*Nettavisen* Økonomi.

Regjeringen snudde i BSU-saken på Facebook

Foto: Aas, Erlend (NTB scanpix)

- Saken er løst, skriver Kristin Halvorsen, og poster et sommerbilde.

01.08.12 21:32

Tirsdag ble det kjent at regjeringen i en forskriftsendring har lagt til grunn at renteinntekter fra BSU skulle regnes inn som en del av inntektsgrunnlaget for om man skal ha avkorting av studiestipend.

Saken vakte sterke reaksjoner, spesielt siden regelendringer i forbindelse med egenkapital på boliglån har gjort det viktigere med nettopp sparing i BSU.

En må nå ha 15 prosent egenkapital når en tar opp lån til egen bolig. For en leilighet til 1,8 millioner kroner betyr det 270.000 kroner.

Ved å skattelegge sparing til bolig, vil flere komme over inntektsgrensen for hvor mye en kan tjene som student. Som Nettavisen nylig skrev er det å ha en jobb ved siden av studier nærmest en obligatorisk ting, fordi boligprisene er så høye at pengene fra studielånet ikke er nok til å en gang dekke boutgifter.

Les også: 19 kvadrat: 11.100 kroner i måneden

Helomvending

På Facebook har nå kunnskapsminister Kristin Halvorsen postet følgende:

- Renteinntekter fra BSU skal ikke regnes som inntekt for studenter og skal ikke kunne endre studiestipend. Vi har funnet en løsning som kan skille ut disse inntektene. Dermed vil BSU være like god som før også for studenter som har mer enn 145.000 i inntekt utover stipend og lån. Saken er løst, skriver hun.

Departementet forsvarte først ordningen kraftig etter at forskriftsendringen ble kjent, og mente det var god fordelingspolitikk, men etter massiv motstand har en nå altså snudd i saken. Statssekretæren satt i NRKs morgensending i dag og forsvarte regelendringen med at inntekter fra BSU måtte likestilles med andre former for inntekt.

Tirsdag: - Agurknytt

Meldingen fra Halvorsen kommer bare 18 timer etter at hun postet et innlegg som ga et helt annet inntrykk enn at man hadde planer om å snu:

- Nå er det høysesong for agurker! NRK Dagsrevyen sender sak om at det er urimelig at arbeidsinntekt, trygd og kapitalinntekter skal behandles likt hvis studiestipende skal omgjøres til lån. Tidl gjaldt det ikke for kapitalinntekter. Dermed kunne de m halvdagsjobb på RIMI treffes av reglene, men ikke de med millioner i aksjeformue. Kanskje derfor ingen partier på Stortinget protesterte på endringen, heller ingen andre da saken var på høring?

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.