TRONDHEIM (Nettavisen Økonomi): Det kommer frem i en pressemelding Reitangruppen sendte ut mandag formiddag.

Nettavisen Økonomi har bedt om få oversendt hele årsrapporten, men får opplyst at den vil bli tilgjengelig på et senere tidspunkt.

Regnskapet som selskapet har lagt frem, viser at Reitangruppen i fjor omsatte for 95 milliarder kroner, noe som er en vekst på 6 milliarder kroner fra året før.

Resultat-fall

Men selskapet vokser ikke på alle områder. På to år er nemlig resultatet før skatt mer enn halvert. Fra 7,3 milliarder i 2016 til 3,1 milliarder i fjor.

Vi må tilbake til 2014 for å finne et dårligere resultat. Den gang var resultatet 2,9 milliarder før skatt.

Finansdirektør Kristin Genton i Reitangruppen forklarer nedgangen i resultat før skatt med at selskapet ruster seg for fremtiden.

- Vi tar besluitninger og valg som vi mener er bra langsiktig, selv om det går ut over lønnsomheten på kort sikt. Det gjelder å utvikle gode løsninger som kundene etterspør og å bli mer miljøvennlig. For eksempel har Rema brukt mye ressuser på å redusere saltinnholdet i maten og bytte til en mer bærakraftig kyllingrase, sier Genton til Nettavisen Økonomi.

Hun viser til kyllingtypen Hubbard, som lever lenger og vokser saktere enn den kyllingen som er vanligst å produsere i Norge. Rema 1000 har investert flere millioner kroner i dette.

- Vi er mer opptatt av langsiktig bærekraft enn resultatet i det korte bildet. Samtidig var 2016 var et spesielt år med 3,4 milliarder i gevinst ved salg av aksjer i Axfood, sier Genton.

Axfood er en svensk matvarekjede som Reitangruppen solgte seg ut av i 2016.

- Solid

Hun sier at Reitangruppen er svært solid økonomisk.

- I 2014 hadde vi en egenkapital på 16 milliarder kroner. Nå er den på 28 milliarder kroner. Vi er mer solid enn noengang, sier hun.

Tallene i rapporten inkluderer Reitangruppens utenlandsaktivitet. 40 prosent av gruppens omsetning kommer nå fra utlandet, opplyses det i pressemeldingen.

- Over mange år har vi jobbet målrettet med å bygge en solid virksomhet med skarp disiplin på gjeld. I de årene jeg har jobbet her har vi blitt 18 000 flere mennesker og vi har investert betydelig i ny verdiskapning som har gitt god vekst gjennom årene, sier Genton.

Reitangruppen nøkkeltall 2018

NOK mill.

Totalomsetning inkl. franchisetakere 95 006

Vekst6,6 %

Antall utsalgssteder 3 804

Antall sysselsatte 37 710

Kontantstrøm fra drift (EBITDA) 4 668

Driftsresultat 3 275

Resultat før skatt 3 093

Totalkapital 48 695

Egenkapital 27 663

Egenkapitalandel 57 %