Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen varsler omfattende endringer i oljeskatten

La frem forslag om store endringer i den såkalte petroleumsskatten.

Finansminister Jan Tore Sanner gikk rett under pressekonferansen mandag kveld og sa at Regjeringen legger frem et forslag om en endring i petroleumsskatten.

– Endringene innebærer at skattevilkårene blir strammere og virker mer nøytralt på investeringene, sa Sanner.

Se opptak av pressekonferansen under:

Vil avskaffe friinntekten

Regjeringens forslag går ut på at reglene for avskrivinger og friinntekt i særskatten for petroleum fra 2022 erstattes med umiddelbar utgiftsføring av investeringer (kontantstrømskatt).

Dermed er det ikke lenger behov for særregler for underskudd i selskapsskatten, og det foreslås derfor noen justeringer for at selskapsskatten skal bli mest mulig lik som for annen næringsvirksomhet.

Les også: Senterpartiet om regjeringens skattebombe: – Ikke vakkert

Samlet skatteprosent forblir 78 prosent, men fordi selskapsskatten kommer til fradrag i særskatten, blir særskattesatsen økt teknisk til 71,8 prosent.

Forslaget innebærer også at leterefusjonsordningen avvikles fordi særskatteverdien av underskudd nå uansett vil bli utbetalt i skatteoppgjøret påfølgende år.

Les også: Listhaug skyter ned oljeskatteforslag

Les også: Lysbakken om regjeringens petroleomsskattendring: Et skritt i riktig retning

– Bedre tilpasset utviklingen

– Omleggingen vil gjøre skattesystemet for olje- og gassvirksomheten bedre tilpasset utviklingen på norsk sokkel i årene fremover, sier Sanner.

Finansministeren sa videre at endringene vil innebære at skattevilkårene blir strammere og «vil virker mer nøytralt på investeringene».

Les også:MDG: Viser at regjeringen er desperat

Verken Olje- og energidepartementet eller Finansdepartementet ville i forkant opplyse til NTB hva pressekonferansen med representanter fra alle de tre regjeringspartiene skal dreie seg om.

Les også: Ap vil se nærmere på konsekvensene av oljeskattforslaget