Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen vil bruke mer penger mot ungdomskriminaliteten

Antall ungdomskriminelle i Oslo har økt kraftig de siste årene. Regjeringen bruker stadig mer penger for å få dem på rett spor. Frp mener regjeringen ikke tørr å snakke om den reelle årsaken til problemet.

Lekkasje: I revidert statsbudsjett legger justisminister Monica Mæland 20 nye millioner på bordet for å bekjempe ungdoms- og gjengkriminalitet.

– De aller fleste unge i Norge er lovlydige, men vi har grupper, gjenger og nettverk i mange norske byer. Og vi ser at en del unge begår kriminalitet - også mer alvorlig kriminalitet. Det er vi særlig opptatt av å forebygge, sier hun.

Les mer: Nytt knivangrep i Oslo hver tredje dag - Nå skal regjeringen stoppe gjengene

Tirsdag legger regjeringen fram revidert nasjonalbudsjett, som er en oppdatering av det foreslåtte budsjettet for 2021.

Regjeringen retter 20 millioner kroner ekstra mot ungdomskriminalitet, fordelt på tre poster med ulike formål: Forebygge, hindre tilbakefall og å følge opp ungdom som har begått kriminalitet.

  • 10 millioner kroner ekstra til politiet for å styrke den forebyggende innsatsen både i lokalmiljø og på nett.
  • 5 millioner kroner til etablering av ungdomsteam i kriminalomsorgen som vil gi unge voksne i aldersgruppen 18 til 24 år en forsterket oppfølging og tilrettelegging.
  • 5 millioner kroner ekstra til konfliktrådet for å øke kapasiteten blant deres ungdomskoordinatorer, samt styrke arbeidet med gjenopprettende prosess i slike saker.

Mer enn doblet

En rapport fra Oslo politidistrikt i 2020 viser at antall ungdom som begår gjentatt kriminalitet har økt kraftig siden 2015.

Fra 2010-2015 var det en betydelig nedgang. Grafen viser antall unge i alderen 10-17 med fire eller flere anmeldelser i løpet av samme år.

– Når antallet unge som begår gjentatt kriminalitet har vært sterkt økende, hvorfor ikke gå inn med sterkere tiltak?

– Spørsmålet er selvfølgelig hva som ville skjedd dersom vi ikke hadde satt inn ekstra tiltak, som vi har gjort de to siste årene i Oslo, svarer Mæland.

– I tillegg til ekstra penger til justis og kriminalomsorg, så har vi en egen områdesatsing i Oslo. Så vi satser tydelig i Oslo, hvor problemet har vært økende, og det har forhåpentligvis dempet at ikke flere har blitt kriminelle.

Les også: Regjeringens nye flagg-forslag vekker oppsikt: – Hva er galt med det norske flagget?

– Handler dette om innvandring?

– Nei, det handler om barn og unge. De kan komme fra ulike deler av byen og ha ulik bakgrunn. Mange har det med utenforskap og omsorgssvikt til felles. De forteller om opplevelser i barnevernsinstitusjoner eller å vokse opp i trange kår, så dette har mange sider.

Hun viser også til penger som er brukt de siste årene.

  • I 2019 og 2020 brukte regjeringen 61 millioner til å styrke politiinnsatsen i Oslo, samt 16 millioner til ungdomsoppfølging i konfliktrådet.
  • 25 midlertidige millioner i 2020 til bekjempelse av gjengkriminalitet i Oslo-området.

Regjeringen jobber også med en stortingsmelding om barne- ungdoms- og gjengkriminalitet.

Les også

Nå blir det forbudt med machete: Sender et tydelig signal til gjengene

– Handler om innvandring

Oslo-representant og høstens toppkandidat på Frps stortingsliste i Oslo, Christian Tybring-Gjedde, fyrer seg opp over Mælands svar.

Han mener 20 millioner kroner ikke er noe å skryte av, og beskylder Mæland for ikke å ta tak i årsaken til problemene.

– Svarene fra Mæland er et godt eksempel på den berøringsangsten de fleste politikere har knyttet til konsekvensen av høy og for rask innvandring.

– Sannheten er at utviklingen, særlig i Oslo, er innvandrerrelatert. Den er relatert til innvandring fra noen land som alle har det til felles at de er dominert av en kultur og religion som ikke respekterer våre liberale frihetsverdier. Og de har heller ikke respekt for samfunnets autoriteter.

Tybring-Gjedde mener politiet må involvere foreldrene til den aktuelle ungdommen mer.

– Det som må til er å gjøre foreldrene ansvarlig for de aktiviteter deres barn bedriver. Det finnes flere «ufarlige» virkemidler for å få det til. Bøter er et godt utgangspunkt. Deretter må man begrense innvandringen fra de landene som er overrepresentert i gjengmiljøene. For å få bukt med alt dette hjelper det ikke å bevilge 20 millioner til i nye tiltak. Det vil ikke løse noe som helst, potensielt gjøre vondt verre.

I høst skal regjeringen og Frp forhandle om å nasjonalbudsjettet, siden regjeringen er avhengige av Frp for å oppnå flertall i Stortinget.

Nylig var justispolitiker i Høyre, Peter Frølich, ute og ba om fortgang i arbeidet med nye tiltak mot gjengene.

Tybring-Gjedde mener Mæland og Frølich bruker alternative fakta for å unngå å sette fingeren på de egentlige problemene.

– Frølich og nå Mæland vil ikke akseptere fakta, derfor leter man desperat etter alternative fakta. Det for ubehagelig å si det som sant er og det er ofte en stor personlig belastning og ubehagelig å fronte slike spørsmål.

Monica Mæland har takket nei til å kommentere på kritikken fra Tybring-Gjedde.