- Dette er veldig overraskende, men kunne ikke vært bedre. Det er en fantastisk gjeng som overtar Ving, sier reiselivsekspert Hans Jørgen Elnæs i Winair til Nettavisen.

Onsdag morgen ble det kjent at Petter Stordalens Strawberry Group, oppkjøpsfondet Altor og Hurtigruten-eier TDR Capital betaler seks milliarder kroner for å overta Thomas Cooks nordiske virksomhet. Den svært overraskende meldingen betyr at det ledende norske reiseselskapet Ving, som var eid av konkursrammede Thomas Cook, får nye eiere.

Les også: Det kan bli svindyrt å bruke feil kort når du bestiller feriereiser med fly

På forhånd var det ingen som hadde snakket om Stordalen som en mulig eier av Ving. I stedet var de fleste spekulasjonene rundt aktører som svensk-britiske Triton og det kinesiske konglomeratet Fosun Group, som eide 15 prosent av Thomas Cook.

- Det har vært lite snakk om dette, men det gir jo veldig god mening. Stordalen med sin ekspertise på hotell, Altor, som er stor på forbruksvarer, og TDR som eier Hurtigruten er en veldig bra kombinasjon. De har sendt kineserne på sidelinjen deluxe. De har ikke behov for dem, sier Elnæs med henvisning til Fosun Group.

Godt nytt

Han mener at dette er også godt nytt for kundene.

- For kundene betyr dette bare én ting: Ving blir bare enda bedre det blir mer kvalitet og tilpassa produkt. Stordalen er utrolig god på det. De vil utvide Vings produkt utover det de har i dag. Jeg ser også mange muligheter for Hurtigruten, sier Elnæs.

De vil ha taik i kundedatabasen og kan bruke fly til å fly kundene inn. De er ikke lenger avhengig av å leie inn kapasitet fra ruteflyselskapene, men kan fly inn kunder til Hurtigruten selv. Det er masse muligheter og mange aktører som kan ta veksel på hverandre her, sier Elnæs.

Med Ving får nemlig de nye eierne også den skandinaviske flyselskapet Thomas Cook Airlines Scandinavia, som blir omdøpt til Sunclass airlines. Det betyr altså at både Petter Stordalen og Hurtigruten, som allerede er giganter innenfor nordiske reiseliv, for første gang blir eiere av et flyselskap.

Les også: Sjokktall for svensk flytrafikk: - Dette er veldig uvanlig

- Sunclass airlines er et morsomt navn og forteller litt både om midnattsol og sol der nede. Dette er veldig spennende, sier han.

Begeistret

Det var en svært begeistret Stordalen som la frem nyheten i Stockholm onsdag. Han fortalte at de kalte oppkjøpet Operasjon Bearnie.

- Konkurransen var steinhard, men vi var de enste som jobbet med en rekonstruksjon som skulle sikre en helhetlig løsning for alle. Dere representerer Nordens kronjuveler, sa Stordalen til de ansatte i Ving.

Les også: Flere tusen Ving-kunder rammet av Thomas Cook-konkurs

Stordalen benyttet anledning til å berolige ansatte og kunder som har kjøpt og betalt for reiser med Ving fremover.

- To milliarder var borte. Vi er garantisten. Vi tar regningen. Vi er her for å gjennomføre reisene alltid uansett. Kundene skal være sikre på de kommer ut og hjem igjen, fortsatte han.

- Vi så muligheten fra dag én, selv om alle sa det var umulig, sa Stordalen under pressekonferansen.