Gå til sidens hovedinnhold

Rekord i betalingsanmerkninger

Norske aksjeselskap har satt ny rekord i betalingsanmerkninger. I fjor utgjorde de til sammen 2,5 milliarder kroner, hvilket er 700 millioner mer enn året før.

Ifølge en ny analyse fra Lindorff Decision fikk norske aksjeselskap til sammen over 100.000 betalingsanmerkninger i fjor, mot drøyt 77.000 i 2002.

Store tap

- Dette er gjeld som påfører bedrifts-Norge store tap, uttaler administrerende direktør Tore Andresen i Lindorff Decision i en pressemelding.

Til tross for at antall bedrifter med anmerkninger sank gjennom andre halvår, økte totalbeløpet for disse anmerkningene kraftig i denne perioden.

Skylder mer

- Stadig flere småskyldere har gjort opp for seg. De som ikke gjør opp for seg skylder langt mer penger enn før, sier Andresen.

Ifølge beregninger gjort av Lindorff Decision ga de sakene som førte til betalingsanmerkning norske aksjeselskap ekstrakostnader på rundt 500 millioner kroner i purregebyrer, inkassokostnader og administrative utgifter.

- Dette er penger ut av vinduet for mange bedrifter. Synderne er ofte store, velrenommerte selskaper som sliter med dårlige betalingsrutiner, sier Andresen.

Nordland versting

På fylkesbasis er Nordland den suverene verstingen. Nesten 11 prosent av nordlandsbedriftene fikk anmerkning i fjorårets siste kvartal. I det nest verste fylket, Finnmark, fikk 9,7 prosent anmerkning.

Bedrifter i sørlandsfylkene gjør det best. Aust-Agder beholdt med et nødskrik førsteplassen fra tredje kvartal, med en anmerkningsprosent på 5,3. Sørlandsnabo Vest-Agder opplevde en nedgang fra 6,4 til 5,5 prosent, og kapret andreplassen.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene