket som og kan være relevante for denne handlingsplanen.
PostNord som eksempel
Nettavisen spør samferdselsminister Jon-Ivar Nygård om PostNord, ettersom Nettavisen har fortalt om dårlige arbeidsvilkår i selskapet.
– Nå skal man være forsiktig med å si at en mediesak er en helt korrekt og fullstendig beskrivelse, men det er i hvert fall en del ting her som tyder på at det ikke er bra, svarer Nygård.
Les også: Dette synet møtte Tore da han åpnet pakken fra PostNord: – Helt uforsvarlig
– Hvor ille er det i transportbransjen, sammenlignet med de fleste bransjer?
– Jeg vil si at denne type arbeidslivskriminalitet sprer seg fra bransje til bransje. Bygg og anlegg har vært utsatt, men jeg vil si at transportbransjen er blant de som er mest utsatte.
At ett selskap bruker ulovlige midler til å oppnå lavere utgifter, kan føre til at praksisen sprer seg, mener Nygård.
– Det skaper en urimelig konkurranse i markedet. Da blir det en negativ spiral fordi det blir kampen mot bunnen.
Les også: Bring og PostNord-sjåfører fortviler: – Vi jobber på slavekontrakt
– Fordi når ett selskap gjør det, så må alle gjøre det?
– Ja, det er faren. Så her er det viktig å rydde i forholdene. Og så må vi si at bransjen, som alle andre, er mangfoldig, svarer Nygård.
– Dårlige lønns- og arbeidsvilkår har en smitteeffekt. Internt i transportbransjen, men det kan også potensielt smitte over til andre bransjer, legger Tajik til.
Slik blir planen
Sammen med partene i arbeidslivet skal arbeids- og sosialdepartementet utarbeide handlingsplanen sammen med samferdselsdepartementet og justisdepartementet.
Planen skal danne et utgangspunkt til regjeringens politikk for å få bekjempe sosial dumping i transportsektoren.
Det er uvisst når planen er på plass, men det blir i hvert fall en gang i løpet av året, opplyser statsrådene.
Les også: Postnord-partner solgte hittegodsvarer på Finn.no: – Vi hadde ikke kontroll
– Det skal bli en konkret plan med «to do»-punkter med hva vi skal gjøre. Det vil handle om lovverk, styrket tilsyn og kontroll - som åpenbart er viktig - informasjonsutveksling, og åpenbart om internasjonalt samarbeid, siden deler av utfordringene er internasjonale, sier Nygård.
– Detaljene vil komme i selve utarbeidelsen av handlingsplanen. Der er det viktig at de som er berørt og faktisk har skoa på, blir hørt, legger han til.
For utenlandske aktører er det mindre regjeringen kan gjøre, men her fremhever de sterkere kontrolletater og tydelige regler. Arbeidstilsynet fikk 20 millioner mer i budsjettet enn det Solberg-regjeringen foreslo i høst, påpeker Tajik.
Har rutiner for å følge opp
Kenneth Tjønndal Pettersen, pressesjef for Posten og Bring, sier til Nettavisen at en slik handlingsplan ønskes hjertelig velkommen.
– Vi ønsker at bransjen reguleres på en måte som gir mer like konkurransevilkår. Det skal lønne seg å være seriøs, sier han.
Les også: Høyre ut mot politiets nye verktøy: – Galskap
– I kontrakter med våre underleverandører fremgår det tydelig at de skal operere innenfor norsk lovverk med anstendige arbeidsvilkår og levere på våre etiske standarder. Vi har revisjoner og egne rutiner for å følge opp dette, påpeker Pettersen.
- Kan øke seriøsiteten i bransjen
Pressesjef Haakon Nikolai Olsen i Postnord sier at de er positive til at regjeringen skal lage en handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.
– Bransjen i sin helhet har utfordringer med sosial dumping. At det nå kommer påpakk fra myndighetene tror vi kan øke seriøsiteten i bransjen, sier han til Nettavisen.
– Det største problemet er useriøse aktører som ikke følger lover og regler som de er pålagt. Det skaper press på pris som man ikke er tjent med, sier Olsen.
Les også: Klar beskjed fra norske dagligvarekjemper: Nå øker matvareprisene
Han sier at Postnord er et logistikkselskap som følger de lovene og reglene de er pålagt.
– Vi er en aktiv part for å sikre forsvarlig lønn for våre sjåfører, også sjåfører for våre leverandører. Vi benytter oss av større selskap, men vi har ansvar for å kontrollere at sjåførene i selskapene lønnes etter norske lover og regler, forklarer han.
Det gjør de etter dialog med tariffutvalget, NHO Logistikk og Transport.
– En utfordring i bransjen
– Hadia Tajik sier at en del av aktørene prøver å organisere seg vekk fra arbeidsgiveransvaret sitt, ved å ilegge sjåførene sine at de skal være selvstendig næringsdrivende i stedet for arbeidstakere. Hva tenker Postnord om det?
– Ja, det er mange som prøver å fraskrive seg ansvaret. Det er kjent i bransjen at det finnes flere useriøse aktører, sier Olsen.
Les også: Hadia Tajik vurderte å gi seg som politiker
– Men dette gjelder ikke Postnord?
– Det kan selvsagt oppstå feil og avvik hos oss, men vi tar sterk avstand fra sosial dumping, sier Olsen, og fortsetter:
- Dukker det opp ting som ikke er forsvarlig etter lover og regler, tar vi grep umiddelbart. Sitatet til Hadia er en problemstilling og utfordring som bransjen står overfor. Samtidig er det slik i dag at de fleste aktørene i bransjen har større underleverandører som kjører for seg, hvor mange av disse leverenadørene er store transportselskap.
Les også: Patrik (36) ble rystet da han så budbilsjåføren: - Trodde først det var skjult kamera